„Думи в тъмносиньо“ от Кат Кроули

dumi-v-tamno-sinyo-2-9786191710355Историята на една книжарница, където читателите оставят писма до непознати, до любимите си хора, до поети, между страниците на книгите. Това е историята на Хенри Джоунс и Рейчъл Суийти. Някога те са били най-добри приятели, но после Рейчъл се мести в малко градче край бреговете на океана. Сега тя се връща и започва работа в книжарницата, докато събира парченцата от разбитото си сърце след смъртта на брат си. Но една част от нея вярва, че бъдещето ѝ е скрито някъде между книгите и любимите ѝ хора, изпълнено с тъмносини думи на надежда и спокойствие.

„Думи в тъмносиньо“ от австралийската авторка Кат Кроули бързо ми доказа, че хубавите книги не е задължително да преливат от истории и чувства – стига да съдържат приятелство и любов, но от истинския тип, това им стига. Особено когато любовта е не само тази към другия човек, а и тази към книгите, историите, науката, океана и живота. Любовта към нещата, които обичаме, нещата, които ни правят това, което сме и без които всичко би било различно.

Започвайки „Думи в тъмносиньо“ мислех, че това ще е поредната тийнейджърска любовна история за момче и момиче, които са били най-добри приятели, но заради връзката на единия и местенето на другия вече не са, докато нещо трагично не се случва, момичето се връща в родния си град, а момчето се разделя с дългогодишната си приятелка и през цялото време страда по нея. Звучи познато, звучи очаквано, мислех, че ще е такова, но сгреших. Макар това да е основата на сюжета в книгата, това, което я прави толкова специална, е всичко останало – скритите послания из страниците на книгите в Библиотеката за писма, постоянното вмъкване на заглавия и автори на чудесни книги, които сами по себе си значат много и постоянно напомнят за любовта на авторката и героите към книгите, и дори красивото външно и вътрешно оформление на романа.

Както вече казах, сюжетът не е непознат, не е неочакван, въпреки че има елементи на мистерия, които подтикват читателите да помислят за самоличността на някои герои, но пък персонажите определено са специални. Имаме две гледни точки – тази на Рейчъл, която изгубва брат си Кал при трагичен инцидент в океана и така губи част от цялата си същност, защото именно плуването и водата са това, което тя обича най-много, и тази на Хенри – бившият ѝ най-добър приятел, който в самото начало на книгата бива зарязан от приятелката си, а впоследствие осъзнава, че може би ще трябва да се сбогува и със семейната книжарница, която се е превърнала в нещо повече от работа – в дом.

Харесах и двамата главни герои, но Рейчъл малко повече. Тя е преживяла много и въпреки че първоначално отблъскваше хората около себе си, постепенно успя да сподели с тях за трагедията и им позволи да бъдат до нея. Хенри също имаше трудности, трябваше да реши дали да промени живота си изцяло и да се откаже от книжарницата за книги втора ръка, както и да осъзнае кои всъщност са хората, обичащи го истински. И на двамата не им беше лесно, но заедно успяха да се справят с всичко, успяха да преоткрият себе си и дори да дадат израз на истинските си чувства. Второстепенните герои също бяха страхотни – странната, но много чаровна сестра на Хенри – Джордж, семействата на двамата, както и Мартин – момчето, наето да каталогизира книжарницата, което се превърна във важен човек за Джордж. Лола и Хироко, приятелки на Рейчъл и Хенри, със своята музика направиха романа още по-жив и посветен на изкуството. Всеки един от героите допринесе с нещо и направи историята в „Думи в тъмносиньо“ незабравима.

„Думи в тъмносиньо“ не е сложна книга. Не е книга за тайните на вселената или наръчник за живеене, но съм сигурна, че ще научите нещо от нея, че ще ви даде таен съвет и напътствие за живот изпълнен със смисъл, любов и мечти. Тя не е сложна книга, но именно това я прави толкова специална, това, че в нея ще намерите по нещо, което да възвърне цветовете и щастието в дните ви и усмивката върху лицата ви. „Думи в тъмносиньо“ е прекрасно четиво, което всеки любител на литературата би харесал. Сигурна съм в това.

Огромни благодарности на издателство Orange Books за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2-3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s