„До всички момчета, които съм обичала“ от Джени Хан

208305_b.jpgШестнайсетгодишната Лара Джийн пази любовните си писма в кутия за шапки, подарък от майка ѝ. Но това не са писма, които някой е писал на нея, а такива, които тя е писала. По едно за всяко момче, което някога е обичала – общо пет. Когато ги пише, тя излива сърцето и душата си и казва всичко, което никога не би се осмелила да изрече в реалния живот, защото писмата ѝ са предназначени единствено за нея. И така до деня, в който неясно как, тайните ѝ любовни писма биват изпратени по пощата до своите получатели. И внезапно любовният живот на Лара Джийн от въображаем се превръща в напълно неуправляем…

Обичам съвременните тийн романи, които издателство Ибис издават, защото винаги ме зареждат със страшно много позитивни емоции, носят ми щастие и ми помагат да забравя за настоящето. Миналата година точно тези техни книги направиха лятото ми още по-хубаво, а „До всички момчета, които съм обичала“, макар с действие, развиващо се през по-голямата част в гимназията и дори на Коледа, е още едно перфектно четиво за лятото, което след години ще свързвам с този момент от живота си и за което ще си припомням с усмивка.

В центъра на историята стои Лара Джийн, момиче с корейски произход, две много близки сестри и самотен баща, което преодолява чувствата си към момчетата, които е харесвала, като им пише прощални любовни писма, а след това ги запечатва, адресира и прибира в кутия за шапки, подарък от починалата ѝ майка, където те никога повече не виждат бял свят. До една променяща всичко сутрин… Много харесах концепцията на романа, всеки детайл беше старателно обмислен и представен на читателите по страхотен начин, а живота на главната ни героиня бе повече от интересен.

Лара Джийн далеч не е обикновено момиче. Семейството ѝ е преживяло трагедия, която единствено ги е сближила и затова то е толкова важно за нея, смесеният ѝ произход я е карал неведнъж да се сблъсква с любопитни въпроси, но без да я отличава от другите, а Кити и Марго – по-малката и по-голямата ѝ сестра – са хората, за които би сторила всичко. Лара Джийн често се влияеше от мнението на Марго, сестра ѝ имаше голям контрол върху нея, но в един момент Лара Джийн успя да се отдели от сянката на по-голямото момиче и започна да бъде самостоятелна личност, която се справя с всички задачи. Е, почти всички. Харесах колко мила бе Лара Джийн, как винаги премисляше нещата, за да не нарани случайно някого и как бе готова да даде шанс на всеки, който си го заслужи. Тя не съдеше хората, остана вярна на себе си и бе прекрасен пример за Кити, която беше просто очарователна.

Идеята с изпратените до момчетата писма бе много интересна и се радвам, че успяхме да проследим част от последвалите им отношения с Лара Джийн. Двата мъжки персонажа, които заемат главна роля в романа, бяха тези на Питър Кавински и Джош, бившият приятел на Марго и техен съсед. В началото харесах Джош, но след това леко започна да ме дразни. Отношението му към Кити обаче бе чудесно, а и загрижеността му към момичетата Сонг си личеше отдалеч. Образът на Питър бе може би най-сложен, защото той самият претърпя голямо развитие и в рамките на романа се промени напълно. Харесах Питър много повече, отколкото Джош, въпреки отрицателните мнения на всички за него. Радвам се, че Лара Джийн също не се повлия от тези мнения, а послуша себе си, защото така сама успя да разбере какъв добър, мил и забавен човек е Питър.

Темата за семейството със сигурност е най-важната в романа и въпреки че Марго не се нареди сред най-харесваните от мен персонажи, ценя високо ролята ѝ в книгата и отношенията между трите сестри, както и тези с баща им, който, между другото, също е страхотна фигура. Рядко се случва съвременните романи да са част от трилогия или да имат продължение, затова съм и доста развълнувана за следващите две книги на Джени Хан, нямам търпение да разбера какво ни е приготвила и по какъв ли път ще поеме нашата главна героиня, защото краят на „До всички момчета, които съм обичала“ е меко казано влудяващо отворен. Препоръчвам книгата на всички почитатели на сладките, очарователни, забавни и бързо четящи се четива или просто на всеки, който мечтае за нещо разтоварващо, но същевременно даряващо ти наслада. Не би имало по-подходящ сезон от сегашния за започването на тази книга, така че, видите ли я в някоя книжарница, не я пропускайте!

Сърдечни благодарности на издателство Ибис за това, че ми предоставиха предварително копие от романа! 

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s