„Паника“ от Лорън Оливър

203397_b.jpgХедър никога не си е помисляла, че един ден може да се състезава в „Паника“ – легендарна игра за току-що завършили гимназисти, в която залогът е висок, а наградата – още по-висока. Никога не се е смятала за безстрашна, за човек, готов да се бори, за да изпъкне сред другите. Но когато открива нещо и някого, заради които да се бори, Хедър ще разбере, че е по-смела, отколкото си е представяла… Додж никога не се е боял от „Паника“. Неговата тайна ще му вдъхва сили и ще го тласка да продължи напред до края на играта – сигурен е в това. Но има нещо, което не знае: не само той си има тайна. Всеки има причина, заради която да играе.

Въпреки че нямах намерение да чета „Паника“ преди да я забележа в регионалната библиотека, тя се оказа едно интересно и приятно четиво, напълно подходящо за горещите летни дни, в които не искаш да правиш нищо друго, освен да мързелуваш. Лорън Оливър с нейната „Паника“ сбъдна това мое желание, защото включените предизвикателства, които биваха разкривани едно по едно, бяха пропити с напрежение и силни емоции. Именно това каква ще бъде следващата задача, която героите ще получат, ме накара да не спирам да чета, докато не достигна края.

Концепцията за игра, предизвикваща участниците в нея с почти невъзможни и доста рискови задачи, не е нещо, което никога не сме срещали, но определено е много забавна и задържа интереса на читателите. Самата Хедър, едното действащо лице, до последния момент не мислеше да участва в играта „Паника“, но след като видя приятеля си с друго момиче, реши че трябва да се включи. Още с това свое решение Хедър доказа силния си характер, показа, че не е човек, когото би искал да нараниш, а е човек, който не се бои да се изправи срещу страховете си. Живееща с проблемната си майка и по-малката си сестра, Хедър няма какво да губи, но може да спечели много и именно от това дойде бъдещата ѝ мотивация за победа.

Додж, другото действащо лице, също има множество семейни проблеми. Той, за разлика от Хедър, дълго планува участието си в „Паника“, играе не просто така, не дори и за парите, а за отмъщение – отмъщение за сестра си, бивша участничка в играта, която загубва способността си да ходи заради катастрофа на самия финал. Додж определено бе най-целеустременият участник, през цялото време си напомняше защо се е включил в тази лудост, опитваше се да разбира предварително какво ще бъде предизвикателството и даваше всичко от себе си, колкото и опасно да бе то.

Романтичният интерес на Додж и най-добрата приятелка на Хедър – Натали, също бе участник в „Паника“, но много по-страхлив от останалите. Така и не разбрах защо Натали изобщо бе решила да участва в играта, освен може би заради парите, защото бе готова да се откаже секунди преди изпитанията. Не я харесах и заради характера ѝ, който постоянно се сменяше според това коя ситуация би ѝ била по-удобна. Бишап, другият най-добър приятел на Хедър, ми допадна повече, защото се усещаше колко го беше грижа не само за Хедър, но и за Натали, и винаги гледаше да им помогне.

„Паника“ е книга за една безумна игра, която би изкушила всеки почитател на адреналина и опасностите, но също така е и книга за семейството, приятелството и любовта, заради всички проблеми, които разглежда. С нея часовете ще минават бързо, а след всяко едно предизвикателство интересът ви единствено ще нараства, особено желанието да знаете какво ще се случи накрая. И кой ли ще победи…

Източници на снимките: 1, 2, 3.

2 мнения за “„Паника“ от Лорън Оливър

    • Задържа вниманието, интересна е покрай предизвикателствата, така че ако ти се чете нещо подобно може и да ти хареса, но останалата част от книгата не е нещо особено. 😀

      Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s