„Един от нас лъже“ от Карън Макменъс

97895427150231518179600.jpgВ понеделник следобед петима от учениците от гимназия „Бейвю“ се събират в стаята за наказания: Бронуин – отличничката, Ади – красавицата, Нейт – престъпникът, Купър – спортистът, и Саймън – аутсайдерът, създател на прословутото клюкарско приложение „Истината“. Един от тях така и не напуска тази стая. В понеделник Саймън умира, но дали по случайност? Във вторник той щеше да публикува любопитни разкрития за четиримата си съученици… което ги превръща в заподозрени за неговото убийство. А дали те не са единствено прикритие за убиеца, който е все още на свобода? Всеки има тайни. Това, което наистина има значение, е докъде си готов да стигнеш, за да ги опазиш.

Четенето на тийнейджърски мистериозни романи, в които е извършено убийство и се търси съответния убиец, винаги е много забавно. Случаят с „Един от нас лъже“ също е такъв – петима ученици влизат в стаята за наказания, но само четирима от тях излизат живи. Звучи интригуващо, нали? Тази концепция много ми напомня за ‘The Breakfast Club’, където на наказание също отиват петима ученици, всеки от тях представляващ различна стереотипна гимназиална група – спортист, красавица, аутсайдер, малолетен престъпник и отличник. Сигурна съм, че Карън Макменъс се е вдъхновила именно от този филм, но да бъде издадена книга за обикновените животи на тези пет персонажа далеч не би било толкова вълнуващо, колкото ако имаше включен елемент на трилър. И определено мога да потвърдя, че с добавянето на едно оригинално убийство книгата се превръща в много по-интересна.

„Един от нас лъже“ е разказана от четири гледни точки – по една за всеки от четиримата заподозрени. Имаме Бронуин, която бе най-изявеното лице, отличничката на випуска с перфектно досие и оценки; Нейт, малолетният престъпник с наложена пробация за продаване на наркотици, чийто живот у дома е далеч от блестящ; Ади, красивата принцеса, която вечно получава второто място и прави единствено това, което приятелят ѝ поиска; Купър – перфектният бейзболист, успял да подобри постиженията си за отрицателно време, легендата на училищния отбор и големия красавец, когото всички заглеждат. И Саймън – създателят на приложението „Истината“, в което публикува всякакви твърдения за своите съученици, понякога водещи до страшни последствия, но винаги оказващи се истина.

С първоначалното си започване на книгата не бях сигурна какво точно чувствам към героите, защото някои от тях леко ме дразнеха. Ади например, с нестабилната си същност и с това как не само вечно имаше нужда от приятеля си Джейк, но и изпълняваше всяко негово желание, независимо от нейното собствено. За моя радост обаче, с напредването на действието, Ади започна да става все по-силна, започна да изгражда свой собствен характер, да се противопоставя на другите и от плачещото, чакащо някой да я спаси момиче, се превърна в силна млада дама, която не се нуждае от никого и сама може да взима решения. Нейната трансформация определено бе най-голямата, но другите персонажи също преминаха през много. Това е и едно от нещата, които много харесах в „Един от нас лъже“ – разнообразието от важни теми, представени като трудности в живота на различните персонажи.

Бронуин бе героинята, която опознах най-много. Не знам дали защото ми се стори, че нейните гледни точки бяха най-многобройни или защото нейната история ми бе най-интересна, но я почувствах по-близка от другите. През цялото време си личеше колко силна е Бронуин – може би защото е свикнала да ръководи ученическия съвет и да бъде приемана като отговорен човек, но именно Бронуин отказа да се самосъжалява и да бъде превърната в пионка, а сама се зае с разследването на случая с убийството на Саймън, свързваше се с адвокати, бореше се за нещата, в които вярва и нито за веднъж не се усъмни в някой от съучениците си, по-късно приятели, а мислеше извън кутията и непрестанно се чудеше кой друг би могъл да е замесен.

Покрай Бронуин станахме свидетели и на романтичната връзка в романа – тази между нея и Нейт, която много харесах. Макар Нейт да бе противоположност на Бронуин откъм семейство и начина, по който живее, а може би именно заради това, те двамата бързо откриха колко си допадат и станаха важни един за друг. Нейт бе героят с най-много проблеми и главният заподозряния от всички им заради криминалното си минало, но е трудно да си изряден, когато майка ти е била наркозависима, а баща ти е алкохолик без работа. Трудният живот на Нейт определено се отразяваше върху представянето му в училище, а и извън него, но това все пак не означава, че именно той би могъл да убие Саймън. Последният главен герой – Купър, остана най-далечен за мен, защото макар че той също имаше тайни, премина през много трудности, емоционални проблеми и разкрития, образа му на перфектното момче остана и по тази причина не успях да се докосна истински до него.

Въпреки че в началото ми беше малко трудно да различавам коя гледна точка на кого е, все пак смятам, че това е най-подходящият начин да се разкаже тази история – Карън Макменъс не би могла да предаде чувствата, трудностите и порастванията на героите така добре по друг начин. Колкото и да се въвличаме в животите на четиримата герои обаче, „Един от нас лъже“ все пак е книга за едно убийство и най-интересни ми бяха частите с разследването, различните теории и намерени улики. Определено останах изненадана от края, не го бях предвидила и дори се радвам за това, защото бе изключително вълнуващо да разгръщам страниците, търсеща отговор на загадката. В „Един от нас лъже“ има изобилие от напрежение, тайни, разкрития, драма, трудности и любов. Внимавайте когато я започвате обаче, защото книгата е страшно пристрастяваща – предварително си отделете свободно време.

Изключителни благодарности на издателство Егмонт за предоставената възможност! 

Източници на снимките: 1, 2.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s