„За да си спомня“ от Лара Ейвъри

97895427185981473341385Сами Маккой е момиче с ясна цел за бъдещето: да завърши първа във випуска си и да се измъкне по най-бързия начин от малкото градче, в което живее. Нищо няма да застане на пътя ѝ – дори някаква генетична болест, за която докторите казват, че ще заличи спомените и здравето ѝ…

Отдавна не бях чела книга, която така да ме разчуства, да ме погълне изцяло и да ме накара да не искам да спирам да чета. Напоследък не ми остава абсолютно никакво време за четене, но спонтанно реших да започна „За да си спомня“, защото от доста време ми беше привлякла вниманието, а все не стигах до нея. Признавам, започвайки я нямах най-високите очаквания, мислех, че ще е единствено четиво за разтоварване, към което да прибягвам между останалите неотложни задачи, но веднъж навлязла в историята осъзнах, че книгата на Лара Ейвъри е много повече от това и надали ще успея да свърша нещо друго, преди да я завърша.

Историята на Саманта Маккой, тийнейджърка с рядко, но много опасно генетично заболяване, ни е представена под формата на дневник – Сам от настоящето пише за Сам от бъдещето, която скоро може и да не помни последните събития. Формата на дневник позволява на читателите да се почувстват по-близки до Сам и всичко, което преживява, свързва ги с най-съкровените ѝ чувства и емоции и дори представя трагичната ѝ история по един малко по-позитивен начин – било то заради кратките части, разчупения стил на писане, понякога включващ пряка реч под чат-форма, или безбройните забавни заглавия на всички глави.

Формата на повествование не е единственото специално нещо в романа – героите са необикновени, красиви, изпъкващи сред другите с качествата си и свързани от привързаността, която изпитват към главната ни героиня Сами. Тя самата също не е за пренебрегване – силна личност, упорита, изключително интелигентна, готова на всичко за целите си, макар понякога да изглеждат като невъзможни. Мечтата на Сам е да учи в Нюйоркския университет, да стане адвокат и още куп неща, но най-вече – да живее, да избяга от малкия град и да излезе на среща със Стюарт Шах. Той, между другото, също е страхотен персонаж – начинаещ писател, заминал за Ню Йорк да следва мечтите си, който има повече общо със Сами, отколкото предполага. Много ми харесаха отношенията им, а и покрай Стюарт Сами научи много.

Мади, най-добрата приятелка на Саманта, бе съучастникът ѝ в престъпленията (разбирайте Клуба по дебати). Приятелството между двете е важна част от книгата, макар да не присъстваше толкова често, колкото би ми се искало, и въпреки че те двете също си имаха своите спадове, важна е подкрепата, която Мади оказа на Сами, както и това, че останаха приятелки докрай. Купър, приятелят на Сам от детството ѝ, бе другият човек, без когото героинята ни не би се справила. В началото отношенията на двамата бяха поизстинали, защото детските години вече отдавна са зад гърбовете им, но именно Купър бе първият външен човек, който научи за заболяването на Сами и който от този момент нататък реши, че ще направи всичко, за да ѝ помогне.

Темите за приятелството и любовта са представени като нещо чисто, свято и прекрасно, но има още една тема, която няма как да пренебрегна – тази за семейството. Родителите, братът и сестрите на Сами също заемат голяма част от книгата, те винаги са в кадър, не бяха забравени, което оценявам. Понякога в книги от този тип семейството е пренебрегнато, а единствено любовната история е важна. Радвам се, че тук случаят далеч не бе такъв, семейните отношения също бяха изобразени и успяха да ме разчустват.

„За да си спомня“ е роман за борбата на едно младо и силно момиче с рядката болест Ниман Пик, която постепенно отнема същността ѝ, но на Сами освен това ѝ донесе още много. Това е роман за първата любов, за истинското приятелство, семейните отношения и мечтите, които всички ние трябва да следваме. Лара Ейвъри е създала една прочувствена история, която носи на читателите не само радост и щастие, но и мъничко тъга. И все пак – всичко, което ще изпитате, ще си заслужава.

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s