„Крайно нелогично поведение“ от Джон Кори Уейли

krayno-nelogichno-povedenie-9786191710379.jpg16-годишният Соломън е агорафоб. Не е напускал дома си от три години, но за него това е в реда на нещата. У дома той командва цяло кралство, макар кралството му да е с доста тесни граници. Амбициозната Лиса отчаяно иска да бъде приета във втория най-добър университет, който предлага програма по психология (все пак е реалист). Когато Лиса разбира за отшелническия живот на Соломън, в главата ѝ се заражда план, който би ѝ гарантирал стипендия: да се сприятели с него; да го излекува; да напише есе за това. За да спечели доверието му, Лиса бавно вмъква Сол в живота си, запознавайки го с приятеля си Кларк и доверявайки му тайните си.

„Крайно нелогично поведение“ е една истинска, чиста, красива и изпълнена с чувства история, която започнах без дори да зная за какво разказва, но още след първите страници бях толкова погълната от нея, че вече бях сигурна, че това е история, за която ще си спомням дълго. Със своя стил на писане, страниците изпълнени със забавни диалози и кратките глави, Джон Кори Уейли лесно улавя вниманието на читателя и не го пуска до самия край.

Книгата е разделена на две гледни точки – на Соломън и на Лиса, което ни позволява да опознаем напълно и двамата. Соломън, агорафоб, имащ фобия от преминаване през големи открити пространства, въпреки че се е затворил за истинския свят, е едно доста забавно, интелигентно и мило момче, което е обсебено от научна фантастика, „Стар Трек“ и напълно знае кой е. Харесах Соломън повече отколкото Лиса, харесах колко непринудено се държи с родителите си, а и с Лиса и Кларк, приятелят на Лиса, както и как винаги казва това, което мисли. Соломън е страхотен герой, когото исках да прегърна много пъти, четейки книгата, защото, с чиста душа като неговата, заслужава единствено щастие.

Лиса също е интересен персонаж, но при нея, поне според мен, преобладават негативните черти. Тя е изключително амбициозна, да влезе в избрания университет за нея е по-важно от всичко, на моменти дори по-важно от връзката ѝ с Кларк и приятелството ѝ със Соломън. С високо самочувствие, Лиса дори за секунда не би предположила, че нейното държание е това, което пречи на връзката ѝ с Кларк, а търси вината единствено в него. Тези нейни черти, както и първоначалната ѝ идея да използва Соломън единствено заради есето, което университетът изисква, и желанието ѝ да го излекува са нещата, които не ми допаднаха, защото вярвам, че никой не може, а и не трябва да се опитва да поправя другия. Лошите ѝ намерения обаче направиха и нещо добро – тя осъзна, че Соломън е повече от научен обект, запозна го с Кларк и приятелството между тримата се превърна в едно от най-красивите неща в романа.

Кларк е друг важен персонаж, който аз много харесах. Той е мил, страшно забавен, импулсивен и дори неловък на моменти, но по хубав начин. Кларк се превърна в дори по-добър приятел за Соломън, отколкото Лиса, благодарение на всички общи интереси, които имаха двамата и за които дори не бяха подозирали. Родителите на Соломън също играят важна роля в романа, харесах колко застъпено бе присъствието им и колко много подкрепят Соломън във всяко негово решение. Винаги съм смятала, че в тийнейджърските книги трябва да присъстват повече родителски образи, а тези на Джейсън и Валъри бяха изградени страхотно.

В „Крайно нелогично поведение“ романтични мотиви почти няма, което е още един плюс за всеки, който иска да избяга поне за малко от постоянната романтика в съвременните романи. Книгата разглежда много разнообразни теми, които я правят още по-важна и заради които повече читатели трябва да ѝ обърнат внимание. Джон Кори Уейли е създал една красива и затрогваща история за приятелство и още нещо, която ако прочетете, няма да съжалявате.

Сърдечни благодарности на издателство Orange Books за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2-3.

Едно мнение за “„Крайно нелогично поведение“ от Джон Кори Уейли

  1. Pingback: „Крайно нелогично поведение“ и фактите, които ни определят | Аз чета

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s