„Жестока любов“ от Колийн Хувър

206707_b.jpgКогато 23-годишната студентка Тейт Колинс отива да учи в Сан Франциско, още първата вечер пътят ѝ се пресича с този на пилота Майлс, приятел на брат ѝ. Той е мълчалив, никога не се усмихва и очевидно таи голяма болка в себе си. Единственото общо, което Тейт и Майлс имат помежду си, е взаимното им привличане. Уговорката за неангажиращи срещи ги устройва идеално, защото той не иска любов, а тя няма време за нея. И нещата биха могли да се получат, стига Тейт да се придържа към единствените две правила на Майлс: 1. Никога не питай за миналото. 2. Не очаквай бъдеще. И двамата си мислят, че могат да се справят, но тогава минало и бъдеще се преплитат…

Рядко чета любовни романи, за пръв път чета и нещо от Колийн Хувър, но бях предварително запозната със славата ѝ, което доведе до сравнително високи очаквания от моя страна. „Жестока любов“, далеч не първият роман на авторката, но може би един от най-известните ѝ напоследък, успя да удовлетвори желанието ми за добра история, пълнокръвни персонажи и книга, изпълнена с чувства. Не само това, но и ме накара жадно да прелиствам страниците, изгаряща от любопитство какво се е случило, какво се случва и какво предстои да се случи.

Quote from Ugly Love (Colleen Hoover) Xx Note: So I finally organized my tags for easier access to everything i post! go check it out :)Обичам книги, разказани от различни гледни точки, особено когато те ясно се открояват една от друга. В случая половината глави бяха от името на Тейт, която се мести при брат си Корбин докато завърши магистратура, показващи ни настоящето, а останалите – от името на Майлс, привлекателен пилот със скрито минало, което постепенно ни бе представено в неговите гледни точки. Първоначално постоянното скачане от настояще в минало малко ме объркваше, не знаех на кого точно да съчувствам и не знаех кого всъщност харесвам – Майлс от миналото или този от настоящето, но впоследствие свикнах и дори се радвам, че книгата бе разказана по този начин, защото така всичко бе много по-вълнуващо, особено частите на Майлс, значително по-кратки и даващи ни по съвсем малко информация, която изобщо не намаляваше любопитството ми, а единствено го увеличаваше.

Всъщност точно гледната точка на Майлс, която наистина крие много тайни, ме накара да го харесвам малко повече, отколкото Тейт. Може би защото четох повече за него, отколкото за нея, или заради всичко, което е преживял, но той ми стана по-близък и единственото, което исках за него, бе щастие. Не казвам, че Майлс е безгрешен, неведнъж се държа ужасно с Тейт, а и миналото му е далеч от светло, но разбирам отминалата му постъпка, въпреки че щях да го харесам още повече, ако беше по-мил към Тейт и ако по-рано бе осъзнал, че не трябва да бяга от чувствата си, а да ги приеме. В Тейт най-много харесах това, че знаеше какво иска и не нарушаваше стандартите си. Тя се доказа като силна личност, защото психически също преживя много и колкото и да я нараняваха, тя продължаваше да вижда единствено доброто у хората, да не се отказва от тях и да им дава нови шансове, дори невинаги да ги заслужават.

Не мога да кажа, че през цялото време харесвах връзката между Тейт и Майлс, освен в края на книгата, който обожавам и бе повече от прекрасен, защото тя бе изпълнена не само с пикове, но и спадове, които, въпреки че харесвам и двамата герои, смятам, че можеха да се избегнат, ако бяха приели чувствата си и Майлс живееше малко повече в настоящето, отколкото в миналото. Разбира се, имаше и други персонажи, които много харесах и които направиха книгата още по-пълноценна – Корбин, братът на Тейт и приятел на Майлс, който винаги гледаше по-малката му сестра да се чувства добре и да я опази от всичко лошо на света, въпреки че понякога това е невъзможно; Кеп – осемдесетгодишният старец, чиято работа е единствено да натиска бутона на асансьора, но дава страхотни съвети за живота; Иън – най-добрият приятел на Майлс от детство, който, въпреки че не се появяваше често, също имаше важна роля и помогна на Майлс да осъзнае какво всъщност трябва да направи.

„Жестока любов“, освен книга за любовта, бе книга и за приятелството, за семейството, за рисковете в живота, бедите, които се опитваме да избегнем, но все пак ни намират, както и за новото начало, осъзнаването, че животът продължава въпреки тъгата и ако намериш човек, който озарява дните ти, то трябва да го задържиш на всяка цена. Романтична, изгаряща, пристрастяваща и изключително прочувствена, „Жестока любов“ ще обсеби дните ви и ще ги изпълни с щастие и любов.

Огромни благодарности на издателство Ибис за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Едно мнение за “„Жестока любов“ от Колийн Хувър

  1. Pingback: „Жестока любов“ – история за интересно настояще и горчиво минало | Аз чета

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s