„Четирите цвята на магията“ от В. Е. Шуаб

207038_bМагията, жива и непокорна, има четири цвята: В процъфтяващия Червен Лондон тя е в равновесие с живота. В гладуващия Бял Лондон е подчинена, бореща се и враждебна. Обикновеният Сив Лондон отдавна я е забравил. А в изгубения Черен Лондон магията е унищожила живота изобщо. Кел е един от последните антари, магьосници с рядката и желана способност да пътешестват из паралелните светове. Един ден получава странен черен камък, но когато осъзнава, че у него е попаднал опасен магически артефакт, вече е твърде късно. Кел трябва да спаси световете от заплахата, която сам е донесъл, а съдбата го сблъсква с Делайла Бард – духовита джебчийка от Сивия Лондон, копнееща за приключения и за свой собствен пиратски кораб. 

Понякога наистина се чудя дали се впечатлявам лесно от книги, или повечето книги, които чета, наистина са зашеметяващи. Относно „Четирите цвята на магията“ обаче чудене няма – абсолютно сигурна съм във величието на тази книга, в различния ѝ, оригинален сюжет, който те поглъща, в интересните и забавни персонажи, които искаш да последваш навсякъде и в това, че тя би се харесала на всеки привърженик на магията и търсещ нещо по-различно за четене читател.

Kell from A Darker Shade of Magic by V. E. Schwab
I’m still on book one. Reading it for the second time because I’m not yet ready to go into the second book.Винаги съм харесвала книги не само с добре изградени магически светове, но и добре обяснени такива. В „Четирите цвята на магията“ прибързани действия няма – в началото всичко се случва плавно, всеки фантастичен елемент бива обяснен на читателите, запознаваме се с главните герои и тяхната (доста вълнуваща) история, и имаме време да се привържем към тях, да се почувстваме част от Лондон(ите) и съвсем съвестно да се впуснем в едно доста опасно, но и интересно приключение през различните светове. А с водач като Кел и спътник като Делайла Бард е просто невъзможно да не поискаш да заминеш на почти самоубийствена мисия, била тя най-трудната на света. За тези двамата мога да прочета още десетки книги – вкарват такава свежест и настроение, че да не можеш да оставиш книгата.

Героите на В. Е. Шуаб са различаващи се един от друг, дръзки, саркастични, инатливи, но и жертвоготовни, смели, лоялни, с добри сърца и дори с ловки пръсти, които бързо-бързо ще отмъкнат по някое ваше притежание. Кел, магьосник и един от малкото, които умеят да пътуват през познатите светове, ме впечатли не само с магическите си възможности, които определено са спиращи дъха, и с облеклото си, за което много завиждам, но и с това колко добра душа има, как е успял да запази невинността си в свят изпълнен с враждебност, както и готовността му винаги да бъде до своя брат и положените усилия за неговата безопасност. Кел далеч не е перфектен, налагало му се е да върши лоши неща, а и хобито му не е едно от най-почтените и легални, но в момента, в който разбра, че в него е попаднал опасен магически предмет, направи всичко възможно, за да го обезвреди, което само по себе си говори много.

currently reading 📖Неочакваният спътник на Кел – Делайла Бард, на кратко Лайла, бе също толкова очарователен, различен и вдъхващ живот на книгата образ, който обаче е възможно да те заплаши и обере няколко пъти, преди да се сприятелите. Лайла, прекарала целия си живот в Сивия Лондон, мечтае за приключения, да види света и най-вече – да си има свой собствен кораб, за да се превърне официално в пират. Издирвана от закона, Лайла далеч не води спокоен живот, но не се и оплаква – неприятностите са в кръвта ѝ, а влечението ѝ към опасности не може да бъде отречено. Но въпреки всички изброени досега черти, Лайла не би могла да бъде определена като лош герой – тя е и добра, радваща се на компанията на хората, макар понякога да твърди обратното, готова да помогне на свой приятел и дори да жертва живота си за благото на другите.

Мога да продължа да пиша и цял ден да обяснявам защо толкова много харесах тази книга – дали заради постоянното усещане, че злото наблюдава нашите герои; дали заради идеята, че едно малко камъче може да преобърне целия свят; дали заради темата за паралелните светове и това колко различни, но същевременно еднакви са те; дали пък заради поставената на по-заден план, но все пак присъстваща връзка между членовете на едно семейство, кръвно или не; дали заради жестоките владетели, сложните монархии или превърналата се в любима за мен магия, но, о, мога да коментирам „Четирите цвята на магията“ още толкова дълго, но няма да има никакъв смисъл. Най-смисленото нещо ще бъде сами да се сдобиете с копие от книгата, да го прочетете и да се убедите в това колко специална е създадената от В. Е. Шуаб история. Не мисля, че бихте могли да оставите книгата с други чувства.

Безкрайни благодарности на издателство Емас за възможността, която ми предоставиха!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

2 мнения за “„Четирите цвята на магията“ от В. Е. Шуаб

  1. Удивително ревю ! Подбрала си най-добрите възможни думи, които да опишат това книжно съкровище! Поздравления 🙂
    Аз в момента чета книгата и, съдейки по твоето ревю, високите ми очаквания за нея се очертава да бъдат оправдани ❤

    Liked by 2 people

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s