„Среднощният диамант“ от Ришел Мийд

2ce780e9ecf814bfe79b84440ecc2a9e.jpgБежанка от ужасна война, Мира е прогонена от родината си и захвърлена в друга, която не желае да я приеме. Но по стечение на обстоятелства, променящи живота ѝ завинаги, тя получава шанс за ново бягство – сред коридорите на Бляскавия двор – училище по етикет със строги вътрешни порядки, което превръща момичетата от бедно потекло в истински дами, намиращи богати съпрузи в Новия свят. Но Мира отново се оказва жертва на предразсъдъци – не само от останалите момичета в Двора, но и от кандидатите ѝ за женитба. На дневна светлина Мира свежда глава и учи порядки, които да я превърнат в просто поредната идеална съпруга, заедно с новите си приятелки – тайнствената Аделейд и амбициозната Тамзин. Когато слънцето залезе обаче, Мира готви съвсем различен план за действие – план, който може да доведе до обесването ѝ във Върховния съд на Адория.

Ревю „Бляскавият двор“

Останах силно впечатлена след прочитането на „Бляскавият двор“, първата книга, посветена на училището за етикет със същото име, затова и нямаше как да пропусна книга втора от този свят, която разказва историята на един вече познат персонаж на почитателите на „Бляскавият двор“ – Мира, приятелката и съквартирантка на Аделейд. Държа да отбележа също, че далеч не е задължително да сте чели „Бляскавият двор“, за да прочетете „Среднощният диамант“ – двата романа могат да се четат напълно самостоятелно, но заедно ви дават една още по-пълна и интересна история.

Много харесах Мира още с първото ѝ представяне на читателите, макар сега да осъзнавам как през погледа на Аделейд не сме научили почти нищо за истинската ѝ същност. Тук животът на Мира е разгледан много по-обстойно, има сцени от малко преди тя да се присъедини към Бляскавият двор, сцени, които сме чели от името на Аделейд, както и изобилие от нови приключения, нямащи нищо общо с останалите ни познати персонажи. Разбира се, покрай новите сюжетни линии се появиха и нови лица, някои от тях – опасни, други – изключително вълнуващи и потайни, които с участието си направиха живота на Мира много по-пъстър и необикновен.

Мира се различава страшно много от познатата ни Аделейд – тя е свикнала да се справя сама, да се бори за нещата, които желае, без да се отказва при каквато и да е трудност, както и да не разчита винаги на останалите, защото никога не знаеш кой може да те предаде. С тежко детство, брат, намиращ се на чужда земя и произход, който не е приеман добре от хората и не може да бъде скрит, Мира се е научила никога да не се оплаква, а да намира начин да излезе от всяка ситуация. Или пък да влезе в множество опасни. Неприятностите определено не ѝ бяха чужди, но, за нейна и наша радост, тайнственият Грант винаги бе наблизо.

Грант Елиът е персонаж, който срещнахме още в „Бляскавият двор“, но, честно казано, не помнех почти нищо за него. Мъж с много лица, заобиколен от тайни сделки и странни сътрудничества, Мира бе напълно права да се съмнява в него. Веднъж опозна ли го обаче, Мира разбра, че Грант е много повече от сдържания джентълмен, когото непознатите виждат, както и много повече от сърдития, груб и дразнещ мъж, за който се представя пред нея самата. Грант не остави Мира сама нито за секунда, вечно помагащ ѝ в трудните моменти, понякога дори без тя самата да го осъзнава. Въпреки постоянните си караници, двамата бяха отбор-мечта, готови да се справят с всяка задача, а Грант, чаровен, забавен и мил, бързо спечели сърцето на Мира.

Всеки прочел „Бляскавият двор“ ще се влюби дори още повече в „Среднощният диамант“, заради допълнителната дълбочина, която придава на този свят и тази история. В „Среднощният диамант“ има повече екшън, тайни сделки и мистерии, отколкото романтика и любов, но вторите също не остават напълно на заден план. Ришел Мийд за пореден път не разочарова, предлагайки на читателите си история, в която има всичко, от забележителни персонажи – до всякакви обрати. Не пропускайте „Среднощният диамант“ – перфектна е за следобед, изпълнен с четене, защото няма да можете да се отделите от нея.

Сърдечни благодарности на издателство Сиела за предоставената възможност!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s