„Повикът на водата“ от Таня Щевнер

207385_b.jpgМорето привлича Алеа с невероятна сила, откакто тя се помни – и въпреки това не й е позволено дори да доближава водата, защото я грози смъртна опасност. Това са били последните думи на майка й, преди да изчезне. Как и защо родната й майка я е поверила на друга жена – тази тайна не излиза от ума на момичето. А възможност да тръгне по следите й се открива, когато среща децата от екипажа Алфа Кру, кръстосващ морета и океани с платнохода „Херкулес“. Но един ден силна буря изхвърля Алеа зад борда и досегът с водата й разкрива неподозирани способности и чувства. И оттогава нищо вече не е същото…

Водата е жива. Водата зове. Но има ли кой да ѝ отговори? Алеа Аквариус от години избягва студената вода, пази се от нея на всяка цена, защото само една капка би могла да доведе до опасни последствия. Страдаща от рядката болест студова уртикария, Алеа никога не си е представяла, че би могла да води обикновен живот, камо ли такъв, изпълнен с нови и вълнуващи приключения. Но в един съдбовен ден всичко се променя – Алеа решава, че повече няма да се страхува, поема множество рискове и открива нещо невероятно. Нещо, което преобръща живота ѝ завинаги.

Свързано изображениеГлавната ни героиня Алеа определено се различава от останалите момичета на нейната възраст – вечно носеща ръкавици, избягваща студените напитки и обличаща се във всевъзможни цветови комбинации, Алеа трудно би могла да бъде подмината. Тя бе интересен персонаж, загадъчността около това защо трябва да се пази от водата правеше сюжета по-вълнуващ, а талантът ѝ да прави музика и да пече сладки ѝ помогна да се впише по-лесно в малката групичка на плаващите Алфа Кру.

Бен бе най-големият герой и следователно – нещо като наставник на останалите. Той и братчето му Сами основават Алфа Кру – екипажа на кораба „Круцис“, който кръстосва моретата, търсещ приключения. Бен бе много отговорен, грижовен и винаги готов да помогне на някого. Задачата да се грижи за останалите деца не бе лесна, но той се справяше както с нея, така и с управлението на кораба доста добре. Брат му Сами пък бе като слънчице – вечно усмихнат, радостен и доверяващ се на всеки, малкият Сами направи книгата още по-очарователна.

Резултат с изображение за alea aquariusТайнствената Тес е другият член на екипажа. Тя не бе толкова доверчива, колкото двамата братя, но все пак успя да приеме Алеа за част от групата и именно на нея първа разкри тайната си. Освен това, Тес притежава страхотен певчески талант и свири на акордеон, което също я прави доста интересна. Ленокс, загадъчно момче, което невинаги бихте запомнили, че сте срещали, бе последното допълнение към Алфа Кру. Неговата история не ни бе разказана докрай, но това единствено усилва желанието ми да прочета следващата книга.

„Алеа Аквариус. Повикът на водата“ е една много приятна книжка, която не само се чете изключително бързо, но и те кара да забравиш за всичко случващо се около теб. Имаща роля по-скоро на въвеждаща в изградения от Таня Щевнер свят книга, „Повикът на водата“ оставя след себе си много въпроси, на които вероятно ще получим отговор в следващите книги. Книгата е насочена към по-младите читатели и затова я препоръчвам най-вече на тях, но приключенията на Алеа и екипажа Алфа Кру биха се сторили интересни на всеки, който харесва морски мистерии.

Благодарности на издателство Емас за възможността, която ми предоставиха!

Източници на снимките: 1, 2-3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s