„Среднощният диамант“ от Ришел Мийд

2ce780e9ecf814bfe79b84440ecc2a9e.jpgБежанка от ужасна война, Мира е прогонена от родината си и захвърлена в друга, която не желае да я приеме. Но по стечение на обстоятелства, променящи живота ѝ завинаги, тя получава шанс за ново бягство – сред коридорите на Бляскавия двор – училище по етикет със строги вътрешни порядки, което превръща момичетата от бедно потекло в истински дами, намиращи богати съпрузи в Новия свят. Но Мира отново се оказва жертва на предразсъдъци – не само от останалите момичета в Двора, но и от кандидатите ѝ за женитба. На дневна светлина Мира свежда глава и учи порядки, които да я превърнат в просто поредната идеална съпруга, заедно с новите си приятелки – тайнствената Аделейд и амбициозната Тамзин. Когато слънцето залезе обаче, Мира готви съвсем различен план за действие – план, който може да доведе до обесването ѝ във Върховния съд на Адория.

Ревю „Бляскавият двор“

Останах силно впечатлена след прочитането на „Бляскавият двор“, първата книга, посветена на училището за етикет със същото име, затова и нямаше как да пропусна книга втора от този свят, която разказва историята на един вече познат персонаж на почитателите на „Бляскавият двор“ – Мира, приятелката и съквартирантка на Аделейд. Държа да отбележа също, че далеч не е задължително да сте чели „Бляскавият двор“, за да прочетете „Среднощният диамант“ – двата романа могат да се четат напълно самостоятелно, но заедно ви дават една още по-пълна и интересна история.

Много харесах Мира още с първото ѝ представяне на читателите, макар сега да осъзнавам как през погледа на Аделейд не сме научили почти нищо за истинската ѝ същност. Тук животът на Мира е разгледан много по-обстойно, има сцени от малко преди тя да се присъедини към Бляскавият двор, сцени, които сме чели от името на Аделейд, както и изобилие от нови приключения, нямащи нищо общо с останалите ни познати персонажи. Разбира се, покрай новите сюжетни линии се появиха и нови лица, някои от тях – опасни, други – изключително вълнуващи и потайни, които с участието си направиха живота на Мира много по-пъстър и необикновен.

Мира се различава страшно много от познатата ни Аделейд – тя е свикнала да се справя сама, да се бори за нещата, които желае, без да се отказва при каквато и да е трудност, както и да не разчита винаги на останалите, защото никога не знаеш кой може да те предаде. С тежко детство, брат, намиращ се на чужда земя и произход, който не е приеман добре от хората и не може да бъде скрит, Мира се е научила никога да не се оплаква, а да намира начин да излезе от всяка ситуация. Или пък да влезе в множество опасни. Неприятностите определено не ѝ бяха чужди, но, за нейна и наша радост, тайнственият Грант винаги бе наблизо.

Грант Елиът е персонаж, който срещнахме още в „Бляскавият двор“, но, честно казано, не помнех почти нищо за него. Мъж с много лица, заобиколен от тайни сделки и странни сътрудничества, Мира бе напълно права да се съмнява в него. Веднъж опозна ли го обаче, Мира разбра, че Грант е много повече от сдържания джентълмен, когото непознатите виждат, както и много повече от сърдития, груб и дразнещ мъж, за който се представя пред нея самата. Грант не остави Мира сама нито за секунда, вечно помагащ ѝ в трудните моменти, понякога дори без тя самата да го осъзнава. Въпреки постоянните си караници, двамата бяха отбор-мечта, готови да се справят с всяка задача, а Грант, чаровен, забавен и мил, бързо спечели сърцето на Мира.

Всеки прочел „Бляскавият двор“ ще се влюби дори още повече в „Среднощният диамант“, заради допълнителната дълбочина, която придава на този свят и тази история. В „Среднощният диамант“ има повече екшън, тайни сделки и мистерии, отколкото романтика и любов, но вторите също не остават напълно на заден план. Ришел Мийд за пореден път не разочарова, предлагайки на читателите си история, в която има всичко, от забележителни персонажи – до всякакви обрати. Не пропускайте „Среднощният диамант“ – перфектна е за следобед, изпълнен с четене, защото няма да можете да се отделите от нея.

Сърдечни благодарности на издателство Сиела за предоставената възможност!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s