„Истинска измама“ от Е. Локхарт

97895427209731507035636.1568.jpgТова е история за млада жена, чиято дяволска изобретателност е нейният билет към очарователен живот. Но колко пъти е възможно да се претвори наново? Ти ще отсъдиш..Силно приятелство. Изчезване. Убийство, а може би две. Лоша любовна история, а може би три. Захабени предмети, прикрития, кръв и шоколад. Американската мечта, супергерои, шпиони и злодеи. Момиче, което отказва да даде на хората това, което искат от него. Момиче, което отказва да бъде човека, който някога е било…

Книгите на Е. Локхарт са си приключение сами по себе си и „Истинска измама“ не прави изключение. Въпреки че не смятам, че надмина „Ние, лъжците“ по изненадващи обрати и струпващо се напрежение, „Истинска измама“ бе едно вълнуващо, интересно и много забавно за проследяване четиво, макар темите, развити в него, да нямат много общо с комедията. Забавно бе да четеш събитията в обратен ред – от финалното към първоначалното, защото историята тук е разказана точно така – наобратно, започвайки от финалната права, на която главната ни героиня Джул се намира, стигайки постепенно до началото на приключението ѝ, до момента, в който тя решава да промени живота си, както и поради каква причина.

Джул определено е необикновен персонаж – вечно сменяща самоличността си, вечно криеща по нещо от другите, даваща им единствено малки късчета истина, но най-вече лъжа, за живота и миналото си. Поради обратния ред на разказване първоначално ми бе трудно да разбера коя всъщност е Джул, какъв човек е и какъв е мотивът зад действията ѝ, но, макар все още да не съм напълно убедена, че разбрах същността ѝ, постепенно образът на Джул ставаше все по-ясен и пълен. Необикновена, хитра, умна и малко зловеща – това са определенията, които ѝ прилягат най-точно.

Човекът, с когото Джул се асоциираше най-често, бе Имоджен Соколов, богата тийнейджърка, която, най-просто казано, не знае какво да прави с парите си. Всъщност смених мнението си за Имоджен няколко пъти, главно защото така и не разбрах коя всъщност е тя и каква е връзката ѝ с Джул до самия край, когато нещата се поизясниха, а преди това я срещахме само в отделни ситуации, от които читателят трудно би си изградил представа за нея. Не знам дали Е. Локхарт нарочно я е създала леко дразнеща, неприятна дори, но за мен в края на книгата, тоест началото на познанството ѝ с Джул, бе именно такава. Със сигурност бе много интересно да проследим връзката ѝ с Джул обаче, защото Имоджен стои в центъра на целия роман и без нея нищо не би било същото.

Около Джул се появяваха често и други персонажи – например приятелят на Имоджен – Форест, който пише собствен роман, но освен това не изглежда да се отличава с нещо друго специално; Паоло – мило момче, което Джул среща при необикновени обстоятелства и от което ми се ще да бяхме видели повече, както и Брук – най-добрата приятелка на Имоджен от училище, която също се оказа в някои доста интересни ситуации с Джул. Главната ни героиня обаче си остава Джул и единствено Джул, около която има гъста мъгла от тайни, които ще ви бъдат разкрити едва след като прочетете романа.

„Истинска измама“ е създадена едва ли не като книга-игра – читателят жадно разгръща страниците, за да види какво предстои да се случи, но единствено се връща назад в миналото, при събития, които не е очаквал и за част от чието съществуване дори не предполага. Е. Локхарт отново се е постарала да предложи на читателите си книга, изпълнена с тайни, какви ли не самоличности, въпроси, поставени на заден план, които да не дават мира на четящия, кръв, изключително точна поп култура, малко романтични нотки, малко екшън и много напрежение. „Истинска измама“ е роман, който не бива да подценявате, защото ще ви изненада многократно.

Искрени благодарности на издателство Егмонт за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s