„Ще ти дам слънцето“ от Джанди Нелсън

203668_b.jpgДжуд и нейният брат близнак Ноа винаги са били много близки. На тринайсет години Ноа страни от околните, рисува непрекъснато и се увлича по магнетично момче, което заживява в квартала им. Джуд скача от опасни скали, носи предизвикателни дрехи и говори от името на двама им. Три години по-късно почти не разговарят помежду си. Те са се променили до неузнаваемост, преживели са тежка загуба. И двамата трябва да преосмислят отношението си към творчеството и неговата мъчителна сила. Джуд се сблъсква с личност с огромен талант и влияние. Близнаците представят хрониката на драматичното си израстване. Ноа разказва за ранните години, а Джуд – за по-късните. И двамата не осъзнават, че всеки разполага само с половината от историята и че ако намерят отново път един към друг, ще успеят да изградят наново целия си свят.

Нямах никаква идея какво да очаквам от „Ще ти дам слънцето“, въпреки че бях виждала свежата ѝ корица хиляди пъти в чуждите буктюбърски канали. Нямах идея колко красива ще се окаже историята на близнаците Джуд и Ноа, със своите метафори и поетичен изказ, но и колко тъжна, как ще бъде изпълнена с тайни, с неизказани мечти, със скрити страхове, с лъжи, променящи всичко и любов, изгаряща света. Лятната и слънчева корица далеч не може да опише красотата на историята и колко сурова, истинска и прочувствена е тя.

Близнаците Джуд и Ноа никога не са били еднакви, въпреки споделените си мисли, действия и любов към изкуството. Не, те сякаш са в различните спектри на цветовата гама, единият от тях е тих, гледащ да се скрие, наблюдаващ всичко, без да казва нищо, а другият – шумен, жив, безстрашен и копнеещ за промяна, копнеещ за приключения и адреналин. Ноа има трудности с вписването, предпочита да изразява себе си чрез рисунките си, оставя четката му да го води, тя е тази, която разкрива същността му и подрежда мислите му върху хартия. Сестра му, Джуд, винаги е била по-отворената от двама им, по-готовата да порасне, да се промени, да рискува и да върши това, което би я направило щастлива. Джуд разкрива душата си чрез изработването на пясъчни фигури, отмивани бързо от морето, не пази творчеството си в папка или скицник, а единствено в паметта на пясъка. Двамата са различни, да, но винаги са били такива. До момента, в който всичко се променя, а техните характери сякаш се преобръщат.

Има нещо, в което Джуд и Ноа не се различават – и двамата харесват момчета, единият от тях обаче се страхува да го признае пред света. Брайън е светлината в живота на Ноа, лъчът, който го кара да промени мирогледа си, да забрави същността си и да започне да рискува. Оскар, голото английско момче, е човекът, когото Джуд е очаквала през целия си живот, човекът от пророчеството, този, заради когото тя би се отказала от дърветата, звездите, океана и слънцето. Романът е потопен в любов, но с любовта идват отговорности и проблеми. Брайън отказва да приеме ситуацията, да поеме риск в името на любовта и да забрави за останалия свят. Оскар се влияе от пророчества и предопределености, иска да спази неизреченото обещание и се опитва да промени себе си, в името на любовта. Какво се случва после? Съдбите на четиримата се преплитат…

„Ще ти дам слънцето“ е съставена по такъв начин, че читателят има чувството, че чете две напълно самостоятелни и различни истории, до момента, в който те се сливат. На Ноа са отредени дните преди трагичния инцидент, променящ семейството им завинаги, дните на две забавляващи се тринадесетгодишни хлапета, преоткриващи своите чувства и мислещи си, че искат да пораснат, че познават света. На Джуд се полагат дните след катастрофалното събитие, дните, в които тя и брат ѝ вече почти не разговарят, дните, в които мъртвите се завръщат, за да дават ценни съвети, талисманите и скритите послания са неизменна част от живота на шестнадесетгодишното момиче, а от дългата ѝ приказна коса не е останало почти нищо.

Разказана от две гледни точки, историята на близнаците и тяхното семейство става още по-истинска и магическа, заради всички малки детайли от двете сюжетни линии, които постепенно започват да прескачат през годините, появяват се на пътя на Ноа, но и на този на Джуд, в два различни момента, в два различни свята дори. Мислите и чувствата на двамата герои се сливат в едно, докато не осъзнават, че битката, която подсъзнателно водят, не си заслужава, че заедно са по-силни, миналото има нужда да бъде превъзмогнато, а бъдещето – посрещнато с отворени обятия. „Ще ти дам слънцето“ е история за любовта, истинската, чиста любов, тази между двама души, но и тази между брат и сестра, между хората, които заедно правят едно цяло и могат да променят света. Това е история за изкуството, което не напуска живота ни дори в най-мрачните мигове, изкуството, което озарява дните ни и ни дава надежда да живеем. История, която горещо препоръчвам!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s