„Двор от крила и разруха“ от Сара Дж. Маас

97895427209421510381838.4889.jpgУжасна война застрашава всичко, което Фейра обича. Тя се завръща в Двора на Пролетта, решена да събере информация за плановете на Тамлин и краля на Хиберн, заплашващ да постави Притиан на колене. Но за да направи това, трябва да започне смъртоносна игра по надлъгване и хитрост, в която дори най-лекото залитане може да й изиграе лоша шега. Войната плаши всички и Фейра трябва да прецени на кого от ослепителните и смъртоносни Върховни господари може да се довери – и да открие съюзници на най-неочаквани места. Във вълнуващата трета книга от историята на Фейра земята ще бъде оцветена в червено, докато могъщите армии се борят за власт над единственото, което може да унищожи всички тях.

Ревю „Двор от рози и бодли“  Ревю „Двор от мъгла и ярост“

Да се сбогуваш с любимите си герои, с любимия си свят и любимата си история винаги е трудно, но и неизбежно. Да, знам, предполага се, че ще има още няколко спин-оф книги в този свят, били те за Фейра и Рисанд, или някой друг, но „Двор от крила и разруха“ все пак е официалният край на историята на Фейра, на всички събития, направили я това, което е, на всички събития, събрали се в едно и изградили нещо вълшебно, нещо, изпълнено с емоция, болка, щастие, кръв, радости… и любов.

Поглеждайки назад, към книга първа и началото на историята на Фейра, чак не мога да повярвам от къде тръгнахме, през какво преминахме, че до къде стигнахме. Сара Дж. Маас редовно ме оставя безмълвна и продължава да ме изумява с това как бързо-бързо превръща поредиците си от обикновени истории за елфи, магия и зъл тиранин, който желае да управлява всичко и всички, в нещо вълшебно, истинско и напълно прочувствено, което преобръща света ти и те кара да се замислиш как тези герои, от обикновени имена върху хартия, са се превърнали в персонажи, които усещаш като твои приятели, твои близки, твое семейство… И не искаш никога да ги напуснеш. Разликата между книга първа от трилогията „Двор от рози и бодли“ и книга трета, изумителната „Двор от крила и разруха“, е от земята до небето и отвъд, а тази история се превърна в нещо истинско и много ценно за мен.

Няма как да не коментирам първо Фейра, нашето главно действащо лице, героинята, разказваща историята, героинята, превърнала се в причината за всичко случило се. Фейра е едно от лицата, преживяло най-много в тази трилогия, защото първоначално бе просто човек, не умеещ дори да чете, след това се превърна във Върховна елфа, а накрая – във Велика господарка. Фейра бе борбена личност от самото начало, но жертвоготовността и смелостта ѝ в третата книга достигнаха съвсем ново ниво, защото тя се оказа решаваща част за справянето с краля на Хиберн и опасния Котел. Фейра обаче, въпреки могъщите си сили, нямаше как да понесе всичко това сама, а единствено с помощта на другаря ѝ, необикновения Рисанд, който за мен е един от най-възхитителните образи, които Сара Дж. Маас някога е създавала.

Рис, Рис, Рис… как бих могла да го опиша, освен като неописуем? Всички знаем колко мил и добросърдечен е той, но точно в тази книга виждаме до къде се простира жертвоготовността му, колко важно нещо са за него семейството му и приятелите, как би направил всичко за тях, независимо дали го помолят или не, как би останал без сили, без дори да се замисли, ако това означава, че близките му ще живеят и ще са щастливи. Обичам Рис, обичам същността му и страшно се радвам, че успяхме да го опознаем толкова добре. Любовта между него и Фейра също единствено растеше, другарската им връзка бе по-силна от всякога, двамата се разбираха само с поглед, понякога дори и такъв не бе нужен, защото те бяха като едно цяло, един-единствен действащ организъм и никой не можеше да ги спре.

Женската сила е на почит в „Двор от крила и разруха“, защото именно женските персонажи се оказаха тези, които с решенията си промениха хода на действието и преобърнаха всички планове. Изящната Мор и тайнствената Амрен са ни представени още по-обстойно, във всичките си настроения и роли, много от тайните им са разкрити и така се превърнаха в дори по-любими от преди за мен. Неста и Илейн, сестрите на Фейра, след преживяното в края на книга втора, след превръщането им във Върховни елфи се очакваше да изгубят желание за живот, да не желаят да помогнат на сестра си в битката, която води и въпреки че първоначално и двете от тях имаха такива моменти, Илейн много повече, отколкото Неста, и им бе трудно да свикнат с новия си живот, те също бяха от ключово значение за развитието на сюжета и любимите ни герои нямаше да се справят без тях.

Неста може и да бе със сурова същност като човек, но като Върховна елфа бе още по-непоколебима. Тя така и не се остави да бъде командвана, решаваше всичко сама и помагаше на Фейра и останалите единствено ако пожелаеше. Грижата ѝ за сестра ѝ бе на първо място, защото Илейн бе по-пострадалата от Котела. Първоначално от жизненото и позитивно момиче нямаше и следа, превръщането ѝ във Върховна елфа сякаш бе убило същността ѝ, но постепенно, след много вътрешни битки, Илейн все пак успя да се изправи на крака, да даде израз на силата си и да подпомогне битката, която сестра ѝ води. Люсиен, другаря на Илейн, също бе от голямо значение за историята, особено след като напусна Тамлин заедно с Фейра, малко насила, но за това ще разберете сами, а крилатият и забавен Касиан неведнъж бе причината, поради която Неста се съгласи да участва в каквото и да било. Но тя надали би го признала.

Действията на Азриел също не могат да останат без коментар, внимателното и спокойно негово държание към Илейн и това от колко голяма помощ бе във възстановяването ѝ – също. Азриел е персонажа, който през повечето време не продумва и вътрешно крие много несигурности, но в тази книга бе малко по-близо до щастието, за което се радвам много. Той и Касиан също не стояха на заден план в битките и цялото планиране, неведнъж бяха готови да жертват живота си в името на общото благо и по този начин да покажат благодарността си към Рис и всичко, което той е сторил в миналото, за да могат те да бъдат в безопасност. Тримата приятели имаха няколко истински прочувствени момента, които показаха колко силна е връзката помежду им и как те, заедно с Мор, Амрен и Фейра, далеч не са просто приятели, а едно семейство.

Aaaaand it’s done! I’m dead! My Wings & Ruin montage. I probably could have spent a couple more weeks / months tweaking it to within an inch of its life, but for the sake of my sanity I’m calling it done (it was hella fun, but I think I wracked up...В „Двор от крила и разруха“ няма нищо обикновено, всеки момент е пропит с напрежение, на почти всяка страница читателите могат да очакват по някой нов обрат и някое ново признание, преобръщащо всичко. Историята, създадена от Сара Дж. Маас, историята на Фейра, Рисанд и тяхното семейство, техните приятели и близки, историята, оживяваща пред очите на читателите е толкова дълбока, истинска и емоционална, че няма как да не се превърне във важна за мен, в моя любимка, към която да посягам, когато имам нужда от нещо. Разбира се, тук не е разказана единствено щастливата част от историята, не са спестени болката, кръвта и всичката смърт, но истинското и ценно щастие е това, което оцелява въпреки всичко. „Двор от крила и разруха“ ме остави без думи, изпълни сърцето ми с любов и радост, открадна душата и мислите ми, но не съжалявам за нищо. Вие също няма да съжалявате, решите ли да прочетете книгата, защото е невероятна!

Най-искрени благодарности на издателство Егмонт за предоставената възможност! 

Източници на снимките: 1, 2, 3, 4, 5.

 

5 мнения за “„Двор от крила и разруха“ от Сара Дж. Маас

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s