„Тъмното пророчество“ от Рик Риърдън

97895427201021497611442.5588Върви на запад.
Плени Аполон, преди той да успее да намери следващия оракул.
Ако не успееш да ми го доведеш жив, убий го.

Ревю „Скритият оракул“

Обичам всичко, което Рик Риърдън пише и публикува, а „Тъмното пророчество“, книга втора от „Изпитанията на Аполон“, не е изключение. Най-новото допълнение към историята на превърнатия в простосмъртен тийнейджър Аполон е малко по-мрачно от „Скритият оракул“, имайки предвид, че вече сме запознати с малка част от плановете на триото завърнали се от мъртвите римски императори, което решава, че трябва да завладее света. А какво по-добро място за изпълнение на зли планове от Индианаполис, където се събират повече герои, отколкото бихте предположили.

За съжаление, в „Тъмното пророчество“ не се намираме в Лагера на нечистокръвните, а Аполон, в тялото на Лестър Пападополус, е тръгнал на мисия заедно с нашия любим Лио и приятелката му, нимфата Калипсо, която също ни е добре позната. Признавам, на моменти героите от Лагера ми липсваха, визирам Нико ди Анджело и Уил Солас, но тук срещнахме и много нови полубожествени, божествени, чудовищни и какви ли не персонажи, които не позволиха на действието да се забави нито за секунда, поддържаха темпото на историята, хуморът, както винаги, бе на изключително ниво, а препятствията, през които Аполон и приятели трябваше да преминат, бяха все така многобройни и опасни.

Въпреки всички трудности и малките човешки навици, с които Аполон изобщо не е свикнал, като например мисълта, че можеш да умреш във всеки един момент, а божествените ти сили не са на твое разположение, той се справяше доста добре с всеки подвиг, който трябваше да извърши. Мрачното настроение витаеше във въздуха, всеки осъзнаваше, че мисията им става все по-опасна, но това не попречи на Аполон да бъде себе си, да се забавлява, но и да започне да осъзнава много неща, които като бог понякога забравя или взема за даденост. И ако в книга първа Аполон все пак се е чувствал откъснат от останалите, сякаш не се вписва, то в тази той намери своето място.

Много се радвам, че именно Лио и Калипсо бяха избрани за спътници на Аполон в новото му приключение. Обичам Лио още от „Героите на Олимп“, а Калипсо, макар да сме я виждали в каква ли не светлина, винаги ми е била много интересна и определено бе доста забавно да я видим извън нейния остров-затвор, в истинския свят, където да трябва да се справя с неща като поп култура и какво ли още не, без да има достъп до магията си. Бе хубаво и да видим двамата им с Лио като истинска двойка, защото в „Героите на Олимп“ моментите им ми бяха твърде малко и се радвам, че тук им се насладихме повече. Малката, но хитра и опасна Мег Макафри също не пропуска да се появи, при това дължаща хиляди обяснения за предателството си в „Скритият оракул“. Но когато пастрокът ти е злият римски император Нерон, чиито планове са никому известни, трябва да се подчиняваш на заповедите му. През повечето време.

На помощ на Аполон в битката му с втория ни известен избягал от Хадес римски император идват ловджийките на Артемида, водени от любимата ми Талия Грейс, която прави всяка книга, в която се появи, още по-хубава. Ловджийките също са със силно присъствие в книгата, надявам се в бъдеще да ги срещнем отново, защото около тях винаги е забавно, феминистично и пълно с победени врагове. Как да не ги обичаш? Героите ни имаха още интересни срещи, включително пребиваване в жива сграда, яздене на грифони и битка с чудовища, които, вярвате или не, са в списъка на застрашените такива и по тази причина трябва да бъдат опазени.

В „Тъмното пророчество“ чичо Рик ни е подготвил нова порция опасни подвизи, загадъчни пророчества, семейни разкрития и голяма доза божествен хумор. Научаваме кой е вторият опасен римлянин, присъединил се към Триумвирата, и част от мотивите му за действие. „Тъмното пророчество“ е страхотно допълнение към приключението на Аполон, което ще ви забавлява, ще ви държи в напрежение и няма да ви позволи да спрете да четете. Не го пропускайте, защото следващата книга се очаква да бъде още по-невероятна.

Огромно благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2-3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s