„Слънцето също е звезда“ от Никола Юн

207381_b.jpgТя е реалист, той – мечтател. Тя смята, че любовта е просто съвкупност от взаимодействащи си химически вещества, които създават временни чувства. Tой вярва в съдбата и е убеден, че хората (най-вече те двамата) са предопределени един за друг… Дълбок роман за живота и любовта, който смекчава суровата действителност с красотата на надеждата. Едновременно дълбоко затрогващ и удовлетворяващ, той ще допадне както на непоправимите романтици, така и на заклетите скептици.

Ревю „Всичко, всичко“.

Никола Юн успя да ме спечели още с „Всичко, всичко“, така че не бе никаква изненада, че най-новата ѝ книга отново ме впечатли и дори малко повече. „Слънцето също е звезда“ разказва за двама тийнейджъри, които макар да смятат, че са пълна противоположност, всъщност имат повече общо, отколкото осъзнават. Книгата разказва за тяхната първа, и може би единствена, среща, която никой не е очаквал. В деня, който ще предопредели бъдещето и на Наташа, и на Дейниъл, случайността или съдбата, никой не знае, решава да се намеси, за да събере двама души, които се нуждаят един от друг.

natasha & daniel from “the sun is also a star” by nicola yoonВинаги споделям, че не обичам истории, в които главните герои се влюбват моментално, изведнъж всичко се променя, познават се от десет минути, а вече знаят, че ще прекарат целия си живот заедно. Е, „Слънцето също е звезда“ е моето изключение. Да, Наташа и Дейниъл се влюбиха в деня, в който се запознаха, както и действието в книгата се развива в рамките на един-единствен ден, но двойната гледна точка позволява на читателя да опознае душите на героите, чувствата им и да разбере най-съкровените им желания. Други страхотни допълнения бяха кратки глави от гледната точка на някой страничен герой, съдържащи неговата история или научно обяснение за даден обект, чувство или феномен.

Дейниъл и Наташа са едновременно толкова еднакви, но и толкова различни помежду си. Дейниъл е мечтател – вярва в символиката на знаците, следва сърцето си, не се разделя с бележника си със стихове и мечтае да стане не лекар, както родителите му очакват, а поет. Освен това пее страхотно. Наташа е пълна противоположност – реалист, обсебена от науката, страхуваща се или просто невярваща в любовта, особено тази от пръв поглед, мечтаеща за възможно най-скучната, но сигурна работа и почитаща един-единствен Бог – музиката, макар и с ужасяващ музикален слух. И двамата идват от семейства на имигранти, но Наташа е незаконно пребиваваща в страната, докато Дейниъл – не. За съжаление, именно законът е този, който стои в основата на тяхната любовна история, защото ако семейството на Наташа не трябваше да бъде депортирано в десет часа в този есенен ден, тя може би никога нямаше да срещне Дейниъл…

„Слънцето също е звезда“ съдържа в себе си немалко проблемни теми – тази за расизма, за имигрантите, за бедността и дори за съревнованието между малкия и големия брат. Включва също множество размишления, научни или не, за това какво всъщност представлява съдбата, дали е възможно да се върнем в миналото и да променим нещо, или по този начин бихме объркали всичко. Харесах колко голяма роля бе отредена и на културата в книгата. Дейниъл е кореец, роден в Америка, а Наташа, точно както авторката на книгата, е родом от Ямайка. Произходът и на двамата герои не бе забравен нито за секунда, за добро или лошо, а Никола Юн дори бе включила специални разяснения за част от ямайската или корейската култура. От тази на пръв поглед лека и развлекателна книга може да се научи много, било то за обичаите и живота на различните хора, или просто как да бъдем малко по-човечни.

„Слънцето също е звезда“ е една сладко-горчива история за усилията, които полагаме, за да постигнем това, в което вярваме най-силно; за мечтите, които никога не трябва да напускат нашия живот; за различните култури, които всички ние трябва да разпознаваме и уважаваме, както и за любовта, която може да ни сполети във всеки един момент и да преобърне живота ни изцяло.

Много благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s