20 книжни въпроса

Готовите ми публикации започнаха да привършват, така че поканата на Руми да отговоря на тези двадесет книжни въпроса идва в перфектния момент. И както тя също споменава, дори вече да съм отговаряла на някои от тези въпроси из разни тагове, нищо не пречи да опресня малко отговорите си. Да се включат със свои отговори подканвам и Криси и Теди, които отбелязах и в последния въпрос. Нека започваме!

1. Колко книги според теб са прекалено много в една поредица?
Може би над 8 или 10, макар да съм доста сантиментална и ако обичам даден свят и неговите герои, мога да прочета и 100 книги за тях.

2. Как се чувстваш относно cliffhangers?
Колкото и да се оплаквам от тях и да се дразня от това, че понякога трябва да чакам с години, за да разбера какво ще се случи по-нататък, всъщност някаква част от мен доста ги харесва. Все пак точно те задържат вниманието ми към книгата, карат ме да не спирам да чета и понякога да продължавам с дадена поредица. Има доста поредици, които съм продължавала точно защото краят на дадената книга е бил с cliffhanger.

3. Твърди или меки корици?
Винаги съм предпочитала меките корици. Твърдите също са прекрасни, но смятам, че са по-подходящи за колекционерски издания или класики, защото не са от най-удобните при четене. А и някои от тях не са залепени много добре и при отварянето си издават ужасни звуци, от които просто откачам.

Резултат с изображение за anne of green gables book tumblr4. Любима книга?
Отговорът на този въпрос може да се сменя почти всеки месец. Точно затова и това е един от най-омразните за мен въпроси. Ще отговоря обаче с „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“, защото това е последната книга, която силно заплени сърцето ми.

5. Най-малко любима книга?
„Ангелският експеримент“ от Джеймс Патерсън. Ужасна книга, съжалявам, но за мен е така.

6. Любовни триъгълници, за или против?
Много зависи. Има някои любовни триъгълници, които са създадени ужасно и са супер дразнещи, но има и такива, като например любовния триъгълник от „Адски устройства“ от Касандра Клеър, които няма как да не харесаш. Така че зависи от самата книга и героите, които участват в него.

7. Най-скорошната книга, която просто не можа да завършиш?
Май няма такава.

8. Книга, която четеш в момента?
„Твоята перфектна година“ от Шарлоте Лукас. И до момента много ми допада.

Резултат с изображение за the hunger games book tumblr9. Последната книга, която си препоръчал/а на някого?
Не си спомням кога за последно препоръчах книга на някого, но вчера мрънках на приятеля си колко искам да прочете „Игрите на глада“, защото имам някакво чувство, че ще му хареса, макар и той изобщо да не чете книги.

10. Най-старата книга, която си чел/а ( по дата на публикуване )?
Може би някоя от пиесите на Шекспир – според Goodreads – „Ромео и Жулиета“.

11. Най-новата книга, която си чел/а ( по дата на публикуване )?
Не знам дали се има предвид най-нова на български или на оригиналния си език, но ако е на български – „Цветовете на морето“ от Таня Щевнер, ако не броим „Твоята перфектна година“, защото още не съм я завършила.

12. Любим автор?
Дж. К. Роулинг, Рик Риърдън, Маркъс Зюсак, Касандра Клеър, Сара Дж. Маас и още много, които със сигурност пропускам.

13. Купуване или заемане на книги?
Зависи от самата книга. Често се чудя дали някоя книга наистина би ми харесала и тогава предпочитам да не си я купувам, но все пак бих искала да я прочета, а друг път просто знам, че трябва да притежавам някоя книга. Не съм на мнение обаче, че всяка прочетена от мен книга задължително трябва да стане част от библиотеката ми – не разполагам нито с толкова пари, нито с толкова място.

14. Книга, която ти не харесваш, но всички други я обожават?
„Веровещица“, може би? Не знам, напоследък не съм особено запозната кои книги са обожавани и кои – не.

Резултат с изображение за bookmark tumblr15. Книгоразделители или dog-ears ( прегъването на някой от ъглите на страниците )?
Книгоразделител, винаги! Имам изобилие от тях, ползвам само един обаче, защото ми е любим, но не мога без да си отбележа до коя страница съм стигнала.

16. Книга, която винаги можеш да препрочиташ?
Някоя на Рик Риърдън. Напоследък ми се препрочитат и книгите на Маркъс Зюсак.

17. Можеш ли да четеш докато слушаш музика?
Да, страничните шумове не ми пречат, нямам проблем например телевизора да работи или да съм пуснала някаква музика. Единствено се разсейвам повече ако някой до мен говори, защото понякога започвам да слушам него и не обръщам внимание на книгата си. Зависи обаче и за какво точно се говори, както и кой е този човек, защото друг път дори разговорите не могат да ме притеснят.

18. Една гледна точка или много гледни точки?
Много зависи от жанра на книгата. Ако е съвременен роман, предпочитам повече една гледна точка, но пък понякога е хубаво да са две, защото опознаваме и двамата главни герои. Ако е фентъзи пък винаги е забавно гледните точки да са много, особено ако са на народи, които са врагове помежду си, защото разбираш кроежите на всички. Ох, не знам и аз. Всъщност май предпочитам най-много да се разказва в трето лице, защото така наблюдаваме повече герои.

19. Четеш ли дадена книга наведнъж или в рамките на няколко дни?
Преди като започнех някоя книга и я завършвах в рамките на два, най-много три дни. Ако е по-малка – дори ден и половина. Откакто започнах университета обаче времето ми е доста по-ограничено, та вече чета книгите в рамките на няколко дни, а понякога и седмица, месец. Това не ми пречи, не смятам, че има някакво значение за колко време си прочел дадена книга, важното е да ти носи наслада.

20. Кого тагваш?
Отправям покана към Криси и Теди. Дано тези въпроси им допаднат.

5 мнения за “20 книжни въпроса

  1. Тедиии ❤ Много ти благодаря за прекрасния таг! Обещавам съвсем скоро да си открадна време да го направя.
    Иначе, напълно съм съгласна с теб за твърдите корици – как може да са толкова неудобни за четене?!

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s