„Камъните падат, всички умират“ от Линдзи Рибар

kamanite-padat-vsichki-umirat-9786191710416Семейство Куик умеят да крадат мисли, чувства, спомени, копнежи и дори физически белези. Единственото, което им е необходимо, е контакт с вас или ваша вещ. Разбира се, никой не знае за дарбата им. Никой не знае и че ако Уилоу Куик не изпълнява редовно ритуала на триадата, Скалата, под която градчето Три Пийкс е сгушено, ще се срине върху всички. Аспън Куик с удоволствие решава да изкара лятото у баба си. Особено когато приятелите му Тео и Бранди (в която Аспън е влюбен много тайно и много отдавна) решават да го придружат. Първоначално всичко върви добре. Той помага на баба си за ритуала, а скоро, сякаш с магия, Бранди зарязва Тео и се влюбва в Аспън. Случайност? Едва ли. Но нещата започват да се влошават, когато в играта се появява книжарката Лия и присъствието ѝ повдига въпроси за една неясна смърт, за едни съмнителни действия и за една зловеща семейна история.

Да надникнеш зад кулисите на живота на семейство Куик е доста интересно преживяване. Чаровникът Аспън произлиза от семейство със стари корени, мистериозни сили и зловеща история. История за кражби, чувства, внезапна смърт и какво ли още не… „Камъните падат, всички умират“ не само има необичайно заглавие, но и необичаен сюжет. Да си крадец на чувства, белези и спомени звучи доста интригуващо, но с проследяването на живота на младия Аспън разбираме и колко самотно, и дори опасно е това занимание. Особено когато стигне до момент, в който не можеш да си сигурен каква част от живота ти е истина и каква – лъжа…

Рядко се случва главният герой в книгата да не е най-добрият пример за подражание, да върши непозволени и неморални действия, засягащи не само него, но и всички останали, както и да не осъзнава много добре границата между добро и лошо. Точно поради тази причина гледната точка на Аспън бе толкова интересна за проследяване, защото имаме герой, който не се интересува от това дали дадено нещо е правилно, не се замисля за последиците от действията си и се интересува единствено от своето собствено благоденствие. Все пак, на кого би му липсвало чувството на ревност, страх или белегът, който му навява неприятни спомени, нали? Убеждавайки се, че върши добро и не наранява никого, Аспън неведнъж посегна към способностите си, за да разреши проблемите си и да направи живота си по-хубав. До момента, в който не се запозна с Лия, която не просто има различен поглед върху света, но и може би знае най-голямата му тайна.

Въпреки че Аспън и Лия не се познават от дълго време и първоначално виждаме Аспън в компанията на най-добрите му приятели – Тео и Бранди, те двамата сякаш бяха на доста по-заден план и въпреки честите им споменавания, за мен те нямаха изпъкващи характери. Особено когато прекарват толкова много време с Аспън и трудно можеш да разбереш кои от чувствата им са си изцяло техни и кои – не. Лия обаче бе неподвластна на чара на Аспън, камо ли на способностите му. Тя бе и единственият герой, на когото можехме да се доверим, защото преценката ѝ не бе замъглена, а съзнанието ѝ бе чисто от външна намеса. Това, че работи в книжарница, обожава да чете и покрай нея се завъртяха доста интересни разговори за книги пък бе друг плюс за Лия, който нямаше как да не отбележа.

Guess who got her first pass pages for ROCKS FALL, EVERYONE DIES? This girl, that’s who! Mark your calendars; this thing’s coming out in ten months!Отношенията между Лия и Аспън бяха доста сложни от самото начало, но те двамата бързо станаха сравнително близки, макар и под странни обстоятелства. Дори не знам как точно да нарека взаимоотношенията им, май няма точна дума, която да ги описва, но без Лия Аспън надали щеше да осъзнае колко нередно е това, което върши, как понякога бива манипулиран и най-вече – за кои неща и чувства в живота си заслужава да рискуваш и да се бориш. Други ярки образи бяха бабата на Аспън – Уилоу, която също имаше своите тъмни и дълбоки тайни, както и леля му Холи, която след загубата на дъщеря си Хедър се превръща в коренно различен човек. Не бива да забравяме и Скалата – причината, заради която всички тези кражби стават реалност, причината семейство Куик да обитава малкото градче Три Пийкс и първоизточника на много от последвалите събития. Скалата, която трябва да се поправя редовно, защото веднъж разруши ли се… нищо няма да е същото.

„Камъните падат, всички умират“ грабва читателя още със заглавието си, но съдържанието ѝ също не би го накарало да скучае. Историята е лека и лесна за четене, въпреки някои от по-мрачните си нотки и част от философските разбирания, които Аспън постепенно започва да осъзнава, стилът на писане на Линдзи Рибар е увличащ, а сюжетът и изненадите, които той съдържа, правят четенето на книгата едно страшно забавно и вълнуващо приключение, което горещо препоръчвам! Особено ако обичате необичайни истории, развиващи се в малки градчета.

Огромно благодаря на издателство Orange Books за предоставената възможност! 

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s