„Благословени“ от Цветелина Владимирова

Снимка на Orange Books.Всичко започна с едно пророчество, което ще промени съдбата на всички. Битката с кръвожадните в подземията на базиликата в София приключва с кръвопролития и загуби, които могат да се окажат решаващи за войната с благословените. Ксения е пленник на Двореца, а Дорин се предава в ръцете на врага с надеждата да ѝ помогне да избегне фаталната си участ. Зоя, Воронин и Савченко намират Игор Алешкин сред руините на базиликата и единственото, което им остава, е да се надяват, че ще оцелее. В Двореца Ксения се озовава лице в лице с един от представителите на най-могъщите благословени фамилии – Маркус Морел. Войната е вече в разгара си, а надеждата за оцеляване гасне с всеки ден. Но нищо не е такова, каквото изглежда.

Ревю „Вестители“. Ревю „Пазители“

2017. година наистина е годината на финалните книги. Не мога да повярвам, че краят на историята на Ксения Воронина е вече тук, още помня как миналото лято започнах да чета книга първа, „Вестители“, и я изгълтах за отрицателно време, след това в началото на тази година се появи „Пазители“, другото българско съкровище в моята библиотека, а с излизането на „Благословени“, последната книга в трилогията на Цветелина Владимирова, в мен се зародиха какви ли не чувства – много щастие, тревога за съдбата на любимите ми персонажи, но и значителна доза тъга, че вече няма да има книга за този свят, чието излизане да очаквам с нетърпение.

Както предишната книга, „Благословени“ също започва там, където завърши – Зоя, Воронин и Екатерина бързо се отправят към базиликата в София, в търсене на Игор, Ксения и Дорин, но вместо това разбират, че Ксения и Дорин са били отведени от Двореца и кой знае какво им се случва в момента. Този път Цвети Владимирова е включила още повече гледни точки в книгата си, значителна част е разказана от името на Зоя, на места от това на Игор, а останалите се падат на Ксения. По този начин успяхме да опознаем Зоя още по-добре, бяха ни разкрити детайли за личния ѝ живот, срещнахме се със семейството ѝ и я видяхме в каква ли не светлина. Многото гледни точки подпомагат и обогатяването на историята, защото читателят не изпуска нито секунда от случващото се, интересът му единствено расте и не му дава мира, докато не достигне до края на книгата. А той е нещо, което си заслужава четенето.

Снимка на Orange Books.С всяка следваща книга Цвети Владимирова става все по-добра и по-добра в изграждането на този свят. Тук са ни представени в детайли трети вид герои, много по-различни от вестителите и пазителите, а именно благословените – те имат по-специални сили, далеч по-голямо влияние и една дълбоко пазена тайна, чието разкриване би променило всичко. „Благословени“ е и най-тъмната от трите книги, най-мрачната и тежка, защото приближаването на края се усеща във всяко действие на героите, във всеки описан детайл, а краят на която и да било фентъзи поредица никога не е нещо, което да очакваш с нетърпение и от което да не се боиш. Не, този тип край винаги е опасен, защото не знаеш какво да очакваш и най-вече – кой ще оцелее. А Цвети Владимирова не се страхува да жертва своите герои.

В „Благословени“ Ксения е по-пораснала от всякога, по-готова да се бори за справедливост и за безопасността на близките си. Макар с ограничени сили и държана в плен, Ксения все пак успя да издържи всичко, на което я подлагаха, успя да се пребори и нито за секунда не изгуби надежда, а напротив – стана още по-силна, преоткри себе си и се промени изцяло, но към добро. Дорин, другия силно потърпевш герой, също успя да оцелее в Двореца, благодарение на острия си ум, но и заради помощта на един нов загадъчен персонаж, Маркус Морел, който носеше със себе си доста тайни. Решението на Маркус да застане на страната на Ксения и Дорин, а не на благословените, към които принадлежи, бе неочаквано, а причината за него показа още веднъж колко по-сложен е този свят, отколкото сме си мислели.

Дори не мога да опиша колко много заобичах „Благословени“ и колко ще ми липсват тези герои. Финалната книга от трилогията „Проклятието на Воронина“ бе всичко, което исках от края на историята – много пропити с напрежение сцени, изпълнени с битки, опасни планове и променящи всичко разкрития, значителен брой хумористични моменти, на които се смях искрено и силно, и достатъчно любов, че да стопли сърцата ни, любов, която е в центъра на всичко и без която нищо не би било възможно. „Благословени“ е чисто съкровище, съкровище, което ме остави безмълвна, което ме разчувства силно и не ми позволи да спра да чета. Благодаря на Цвети Владимирова, че е създала тази невероятна трилогия и тези истински, любими за мен герои, защото „Проклятието на Воронина“ е приключение, което не бих могла да забравя и което ще си припомням често. А ако вие все още не сте тръгнали по пътя на вестители, пазители и благословени, направете го сега, защото няма да съжалявате.

Огромно благодаря на издателство Orange Books за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1-2.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s