Защо „Земята вика Майор Том“ да е следващото ви четиво

210820_b.jpgСдобиването ми със „Земята вика Майор Том“ бе много случайно и непланирано, но със сигурност повлияно от прекрасната ѝ корица! Когато я видях в книжарницата не можах да се сдържа и веднага поисках да стане моя. Рядко си купувам книги така импулсивно, главно защото ме е страх да не би четивото да не ми допадне, но за мое огромно щастие се влюбих в книгата на Дейвид М. Барнет. И съм тук да ви представя няколко причини защо и вие трябва да ѝ дадете шанс.

Музикалните и филмови/книжни препратки
Тази книга сякаш крещи „Дейвид Боуи“. Главния герой – Томас Мейджър, познат още като Майор Том, е голям фен на музикалната легенда и дори е кръстен на една от неговите песни – ‘Space Oddity’. Датата на смъртта на легендарния певец също играе важна роля в живота на Том, а и е само ден преди рождения му ден. Освен музикални препратки имаше и изобилие от филмови такива, както и някои книжни. Даже още в глава първа се сблъскваме с прожекция на „Междузвездни войни“, на която отива младият Том.

Хуморът
Това е една от най-забавните книги, които съм чела! Огромна част от историята е обгърната от хумористична нотка, самия Том пък е ужасно саркастичен и почти вечно намусен, което също внася доза хумор в историята. Това е страхотен начин да се поднесе една история, защото прави дори тежките събития в нея доста по-лесни за възприемане, а насладата от книгата – по-голяма. Не мислете обаче, че няма и сериозни неща в „Земята вика Майор Том“, защото има изобилие от такива.

Резултат с изображение за calling major tom bookКосмосът и Марс
Науката в тази книга не е от най-сериозните, нито пък е особено истинска, както споменава и самият автор, но все пак се среща в книгата и дори играе важна роля. Не само Том, но и друг герой – младия Джеймс, са обсебени от науката, а един научен експеримент може да се окаже значещ за бъдещето на семейството на Джеймс. Най-важното и опасно събитие в живота на Том пък е факта, че той вероятно ще бъде първия човек, стъпил на Марс, заради мисията си да отиде там и да подготви планетата за бъдещите посетители. Космическия кораб е и мястото, на което се намира Майор Том през цялото време, на път към Марс, а историята как се е озовал там е доста комична и необичайна сама по себе си. И макар надали Великобритания, където се развива действието, би изпратила първия човек на Марс в скоро време, все пак бе страшно интересно и забавно да четем за космическите приключения на Том. Дори и те да включваха главно кръстословици и космическа храна. О, споменах ли, че Том си има телефон, който може да звъни до обикновени земни жители? Именно този телефон, колкото и налудничаво да звучи, бе връзката между Том и семейство Ормърод и без него нищо не би било същото.

Семейството
Темата за семейството е изключително силна в „Земята вика Майор Том“ – не само заради болезненото минало на Томас, но и заради трудностите на семейство Ормърод – малкия Джеймс, баба му Гладис и 15-годишната Ели, която се явява човека, грижещ се за всички, защото бащата на децата е в затвора, а Гладис страда от деменция. На семейство Ормърод и така им бе трудно да свързват двата края, а след някои действия на 70-годишната Гладис, тримата се оказват в още по-лоша ситуация. Въпреки всичко това, те останаха близки, продължаваха да не се отказват, да вярват, че ще се справят и да се борят да останат заедно, да се борят да постигнат мечтите си и да се измъкнат от трудностите.

Резултат с изображение за calling major tom bookСериозните теми
Както казах по-горе, хумористичната страна на книгата далеч не попречва на автора да включи и множество сериозни теми, като деменцията в лицето на Гладис, която е нещо ужасно и бавно погубва хората, отдалечавайки ги от близките им, както и на какво са подложени много от младите хора по света, някои от тях нямащи дори шестнадесет години, точно като Ели, които се налага да работят, за да помагат на семейството си, да се грижат за болните си близки или по-малките си братя и сестри. Чрез Том пък е обърнато внимание на темата за това как минало, изпълнено със скръб и загуби, би се отразило на пораснал човек, както и че самотата невинаги е единственият възможен вариант, камо ли най-добрият.

„Земята вика Майор Том“ е едно книжно съкровище, един страхотен сърдечен роман, който разчувства, забавлява и ни кара да искаме още. Дейвид М. Барнет се е справил брилянтно с дебютната си книга и с радост бих прочела още нещо от него.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s