„В капана на времето“ от Диана Габалдон

204718_b.jpgПочти двайсет години Клеър Рандал успява да опази своите тайни. Сега, заедно с порасналата си дъщеря, тя се завръща сред величествените мъгливи хълмове на Шотландия. Тук Клеър смята да ѝ разкрие истината за удивителните събития, довели до нейното раждане: за загадката на древното каменно светилище,  за любовта, надхвърлила пределите на времето и за Джейми Фрейзър – шотландски воин, чиято храброст кара младата Клеър да остави сигурността на своето столетие, за да се хвърли в опасностите на неговото.

Ревю „Друговремец“

За човек, който твърди, че романи с пътуване във времето го объркват, напоследък чета много такива. Но няма как, най-накрая имах достатъчно свободно време, за да започна „В капана на времето“, книга втора от поредицата „Друговремец“, чиято първа книга ми взе ума и погълнах за отрицателно време. Вторият том в поредицата ми отне малко повече дни, на моменти действието идваше по-бавно, но нито за секунда не се отегчих, не поисках да спра да чета и да оставя историята на Клеър и Джейми. Защото това е история, която съдържа в себе си страшно много елементи и продължението ѝ трябва да се прочете от всеки почитател на „Друговремец“.

Разделена на два тома, „В капана на времето“ определено не е книга, която се чете бързо. В същото време обаче, разказът на Клеър Фрейзър тече толкова плавно, Диана Габалдон се справя с описването на епохата и приключенията на героите перфектно, без да ни натоварва с ненужни детайли, правеща картината в главата ни възможно най-пълноценна. В началото на книгата Клеър е в своето настояще – 1968 година, заедно с дъщеря си Бриана. Ненужно е да споменавам кой е бащата на Бриана, защото погледне ли я човек, със сигурност веднага би разбрал, че е свързана с легендарния Джеймс Фрейзър. Клеър се колебае дали да сподели истината на вече порасналата си дъщеря, но най-накрая решава да го направи, което ни връща обратно във времето на Джейми, а именно – 1744 година. Точно преди Якобитското въстание при Калоден, което ще реши съдбата на толкова много шотландци и което Клеър и Джейми ще се опитат да предотвратят.

Отново се възхищавам на характерите на Клеър и Джейми, които вече възприемам като един механизъм, който работи по-добре заедно. В книга първа станахме свидетели на любовта им, но имам чувството, че не сме видели нищо. Тук те са далеч по-смели с показването на чувствата си, свикнали са изцяло с присъствието на другия и вече е трудно да отделиш Клеър от Джейми и Джейми от Клеър. Харесвам това колко нормално възприема Джейми всички неща от бъдещето, които Клеър му обяснява, как се доверява на жена си каквото и да каже, колкото и налудничаво да му звучи. Двамата неведнъж имаха и своите разногласия, но те са нищо в сравнение с любовта помежду им, която спасява животи и вдъхва сили и на двамата.

Джейми продължава да е все така неописуем, силен, мил, грижещ се за хората си и пазещ семейството си. Интелектът на Клеър няма равен, тя бързо успява да се оправи във всякакви ситуации, лечителските ѝ умения придобиват съвсем нов вид, такъв, какъвто е възможно през 18. век, а тя научава много неща за сегашното си настояще, които дори не е подозирала. В приключението на двамата роля взеха още много герои, които до един бяха изключително важни и без които действието в романа би се насочило в съвсем различна посока. Отново се срещнахме със сестрата на Джейми и невероятното ѝ разрастващо се семейство, а верен спътник на главната ни двойка бе Фъргъс, малко, но много хитро, сръчно и умно момченце, чийто идол стана Джейми и оттогава той така и не се отдели от него. Във „В капана на времето“ ни е разкрита и част от историята на Гейлис Дънкан, жената от първа книга, която бе изгорена като вещица, но не и преди Клеър да види белегът ѝ от ваксинация, който я бележи като още една пътуваща във времето.

Нямаше нещо, което да не ме впечатли във „В капана на времето“. Дори едва успях да дочета книгата, преди да седна тук и да се опитам да напиша това ревю, да се опитам да споделя хаотичните си мисли с вас и да ви накарам да поискате да се докоснете до втората част на приключението на Джейми и Клеър. Обичам тези книги, обичам тези книги толкова много, че дори когато не ги чета мисля единствено за тях. Надявам се тази година да видим и третата част на българския пазар, защото отново не се наситих на стила на Диана Габалдон и с радост бих се гмурнала в следващата ѝ книга. Вие също ще останете с такова желание веднъж прочетете ли „В капана на времето“, така че ако обичате книги за Шотландия, любов и пътуване във времето – това е вашата книга.

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s