‘There’s Someone Inside Your House’ by Stephanie Perkins

tumblr_oyaheyz09q1ui0fkwo1_1280.pngКогато за пръв път чух, че Стефъни Пъркинс ще издава книга в хорър жанра, останах доста изненадана, но и развълнувана за предстоящото издание. Голяма почитателка съм на останалите ѝ романтични съвременни книги, трилогията „Целувка за Ана“, както и двете антологии, които състави – „Любовта ми подари“ и „Летни дни и летни нощи“, затова знаех, че трябва да прочета тази книга, дори преди да са я превели.

Не бих казала, че съм напълно разочарована от книгата, защото много от нещата в нея ми харесаха. Различните герои, например, защото главната ни героиня е афроамериканка от Хавайски произход, опитваща се да се впише в малко градче в Небраска, където е принудена да се премести при баба си след инцидент в Хавай. Приятелят на Makani – Ollie, който заемаше ролята на друг водещ герой, също се отличаваше от останалите, заради смелостта да боядиса косата си розова, но и факта, че е изгубил родителите си в автомобилна катастрофа и последните години е бил отгледан единствено от брат си. За Ollie имаше много разказани истории, някои от тях наполовина истина, други – изобщо, но харесах това, че той нито веднъж не се притесни от слуховете, които се носят за него, не им обръщаше внимание и продължаваше напред с живота си.

Друго страхотно нещо в тази книга е наличието на транссексуален герой, единият най-добър приятел на Makani – Darby, който също имаше няколко интересни момента. Но само няколко. Това всъщност е и едно от нещата, които ми се иска да не бяха на заден план – развитието на Darby и Alex, най-добрата приятелка на Makani, защото те двамата също бяха важна част от историята, но ги виждахме доста рядко и не научихме почти нищо за тях. Ролята на семейството обаче бе важна за книгата, бабата на Makani бе редовно споменавана и дори имаше някои доста интересни сцени, по-големият брат на Ollie също не остана недооценен и заради него и Ollie се разгърна темата за това какво изпитват децата, които остават без родители и се налага по-големите им братя и сестри да заемат тази роля, която тема бе представена доста добре и оценявам включването ѝ.

А сега към нещата, които не харесах. Ще започна с постоянните препратки към мистериозното минало на Makani, заради инцидент, случил се в Хавай, които първоначално звучаха интересно, после по едно време започнаха да стават досадни, а най-накрая, когато все пак научихме какво се е случило, вече изглеждаха напълно ненужни. Защото далеч не оправдаха историята. Присъствието на сериен убиец бе добре измислено, харесах тази сюжетна линия, разкритието на убиеца дори ме изненада, но пък причините за действията му ми се сториха малко плоски.

Друго нещо е самият хорър елемент – аз лично съм човек, който не обича да бъде плашен, не харесвам хорър филми, никога не съм, книгите в жанра ужаси също не са ми първия избор, затова от една страна се радвам, че хоръра не бе на високо ниво, но той… ами, не бе и на нормално. Даже според мен почти го нямаше. Бих описала книгата повече като трилър, отколкото хорър, с елементи на напрежение, както и доста кървави сцени, заради които може би идва етикетът хорър, но пък които на моменти ми изглеждаха малко претруфени и дори смешни. Не, че има нещо смешно в това да убиваш хора и, разбира се, никой не иска това да се случи в реалността, но финалните сцени ми се сториха твърде нереалистични и странни, че нямаше как да не ме забавляват повече, отколкото да ме уплашат.

Може би точно това, че Стефъни Пъркинс е авторка на съвременни романи е причината ‘There’s Someone Inside Your House’ да не бъде перфектното Хелоуин четиво, изпълнено с ужасяващи сцени, поне за мен, но пък от романтичната страна на нещата имаме една сладка история на двама влюбени, които успяват да намерят щастие в най-тъмните дни. Това е и може би най-достойното описание на този роман. За финал – ако харесвате книгите на Стефъни Пъркинс, дайте шанс на ‘There’s Someone Inside Your House’, защото вътре ще намерите и по нещо романтично, ако търсите книга на ужасите, която да вледени кръвта във вените ви – съжалявам, продължете нататък, но ако просто си търсите книга с елементи на напрежение, интересни герои, романтична линия и малка доза ужаси, някои от които имат и хумористична черта, то тази книга е за вас. И се надявам да не съм звучала сякаш историята изобщо не си я бива, защото всъщност ми хареса. Дано ви хареса и на вас.

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s