„Твоята перфектна година“ от Шарлоте Лукас

16_16.jpgВ какво се състои смисълът на живота? Ако Йонатан Грийф е знаел някога отговора, то улисан в своя бизнес, отдавна го е забравил. В какво се състои смисълът на живота? За Хана Маркс отговорът е ясен: да виждаш доброто; да изживяваш мига; да живееш тук и сега. И може би да си спонтанен, например да се събуеш в парка и да хукнеш бос по тревата… Един мъж и една жена, толкова различни и толкова далечни. Но понякога съдбата поставя под въпрос всичко, в което си вярвал. И един дневник с предписани ден по ден преживявания за предстоящата година, окачен на грешния велосипед, може да преобърне живота ти. И да изживееш своята първа перфектна година…

Драги читатели, никога не съдете за книгата по корицата! Защото макар тази на „Твоята перфектна година“ да е прекрасна – с небесносиния фон, романтичните балони, очарователните облачета и цялостната обещаваща романтика и щастие обстановка, тази книга съдържа много повече от романтични и щастливи сцени – тя съдържа болка, съдържа любов, истинска, сурова, дълбока, съдържа житейски уроци – за вторите шансове, новото начало, подсказките на съдбата, за желанието да се бориш, за това колко важно е да не се отказваш… Съдържа дори и книги, в един или друг вид. Така че, драги читатели, не съдете за книгата по корицата, защото колкото и красива да е тази на „Твоята перфектна година“, тя далеч не би могла да подготви читателя какво всъщност да очаква от историята зад нея. А тази история, разказана от две различни гледни точки, е наистина страхотна.

Резултат с изображение за Dein perfektes JahrСмятам, че книга като тази е най-добре да започнете без да знаете особено много за сюжета ѝ, защото аз самата я започнах именно по този начин и въобще не съжалявам. Стилът на писане на немската авторка Шарлоте Лукас е меко казано завладяващ, поглъща читателя силно и го кара да лети през страниците, а понякога, както се случи при мен, дори нарочно да чете с някоя и друга глава напред, защото гледните точки на двамата главни герои се редуват, а когато при единия се случеше нещо страшно вълнуващо и интересно, нямаше как да не отида направо на следващата посветена на него глава. Знам, виновна съм, но тази книга е просто пристрастяваща! Шарлоте Лукас със сигурност знае как да държи читателите си в напрежение, но това е единствено в неин плюс.

Двамата ни герои бяха доста различни помежду си, всеки от тях преминаваше през свои собствени проблеми и препятствия, животите им също се различаваха коренно един от друг, но имаше и нещо, което ги свързваше и което се оказа пътят към щастието и за двамата. Героят, с когото започваме книгата, е Йонатан Н. Грийф, успял собственик на книжно издателство, който обаче сякаш е затънал в рутината си, страхуващ се от промени и обсебен от настоящия си начин на живот. Не бих казала, че Йонатан е щастлив в началото на книгата, особено след като жена му го е напуснала заради най-добрия му приятел и всяко малко нещо го дразни до степен, че да пише гневни имейли на хората, отговарящи за общинските места в града. След намирането на необичаен тефтер-календар обаче, изпълнен с планове за всеки ден от предстоящата година, Йонатан разбира, че промяната невинаги е нещо лошо и ако само започнеш да казваш по-често „да“ на нещата, които обичайно би отхвърлил, може би животът ти ще те отнесе в съвсем различна посока.

2039054_634_354.jpgВтората главна роля е посветена на Хана – жена, която от скоро притежава своя собствена забавачница, обожава децата, мисли изключително позитивно и сякаш е влюбена в живота. И в дългогодишния си приятел Зимон, за когото мечтае да се отърве по-скоро от депресията, която го е погълнала след като бива освободен от работа. Животът на Хана определено звучи като истинска мечта, защото е успяла да сбъдне повечето си мечти и работи точно това, което обича, но скоро и над нейната глава надвисват облаци. Изведнъж Хана попада в истински кошмар, заради който я виждаме в много и различни състояния, но след всичко, на което бива подложена, тя все пак успява да се съвземе и, с малко помощ от най-добрата си приятелка Лиза, да даде втори шанс на живота.

Макар и Йонатан да се изявяваше като по-емоционално стабилния от двамата главни персонажи, аз все пак харесах повече Хана, защото на моменти държанието на Йонатан далеч не ми допадаше, за мен той се държеше твърде самоуверено и капризно, а Хана бе по-уязвима и следователно по-истинска. В живота и на двамата обаче имаше изобилие от интересни моменти, като например разкритие на тайни, пазени още от детството на Йонатан. Страничните герои също допринесоха за насладата от книгата, с различните си същности и помощта, която оказваха на Йонатан и Хана. Преплитането на животите на тези двамата също бе много изящно и вълнуващо за проследяване, често усещах как се надявам те най-накрая да се срещнат и мистерията да се разкрие. „Твоята перфектна година“ наистина е една вълшебна книга, която ще ви заплени, зарадва, натъжи, научи на нещо ново или просто ще ви припомни някоя забравена мисъл. Шарлоте Лукас е създала нещо прекрасно, дайте ѝ шанс.

Сърдечни благодарности на издателство Емас за предоставената възможност!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s