Най-добрите книги за 2017

Ето че отново е време за една от най-любимите ми публикации, а именно най-добрите книги, които съм прочела през годината. 2017. бе по-различна от предишните ми читателски години, защото през много от месеците имах по-малко време за четене, отколкото ми се искаше, а също така и доста често се случваше да нямам никакво желание за четене. В началото на годината си бях поставила няколко книжни цели и сега, поглеждайки обратно, с радост мога да заявя, че съм изпълнила значителна част от тях. Днес обаче съм тук, за да ви представя любимите си книги за 2017, така че нека пристъпим към тях. *книгите не са подредени в определен ред*

Резултат с изображение за сол при солта„Сол при солта“ – Рута Сепетис
Това е един от най-красивите и емоционални романи, които съм чела някога. „Сол при солта“ отвори очите ми за една трагедия, за чието съществуване дори не подозирах, за една трагедия, която ме разчувства силно и ме разтърси изцяло. Страхотна книга, която веднага се превърна в мой фаворит.

„Повелител на сенките“ – Касандра Клеър
И „Истории от Академията за ловци на сенки“. Касандра Клеър е моя любимка от едно време, но дори не я слагам в този списък заради това, а защото „Повелител на сенките“ е една от най-изумителните книги, които съм чела. Второто споменато заглавие също ме зарадва супер много, а понеже и двете книги са на Касандра Клеър, просто реших да ги обединя.

Резултат с изображение за тютюн книга„Тютюн“ – Димитър Димов
Винаги ми е странно когато книга, която съм започнала единствено заради училище, се превърне в любима за мен и в заглавие, въздействало ми силно, но ето че прибавям още един роман в този списък. „Тютюн“ бе невероятна. Сложна, емоционална, разтърсваща, истинско бижу! Обичам я. Със сигурност някой ден ще я прочета отново.

„Името на вятъра“ – Патрик Ротфус
И книга втора – „Страхът на мъдреца“. Отлагах прочитането на тези две фентъзи книги страшно много време, но накрая се оказа, че е нямало защо – и двете бяха невероятни, приключенията в тях – разказани вълшебно, а магическата система – изумителна. Дано третата част най-накрая излезе през 2018.

Резултат с изображение за тайната история

„Тайната история“ – Дона Тарт
Още един изумителен роман, който не мога да опиша подобаващо, а и каквото и да кажа за него ще бъде излишно. Влюбих се в разказаната история, в същността на героите, в описанията на живота им и красивите цитати. Ако все още не сте чели „Тайната история“ – направете го възможно най-скоро.

‘Eliza and Her Monsters’ – Francesca Zappia
Стигнахме до един съвременен тийн роман, който, за огромно съжаление, не е издаден на български, но това не бива да ви спира да го прочетете! Обикнах ‘Eliza and Her Monsters’ още от първите ѝ страници, но далеч не можах да предвидя какво ме очаква към края и колко силно ще ми въздейства тази книга, колко близка ще я почувствам и как дълго няма да напусне съзнанието ми. Обичам я. Много.

Резултат с изображение за рандеву в кафе дьо флор„Рандеву в „Кафе дьо Флор“ – Каролине Бернард
Тази книга е най-голямата ми изненада за годината! Изобщо не очаквах колко много ще я харесам, как няма да искам да се отделям от нея, преди да я завърша и как с мъка ще разлиствам последните страници, страхуваща се от края и копнееща за още. Това заглавие е много повече от романтична история, то е вълшебство.

„До всички момчета, които съм обичала“ – Джени Хан
И продължението ѝ – „P.S. Все още те обичам“. Тези две книжки направиха дните ми много по-хубави, защото с всяко тяхно отваряне се зареждах с много положителни емоции, забавлявах се искрено и внезапно изпитвах желанието да опека някой десерт. Нямаше как да не ги включа, очаквам третата с нетърпение.

Резултат с изображение за кажи на вълците че съм си у дома„Кажи на вълците, че съм си у дома“ – Карол Рифка Брънт
Още една книжна изненада, която започнах импулсивно, но в края ѝ останах напълно очарована. Страхотна история с дълбочина, красиви мисли и разгръщаща сериозни теми. Не знам как да я опиша по друг начин, освен като вълшебна.

„Пазители“ и „Благословени“ – Цветелина Владимирова
Втора и трета книга от трилогията на Цвети Владимирова – „Проклятието на Воронина“, са други мои любимци за 2017. Бързо се привързах към героите и целия им свят, свикнах да съм част от приключенията им, да ги придружавам във всички ситуации, опасни или не, затова много ще ми липсват. Невероятни книги, а това, че са български, ги прави още по-специални.

Резултат с изображение за двор от крила и разрухаВсяка книга на Сара Дж. Маас от 2017
Тук визирам „Империя на бури“, „Острието на асасина“ и „Двор от крила и разруха“. Сара Дж. Маас е друга моя любима авторка, без която никой списък с любими книги не би бил пълен. Нямам какво друго да кажа за нея, обожавам всичко, което пише.

Може да сте изненадани, че не съм включила книгите на Рик Риърдън, но това е единствено, защото май вече всеки знае колко много ги харесвам. Не се сдържах да не говоря за него обаче, хехе. И както винаги, време е за някои почетни споменавания – „Пожарникаря“ от Джо Хил, „Отвъдземя“ от Тахере Мафи, трилогията ‘The Foxhole Court’ (която май се води ‘All for the Game’) от Nora Sakavic и „Ще ти дам слънцето“ от Джанди Нелсън. Ще се радвам много ако и вие споделите любимите си книги за годината, както и дали сте чели някоя от тези тук. Пожелавам ви една невероятна нова година, изпълнена със сбъднати мечти, незабравими моменти и, разбира се, страхотни книжни попадения!

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s