„Хилядният етаж“ от Катрин Макгий

207734_b.jpgВ Ню Йорк от бъдещето всеки иска нещо… и всеки има какво да губи. Зад безупречната външност на Лида Коул се крие тайна зависимост – към наркотик, който изобщо не е трябвало да опитва, и към момче, което изобщо не е трябвало да докосва. Прекрасният безгрижен живот на Ерис Дод-Радсън се разпада, когато ужасно предателство съсипва семейството ѝ. Работата на Райлин на един от най-високите етажи я запраща в свят – и връзка, – каквито никога не си е представяла… Но дали заради този нов живот трябва да жертва стария? Уот е технологичен гений с изумителна тайна: знае всичко за всички. Но когато го наемат да шпионира за момиче от горен етаж, се оказва заплетен в сложна мрежа от лъжи. А на хилядния етаж, над всички, е Ейвъри Фулър – момичето, генетично проектирано за съвършенство. Момичето, което като че ли има всичко… но се измъчва заради единственото, което никога не може да има. 

Нямах търпение да прочета „Хилядният етаж“ още откакто излезе на английски миналата година, главно заради сравненията ѝ с „Клюкарката“, сериал, който обожавам, но и заради обещанието, че е леко четиво, напълно подходящо за почивка и за моментите, в които не ви се прави нищо друго. Очакванията ми за романа, за мое щастие, успяха да се оправдаят и дори бяха надминати, защото далеч не очаквах да имам такова желание за четене, четох книгата всеки ден, нещо, което отдавна не ми се бе случвало и дори мога да заявя, че успя да ме извади от reading slump-а. А това е нещо невероятно.

Годината е 2118. Светът е погълнат от технологията, от старата структура на градовете няма и следа, а вече всички улици, магазини и сгради са събрани в кула от хиляда етажа, където единственото важно нещо е колко нависоко живееш. Това, което не очаквах в тази книга, бяха различните гледни точки – имаме цели пет персонажа, готови да разкажат своята история, както и още няколко странични, които обаче също се оказаха изключително важни за сюжета. „Хилядният етаж“, на пръв поглед изглеждаща като разтоварващо четиво, въпреки че е такова, има обаче и елементи на трилър, защото още в пролога на историята ни е представена сцена, включваща смъртта на един от героите, но кой е този герой научаваме едва накрая…

Участниците в романа на Катрин Макгий са различни един от друг, всеки със свои собствени тайни, със скрит от другите живот, но същевременно всички те имат толкова много общи неща, историите им бавно се сливат, докато накрая не се заплетат дотолкова, че връщането назад да е невъзможно. Ейвъри е най-голямата красавица на света – със специално подбрани гени, направена почти изцяло в лаборатория, живееща на хилядния етаж и разполагаща с купища пари, Ейвъри живее живот-мечта, където нищо не ѝ липсва. Но дали? Любовта понякога е опасно чувство, особено тогава, когато е забранена. Лида се бори с наркозависимост, при това пазейки го в тайна, а единственото момче, което някога е обичала, се държи повече от странно. На всичкото отгоре бързо се появяват и проблеми в отношенията с най-добрата ѝ приятелка Ейвъри…

The Thousandth Floor by Katharine McgeeЕрис също е голяма красавица, идваща от богато семейство, която съвсем скоро ще разполага със свой собствен фонд и нито за секунда няма да ѝ се наложи да мисли за изкарване на пари. Освен, разбира се, ако дадени изследвания не преобърнат света ѝ… Уот и Райлин са от другата страна на монетата – живеят на доста по-долните етажи, нямат пещера, пълна с богатства и им се налага да изкарват парите си с работа – понякога дори незаконна. След смъртта на майка си, Райлин е принудена да напусне училище и да се грижи за по-малката си сестра, работейки на място, където не я уважават, докато не се появява възможност, която не може да пропусне. Уот пък мечтае за Масачузетския технически университет, спестява усилено за него и използва хакерските си умения винаги, когато има нужда от пари. Тоест, ежедневно.

Катрин Макгий е успяла да създаде силни персонажи, с богата характеристика, дълбоко минало и неизвестно, забулено в мъгла и тайни бъдеще. Всеки от героите имаше различна съдба, трудности и проблеми, което направи историята още по-истинска. Да, някои моменти ми се видяха твърде бързо случващи се, други – малко нереалистични, но като цяло това е четиво, което горещо препоръчвам, защото се чете изключително бързо, поглъща те и задържа интереса ти до самия край. Че и след него. „Хилядният етаж“ обединява в себе си живота на бедни и богати, проблемите в двата свята, блясък, тайни, смърт, интриги, любов, лудост и много напреднала технология. Катрин Макгий няма да ви разочарова, а единствено ще ви изненада приятно.

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s