„Нивганощ“ от Джей Кристоф

97895427193041493981756.3665.jpgВ свят с три слънца, където мрак настъпва веднъж на няколко години, Мия Корвeрe се присъединява към училище за убийци, решена да отмъсти за смъртта на семейството си. След като става свидетел на екзекуцията на баща си на съвсем крехка възраст, Мия се крие в продължение на години – сама и без приятели. Но дарбата ѝ да говори със сенки я отвежда пред вратата на отдавна оттеглил се асасин, който ѝ предлага друго бъдеще в един напълно непознат свят. Вече шестнадесетгодишна, Мия е чирак в най-голямата и смъртоносна група убийци в Червената църква. Там тя ще трябва да се бори за живота си, защото да се провали означава да умре…

Леле, това е то перфектният пример за книга, която се развива като скоростно влакче. Първоначално започва бавно, постепенно, малко объркващо дори, навлизането в сложния свят на Джей Кристоф е съпътствано от много обяснения, авторови бележки и непознати изрази, но след това, веднъж достигне ли главната ни героиня така известното училище за убийци, действието моментално се забързва, изведнъж всичко става в пъти по-интересно и вълнуващо, а към края скоростта ми на четене не можеше да се справи с желанието ми по-бързо да науча какво всъщност се случва и какво предстои да се случи.

„Нивганощ“ е пристрастяваща. Джей Кристоф ни потапя в свят на светлина, идваща от цели три слънца, където ще срещнем интриги, сенки, прелъстявания, опасни митологични създания, жажда за отмъщение и безбройни уроци за посвещаване в изкуството на убийството. Главната ни героиня Мия Корвере, здрачин, имаща способността да управлява сенките, е жива машина за убиване. Често подценявана заради детското си излъчване, Мия учудва всички щом започне да се бие. Безстрашна и изключително умела в изработването на различни видове отрова, Мия е перфектна за място в Червената църква – училище, в което обаче не се изучават магия или простосмъртни уроци, а всевъзможни начини да съблазниш, ограбиш, отровиш или убиеш някого. И там Мия се чувства точно като у дома си.

От дарбата на Мия произлиза и най-добрият ѝ приятел – не-котката господин Благ, която представлява сянка, хранеща се със страха и кошмарите на Мия. Както вече казах, светът в „Нивганощ“ наистина е доста сложен, като първоначално може би няма да разбирате почти нищо, но щом историята влезе в ритъм, Мия престане да бъде сама и срещне някои доста интересни персонажи, всичко сякаш се преобръща и вече е невъзможно да оставите книгата. А като заговорих за интересни персонажи – тайнственият чаровник Трик определено се вписва в тази категория – било то заради многото татуировки, покриващи лицето му, или заради странното име, неподхождащо на произхода му, но Трик успява да събуди нещо в Мия, успява да се доближи до нея, а тя, като по чудо, го допуска до себе си и така се сдобива с нещо като добър приятел, но не съвсем – защото в Червената църква приятелства не съществуват, там има единствено съперничество. Но дали всъщност е така?

Мия все пак стана близка с част от останалите чираци – скромната, но притежаваща остър ум Карлота, усмихнатата, жизнерадостна, но изключително ловка и бързо откриваща тайни Ашлин, както и Тих – момчето, което никога не говори, но определено чува всичко. Естествено, Мия не мина и без врагове – борбената Джесъмин и лукавия Диамо, които направиха всичко по силите си, за да я провалят. Те обаче далеч не постигнаха целта си, а единствено накараха Мия да работи по-усърдно и да усъвършенства себе си във всяка свободна секунда. В „Нивганощ“ имаше и доста горещи сцени, както и изобилие от кръв – в повече от половината глави се случваха убийства, някои губеха части на тялото си дори, но по-късно си ги връщаха, а лицата на чираците лесно биваха променяни. „Нивганощ“ е една от най-оригиналните книги, които съм чела през тази година, и определено се превърна в мой категоричен любимец.

В свят на предателства, ежедневни убийства, сенки и изгаряща светлина, едно момиче жадува да отмъсти за унищоженото си семейство. Историята на Мия Корвере е поглъщаща, обсебва читателя и не му дава мира, докато не я прочете изцяло. Не я пропускайте, защото си заслужава.

Сърдечни благодарности на издателство Егмонт за възможността, която ми предоставиха!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s