„Веровещица“ от Сюзан Денърд

97895427187031479299428.1032.jpgСафия е способна да различава истината от лъжата. Дарбата й е изключително рядка и мнозина биха убили за нея, затова трябва да пази силите си в тайна. А уменията на Изьолт са скрити дори за самата нея. След сблъсък с гилдмайстора и жестокия му телохранител кръвовещ, приятелките са принудени да бягат, за да запазят живота си. Двете момичета искат единствено и само свободата си, но опасността дебне отвсякъде. С настъпващата война, те ще трябва да се борят с императори и наемници, които не биха се спрели пред нищо, за да уловят веровещицата…

„Веровещица“ разказва историята на две приятелки, две нишкосестри, които са готови на всичко една за друга. Сюзан Денърд ни потапя в свят на магия, мир и война, тайни и загадки, мистични същества, приятелства и любов, който омайва читателите с дълбочината си, със сложните си корени и обещанието за нещо велико. „Веровещица“ се усеща като въвеждащ в света на Вещерия роман, но постепенно всичко става все по-комплексно, а потенциалът за още по-велико продължение е огромен.

Преди да продължа към нещата в книгата, които харесах много, ще спомена набързо тези, които леко намалиха оценката ми. Както вече казах, светът на Сюзан Денърд е с огромен потенциал, развит е страхотно и е всичко, за което един фен на фентъзито мечтае. Има дори карта! Но въпреки картата, въпреки всички запленяващи описания, които, повярвайте ми, са страхотни, аз все пак останах доста объркана на моменти, което объркване продължи дори след средата на книгата. Стори ми се, че в началото ни бяха представени твърде много герои, имена и магически детайли наведнъж, които аз лично трудно запомних и различавах. Не знам дали е заради необичайните имена на героите или моето невнимание, но трудно навлязох в историята, първоначално действието ми се стори по-бавно, въпреки лекия стил на писане на авторката, множеството диалози и сравнително кратките глави, и следователно ми трябваше малко повече време да се почувствам част от Вещерия и приключението на Сафия и Изьолт.

Но това далеч не означава, че не се насладих на книгата. Веднъж навлязох ли в историята, всичко стана малко по-разбираемо и много по-вълнуващо, а различните характери на героите, които често се сблъскваха един с друг, направиха цялостното приключение още по-забавно. Сафия, младата веровещица, която всички във Вещерия, по различни причини, издирват, харесах много. Тя бе доста оживен персонаж, забавна, цветна дори, но и много, много смела. Сафия, перфектно тренирана, печели читателите със своята жертвоготовност, желанието си да помага на другите и невинността, която струи от нея.

Изьолт, нишкосестрата на Сафия, изглежда като нейна пълна противоположност – от тъмната коса и много по-светлата кожа, до привидната мистериозност, в която е загърната. Ако Сафия е като отворена книга, Изьолт е наградата, която трябва да спечелиш с много труд и изпитания. Дори магическите им способности бяха коренно различни, главно защото Сафия е напълно сигурна в своите, а около тези на Изьолт има още много за разкриване… И въпреки че са пълна противоположност, въпреки че привидно нямат нищо общо една с друга, Изьолт има същите качества като тези на Сафи, би направила абсолютно всичко за приятелката си, а и не само. Противоположностите се привличат, а приятелството на Сафи и Изьолт е сякаш орисано от съдбата и е най-хубавото нещо в книгата.

Мъжките персонажи също не са за пренебрегване. Принц Мерик е като излязъл от приказките, благороден, посветил живота си на това да осигури храна и суровини на народа си, и страшен чаровник. Нямаше как да не ме спечели, всичко в него – от отношението му към Сафия, въпреки че бе негова пленница, или пък почетен гост, до това колко държеше на леля си – харесах много и съм нетърпелива да проследя бъдещото му развитие. Едуан, страховития кръвовещ и антигероят за момичетата, нямаше нищо общо със славата, която си е спечелил. Да, той наистина бе машина за убиване в тялото на човек, със способности, които биха изплашили и най-големия смелчага, но душата му бе чиста, непокварена, а вярата му го водеше към правия път. Много харесах всички персонажи, но Едуан и Изьолт определено ми се сториха най-комплексни и следователно – най-интересни.

Пригответе се за приключение, в което има всичко – от вдъхновяващо приятелство до неочаквани обрати. Сафия и Изьолт ще преминат през всякакви изпитания, за да се спасят, научавайки много нови неща за себе си и живота, който са си мислели, че водят. Трудностите са зад всеки ъгъл, враговете не показват милост, а в центъра на всичко стои един невъзможен договор, който на всяка цена трябва да бъде изпълнен…

Източници на снимките: 1, 2, 3, 4.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s