„Острието на асасина“ от Сара Дж. Маас

97895427206451500364744.1297С едно завъртане на острието се ражда легенда… Селена Сардотиен дължи репутацията си на Аробин Хамел. Той я приютява в Гилдията на асасините и я научава на всичко, което ѝ е необходимо, за да оцелее. Враговете на Аробин се крият навсякъде – от покривите и мръсните вертепи на Адарлан, до далечни острови и смъртоносни пустини. И Селена е задължена да ги унищожи. Но зад задачите се крие тъмна истина, която ще предупредели съдбата ѝ и ще разбие сърцето ѝ завинаги…

Ревю „Кралица на сенките“. Ревю „Империя на бури“

Неведнъж съм споменавала как започването на книга на Сара Дж. Маас за мен е като да се завърнеш у дома. За пет книги, любимата на всички ни Селена Сардотиен преживя много, опитвайки се да достигне целта си, промени се, смени няколко самоличности, загуби и спечели приятели и какво ли още не, но тук, в този сборник с кратки новели, се връщаме към миналото на Селена, към дните, в които тя бе просто шестнадесетгодишният Асасин на Адарлан, протеже и наследник на Аробин Хамел, кралят на асасините. Връщаме се към събитията, допринесли за изграждането на характера на Селена, събитията, направили я това, което е сега. Представени са ни истории, неизвестни до този момент, герои, за които сме чували единствено слухове, както и такива, които сме срещали в по-късни години, но в съвсем различни ситуации. „Острието на асасина“ ни показва ключови моменти от живота на Селена преди плена ѝ в Солните мини на Ендовиер, показва ни поглед към миналото, който никой истински фен на книгите на Сара Дж. Маас не бива да пропуска.

1. „Асасинът и Господарят на пиратите“
Избрах да коментирам петте новели поотделно, за да успея да ги представя възможно най-точно. Още първият разказ започва силно, запознаваме се със Сам, първата любов на Селена, но тук двамата все още не са заедно, даже едва се понасят, постоянно се дразнят един друг и много се забавляват. Те имат среща с Господаря на пиратите, Ролф, който, оказва се, се занимава със сделки за роби. Разбира се, на Селена това далеч не ѝ харесва и типично по неин си начин решава, че трябва да освободи робите. Забелязваме как Селена гледа да поддържа репутацията си на асасин, сурова е и опасна, но не би убила никого по свое желание, точно както в първите книги, за което много я обичам. Сам пък изглежда като страшно забавен персонаж и нямам търпение да го опозная повече.

2. „Асасинът и лечителката“
Във втората новела Селена е принудена да търпи последиците от осуетяването на сделката за роби. Така се натъква в малка и неособено приветлива странноприемница, където се запознава с Ирен Тауърс, младо момиче с интересно минало, трудно настояще и неизвестно бъдеще. Историята няма друга цел освен да ни убеди още веднъж в щедростта на Селена, жертвоготовността ѝ и желанието ѝ света да се превърне в едно по-добро място. Научаваме и за легендарна академия, мечта за всеки с достатъчно ум, както и някои от желанията на Селена – да има повече лечители и жени, които сами да умеят да се защитават.

Резултат с изображение за throne of glass ansel3. „Асасинът и пустинята“
„Асасинът и пустинята“ разказва историята за дните, в които Селена посещава Червената пустиня, за да открие легендарния орден на Тихите асасини, към който трябва да се присъедини, за да бъде обучена. Това също е част от наказанието на Аробин Хамел, защото прекосяването на пустинята в разгара на лятото си е цяло изпитание. Тук се запознаваме с нови герои – чаровната и потайна Ансел, приятелят ѝ Микхаил, Илиас и баща му – Немия господар, някои от които ще срещнем и в „Империя на бури“, където застават на страната на Селена. Когато четох петата книга от поредицата не знаех кои са тези хора, защо изпитват такава благодарност към героинята ни и са готови на всичко за нея, но тази история ми даде търсените отговори. Очаквайте най-вече екшън, няколко забавни моменти, но и много изненадващи такива.

4. „Асасинът и подземният свят“
В „Асасинът и подземният свят“ Селена се връща при Аробин, когото започвам да ненавиждам все повече, но вече с мечти за свобода и без желание да му помага да изпълнява злите си сделки. Завръщайки се от Червената пустиня, Селена няма търпение да се срещне със Сам, въпреки че далеч не си го признава, до момента, в който го заварва с момичето, което ненавижда още от малка – Лизандра. Бе адски забавно да проследя отношенията на Селена и Лизандра, още повече, след като знам какви ще са те в бъдещето. Двете през цялото време се заяждаха една с друга за какво ли не, което направи разговорите им доста интересни. Тук най-накрая имаме развитие и във връзката на Сам и Селена, а Сам се подвизава като още по-мило, сърдечно и очарователно същество, в което няма как някой да не се влюби. Естествено, историята нямаше да бъде пълна без някоя и друга схватка, както и едно разминаване със смъртта.

Резултат с изображение за throne of glass sam5. „Асасинът и империята“
Последната новела в сборника ме остави безмълвна. Въпреки че очаквах някои от събитията, представени ни в „Асасинът и империята“, далеч не предполагах колко болезнено ще е да ги прочета и да ги преживея чрез Селена. Тази новела поставя началото на целта на опасния асасин, когото познаваме от „Стъкленият трон“, но също показва и колко крехка и уязвима може да бъде Селена. Както и как би направила абсолютно всичко, за да нарани хората, отнели щастието ѝ. Мислех, че мразя Аробин, но досегашните ми чувства далеч не могат да се сравнят с ненавистта, която в момента изпитвам към него. Възхищението ми към Селена обаче единствено се увеличава, знаейки през какво е преминала и как все пак е оцеляла, независимо от всичко. Обичта ми към Сам също е голяма, защото той е един страхотен персонаж и прочитането на „Острието на асасина“ е толкова важно именно заради него.

Огромно благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2, 3, 4.

Фен страница на поредицата.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s