„Скандинавска митология“ от Нийл Геймън

90ac2a00b0ee9e7efde6d00c8057f346.jpgМайсторът разказвач Нийл Геймън създава истинска класика, представяйки ни впечатляваща версия на великите скандинавски митове, от които отдавна черпи вдъхновение за своите бестселъри. Геймън започва със създаването на легендарните девет свята, разказва за подвизите на божествата, джуджетата и великаните и завършва с Рагнарьок, залеза на боговете и раждането на нови хора и ново време. Остава верен на митовете, пресъздавайки незабравимите образи на Один, най-могъщия от могъщите, мъдър, храбър и хитър; на сина му Тор – невероятно силен, но не и много умен сред боговете; както и на Локи – син на великани, измамник и ненадминат манипулатор. 

Винаги съм обичала да чета книги, свързани с някоя митология, било то базирани на нея или преразказващи я, независимо дали е гръцка или египетска, тези четива винаги са ме привличали. Не е тайна обаче, че за скандинавската митология книгите далеч не са толкова много, колкото тези за гръцката например, както и че тя е почти неизвестна в нашия простосмъртен свят, освен ако не броим филмите за Тор на Марвел, които дори не пресъздават боговете такива, каквито всъщност са. Поради тези многобройни причини бях много щастлива, когато разбрах, че Нийл Геймън е решил да преразкаже едни от най-известните скандинавски митове и се зарадвах още повече, когато издателство Сиела решиха да преведат книгата толкова скоро след появата ѝ на американския пазар.

Всъщност, започвайки книгата, вече бях запозната с основата на скандинавските митове и легенди, благодарение на книгите на Рик Риърдън за Магнус Чейс, като чак сега осъзнавам колко голяма част от тях също е преразказ на оригиналните приключения на боговете. Не, че това е лошо, разбира се, дори направи четенето на „Скандинавска митология“ още по-забавно, защото се досещах какво би последвало по-нататък. Легендите за деветте свята на Игдрасил, гигантско ясеново дърво, което свързва трите свята – подземен, наш и божествен, бяха представени като отделни разкази, а преди всеки разказ имаше и красиви илюстрации, които допълват оформлението на книгата и я правят наистина незабравима.

Не мисля да коментирам включените истории поотделно, защото те все пак са на една тема – всички щуротии, които боговете правят, понякога без да го осъзнават, или още казано – как действията на Локи почти винаги са в центъра на всичко. Този така обичан, но и може би мразен от всички богове герой, бе главният виновник за много от неприятностите, които споходиха боговете, но ако него го нямаше нищо не би било същото, нашият свят щеше да изглежда много по-различен ако странните деца на Локи не съществуваха, а и на боговете най-вероятно щеше да им доскучае ако нямат на кого да са ядосани и кой да им намира нова работа. Общо взето, Локи е велик, каквото и да казват другите, за мен това е един от най-интересните, комплексни и забавни персонажи някога и бих могла да прочета още цяла книга само за него.

Бе много приятно да чета и за останалите богове, някои от които Один, Фрей, Фрея и Тор, който никога не ми е бил любимец, но около него винаги е забавно, особено когато сам не може да разбере какво всъщност се случва, но пък това, което му липсва откъм знания, го компенсира със сила. Бяха споменати още много имена, но няма никакъв смисъл да ви ги изброявам тук. Доста читатели се чудят дали ще разберат книгата, ако досега не са чели нищо от скандинавските митове, и мога да гарантирам, че не само ще разберат всяка от историите, но и ще им допаднат много. Геймън, който в останалите си романи малко ме объркваше, тук е разказал всичко по един наистина вълшебен начин, напълно разбираемо и увлекателно. Ако пък все пак забравите кой точно беше този бог, в книгата има включен и речник, който допълнително помага разбирането на легендите.

„Скандинавска митология“ е перфектното четиво за всички (по)читатели на антични митове и легенди, истории за това как е бил създаден светът или просто хората, които търсят книга със сложни взаимоотношения между героите, защото тези между боговете винаги са такива. Гарантирам за смеха, който Геймън ще ви донесе със своите преразкази, но бъдете готови и за всякакви други емоции – боговете са комплексни същества и никога не можеш да си сигурен в какво настроение ще са днес.

Източници на снимките: 1, 2-3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s