„Изтръгнати от корен“ от Наоми Новик

200707_b.jpgНашият Змей не яде момичетата, които отвлича, каквото и да разправят извън долината. И ние чуваме понякога тези истории от преминаващите пътници. Говорят така, сякаш правим човешки жертвоприношения, а той е истински змей. Това, разбира се, не е вярно: той може да е магьосник и безсмъртен, но все пак си е човек, а и бащите ни щяха да се вдигнат и да го убият, ако искаше да изяжда по една от нас на всеки десет години. Той ни пази от Леса и ние сме му признателни, но не чак толкова. Той не ги поглъща наистина, само така изглежда. Води ги в кулата си, а след десет години ги пуска, но тогава те са вече различни. Дрехите им са изискани и говорят като придворни дами. Освен това са живели сами с мъж цели десет години, така че са озлочестени, макар до една да твърдят, че не ги е докосвал. Но какво друго да кажат? Пък и това не е най-лошото – все пак Змеят им дава по една кесия сребро за зестра, така че всеки с радост би се оженил за тях, колкото и да са озлочестени.

„Изтръгнати от корен“ е една красива история, изградена на базата на фолклор, тъмна и сложна магия, силни персонажи, впускащи се в опасни приключения, и щипка романтика, която не само допълва рамката на романа, но и служи за обединяващо звено. Героите са интересни, тръпката е гарантирана, а всички славянски мотиви – честото споменаване на Баба Яга, факта, че действието се развива в една различна, магическа Полша, а гората крие много тайни и заплахи, правят „Изтръгнати от корен“ много по-близка до нас, а насладата от нея – още по-силна.

Първоначално „Изтръгнати от корен“ ми напомни на „Красавицата и звяра“, заради замъка, в който главната ни героиня преоткрива магията, неговият стопанин – тайнственият и разярен Змей, който, вместо да отдели няколко минути и да обясни на Агнешка истината, предпочита да се крие зад груби думи и объркващи действия, както и заради цялата приказна атмосфера, която Наоми Новик е създала. С напредването на действието обаче тази прилика ставаше все по-далечна, а романът придобиваше нов облик, историята започна да става все по-мрачна и кървава, докато в един момент всичко вече бе различно, целите на героите се промениха, а кралство Полния бе принудено да се изправи срещу най-огромната заплаха досега.

Героите в романа не са нещо ново и невиждано, но са прекрасни именно, защото характерите им са ни познати. Имаме Агнешка, която не осъзнава с какво се отличава от останалите девойки, не осъзнава как това, че не минава и половин час без да се изцапа или да скъса част от дрехите си, я прави толкова специална, но точно тя бива избрана от Змея. Той пък е тайнствен и недоверчив, издигнал е множество стени около себе си и рядко би позволил на някой друг да го опознае, което донякъде оправдава суровия му нрав, но и показва, че има нужда от момиче точно като Агнешка – такова, което няма просто да се уплаши и да се откаже от него, а ще му досажда и ще го изнервя допълнително с несериозното си държание.

Бързо разбираме, че Агнешка е по-специална, отколкото си мисли – в нея е затворена силна магия, части от която са непознати дори за Змея, най-силния и могъщ магьосник в околността. Следват дни изпълнени с упражнения, казване и преправяне на заклинания, които бавно подготвят героите ни за бъдещата битка със злото, която все още е неизвестна, но не и изненадваща. Харесах това, че е показано колко трудна е магията – отварите отнемат време, съставките им струват скъпо, а тайно място с неизчерпаеми магически източници просто не съществува. Този елемент направи историята по-истинска, сякаш всички събития наистина биха се случили. А и кой знае, може и при нас да има някой скрит Лес, който си играе с умовете ни, отвлича хората ни, а после, ако те все пак биват върнати, са силно преобразени…

Историята в „Изтръгнати от корен“ е много по-сложна, отколкото звучи, но, разкрия ли ви още нещо, навярно ще разваля насладата ви от книгата. Агнешка и Змея обаче далеч не са единствените интересни герои – най-добрата приятелка на Нешка – Каша, принц Марек и Сокола са останалите персонажи, към които няма как да останете безразлични и на които дълго ще се чудите дали можете да вярвате. Но в свят, в който не всичко, което изглежда реално, е наистина такова, няма как да не стоите нащрек. Препоръчвам „Изтръгнати от корен“ заради цялостната приказна атмосфера, която носи, чувствата, които ще ви накара да изпитате и факта, че е напълно завършен самостоятелен роман, нещо, което рядко срещаме във фентъзи жанра. Но и нещо, което със сигурност си заслужава четенето.

Източници на снимките: 1, 2-3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s