„Брилянтните“ от Маркъс Сейки

211576_b.jpgНик Купър е топ агент на тайна правителствена организация с неограничен бюджет, чиято основна задача е контрола и обезвреждането на опасни брилянтни – хора с необикновени дарби. Те могат да узнаят най-дълбоко заровените тайни на човек само като го погледнат, умеят да се придвижват невидими в тълпата, както и да сринат световните финансови пазари с един-единствен добре премерен удар. Самият Купър е надарен с уникалната способност да разчита езика на тялото и да предвижда ходовете на противниците си. Това го превръща в перфектния ловец – брилянтен, който преследва брилянтни. Последната му мишена е терорист със смъртоносна дарба и гибелни амбиции, довел страната на прага на гражданска война със серия от кървави атентати. За да спре най-опасния престъпник в света, Купър ще трябва да се изправи лице в лице с истината за собствения си вид и да потъпче всичко, в което вярва.

Рядко посягам към жанра трилър, но резюмето на „Брилянтните“ привлече вниманието ми, та реших да дам шанс на книгата. И определено не съжалявам – този съвременен трилър, преплетен с научно-фантастични елементи, изразяващи се чрез уникалните способности на част от героите да постигат невъзможното, бе изпълнен с обрати, забързан сюжет, екшън, планове и още много.

Резултат с изображение за brilliance marcus sakeyСюжетът на книгата е доста интересен – главно действащо лице е агентът Ник Купър, който преследва хора от собствения си вид – други брилянтни, които са извършили или предстои да извършат престъпления. Купър вярва в действията на правителствената организация за която работи, вярва и на своя шеф, Дрю Питърс, който неведнъж му е помагал и за когото би направил всичко. Ник има и две деца, живеещи при бившата му съпруга, малката Кейт и батко ѝ Тод, смисълът на живота му. Всичко върви добре, докато една терористична атака и хилядите убити цивилни не вдъхновяват Купър за план, който със сигурност ще му помогне да се добере до най-опасния терорист в момента – брилянтният Джон Смит. Веднъж тръгнал по следите му обаче, Купър започва да разкрива тайни, които променят живота му завинаги.

Купър е голям чаровник. Дарбата му е да разчита езика на тялото на човека срещу себе си, което му помага с лекота да избягва ударите на противниците си, да познава кога някой крие нещо, дали възнамеряват да го излъжат и дори би могъл да се спаси от куршум. Ник Купър, също като приятеля си Боби Куин, бе и доста забавен персонаж, често разведряващ ситуацията когато стане напечено, но и сериозен мъж с велики планове, загрижен за семейството си и борещ се за тяхното благополучие, вечно мислещ за действията си и как ще се отразят те на останалите. Маркъс Сейки е изградил персонажите си най-вече чрез речевата характеристика, като диалозите в книгата са в изобилие, правещи действието още по-бързо.

Резултат с изображение за brilliance marcus sakeyДруг интересен персонаж бе Шанън Ази, красавица със страхотната дарба да прави така, че никой да не я забелязва през повечето време. Не невидима, но нещо много близко до това. Момичето, което преминава през стени определено изпъкваше на фона на всичко останало и бързо се превърна в достоен помощник на Купър. Двамата бяха добър екип, а нейната история и връзките ѝ с някои влиятелни и необичайни хора също бяха много интересни. Не мога да подмина и Боби Куин, приятелят на Купър, който не притежава специални сили, но има голямо сърце и доказа, че нищо не може да развали истинското приятелство.

Винаги съм обичала да чета книги за хора с необикновени способности, а Маркъс Сейки се е справил прекрасно с реализирането на тази идея. Всички негови герои, въпреки фантастичните си умения, пасваха перфектно на нормалния свят, а способностите им не бяха нещо, което човек да не може да си представи. Между някои от главите бяха включени и интервюта с влиятелни хора, извадки от предавания и новини, които направиха историята още по-истинска. „Брилянтните“ е изпълнена с напрежение, екшън и забавни моменти, правещи четенето още по-приятно. Препоръчвам ви я ако си падате по трилърите, романите с научно-фантастични акценти или просто си търсите история за добри срещу лоши герои.

Огромно благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s