„Училището за Добро и Зло“ от Соман Чейнани

uchilishteto-za-dobro-i-zlo-soman-cheinani-ciela.pngПървите отвличания се случили преди двеста години. Някои години били взимани две момчета, някои години две момичета, понякога по едно от двете. Но ако в началото изборът изглеждал произволен, скоро хората установили определена закономерност. Едното винаги било красиво и добро дете, което всеки родител би искал да има. Другото било странно и грозновато, отхвърлено от всички още от раждането си. Противоположна двойка, избрана сред всички младежи и отвлечена. На Софи и най-добрата ѝ приятелка Агата предстои да разберат къде отиват изгубените деца: легендарното Училище за Добро и Зло. Софи – най-красивото момиче в Гавалдън – винаги е мечтала да бъде отвлечена и изпратена в собствената си вълшебна приказка. С розовите си рокли, стъклените си пантофки и отдадеността си на добрите дела тя знае, че ще спечели сърцата на всички в Училището за Добро като истинска принцеса. Агата, от друга страна, с безформените си черни дрехи, котка убиец и цялостна омраза към хората изглежда съвършена за Училището за Зло. Но когато двете момичета са отвлечени и запратени в Безкрайната гора, съдбите им се оказват разменени. Какво ще се случи обаче, ако грешката е първата стъпка към това двете момичета да открият кои са в действителност?

Отдавна не се бях забавлявала така, както докато четох „Училището за Добро и Зло“ – тази невероятна книжка съдържа една от най-забавните, но и опасни, вълнуващи истории, които съм чела, толкова опияняваща, че нито за секунда не напусна ума ми и дори ме накара да се ровя в интернет за тестове, свързани с поредицата и материали, създадени от фенове. „Училището за Добро и Зло“ ми припомни и защо толкова много обичам книги с по-млади герои, тепърва формиращи същността си и сблъскващи се с толкова много препятствия и чувства.

Първата трудност на пътя на Софи и Агата се появява още със самото им влизане в училището, когато Софи, очакваща отношение като за принцеса, романтични разходки със своя принц и прекарване на часове в разкрасяване, бива захвърлена в Училището за Зло, единственото цвете сред множество тръни и немалко хищни растения, а Агата, която дори не желае да се намира на територията на прословутото приказно Училище, а мечтае да се прибере у дома, бива изпратена в противоположната страна – тази на Доброто, където също ярко се отличава от останалите, които силно напомнят за розовата, чиста и спретната Софи. Агата няма как да не привлича внимание с раздърпаните си дрехи, кисело изражение и немита коса, карайки всички, включително себе си, да се зачудят защо точно тя се намира при Мечтателите, докато очарователната ѝ приятелка трепери при Враждебните. За съжаление, единственият, имащ отговор на този въпрос е Директора, който никой ученик никога не е виждал и който може би крие повече, отколкото останалите предполагат…

Много ми харесва идеята за проследяване на живота и на двете момичета, намиращи се в противоположните страни на Училището, защото по този начин успяваме да се докоснем и до Мечтателите, и до Враждебните, да опознаем и двете страни, да видим техните особености и така да си изберем страна, която да подкрепяме. Читателят бързо разбира обаче, че нещата невинаги са единствено черни и бели, което е и в ядрото на тази история, а много от нашите герои всъщност се намират в средната гама, защото има зло при добрите, но и добро при злите. Все пак са хора, нали? Нашите две млади момичета също трудно определят на коя точно страна принадлежат, защото макар Софи да е твърдо убедена, че е родена за принцеса и в нея няма нищо зло, все пак всеки ден изпълнява по поне едно добро дело, а Агата да мисли, че понеже се различава, значи би трябвало да е вещица, двете често вършеха повече дела, пасващи на определеното им Училище, отколкото на противоположното, дори да се опитваха да го отрекат.

От двете момичета по-симпатична определено ми бе Агата, която бе и по-тихата от двете, по-сдържаната и по-старателната. Агата е чист пример защо не трябва да съдим някого заради начина, по който изглежда, защото макар същността ѝ да пасваше повече на Злото, душата ѝ бе може би най-чистата от всички. Софи, от друга страна, бе изключително дразнещ персонаж, обсебена от идеята за истинската любов и щастливия край, вечно мрънкаща как заслужава да бъде в Училището за Добро, убеждавайки Агата, че тя е вещицата и караща я да си разменят дрехите, но, за жалост, вълкът козината си мени, но нрава – не. Друг изявен персонаж бе Тедрос – синът на крал Артур – от когото Софи бе обсебена и който се явяваше водача на принцовете. Тедрос наистина имаше важна роля в този свят на приказки, особено след като добрите момичета ги учат, че без принц са за никъде, но така и не можах да го възприема сериозно, защото и Агата, и Софи се справяха повече от добре без него. Никоя приказка обаче не би била пълна без принц, така че все пак е добре дошъл.

„Училището за Добро и Зло“ може и да се води детска книжка, но според мен е по-подходяща за тийн аудиторията. Соман Чейнани не пести нито откъм описание на героите, нито откъм събитията, които им се случват и всички ужасяващи опасности, които ги чакат. Тук ще срещнете наследници на обичани приказни герои, вълшебни създания, стаи от лакомства, заклинания, любов, приятелство, типичното, но все така вълнуващо разделение на добро и зло, което надали някога би омръзнало на читателите, особено след като страната на злото е представена дори по-подробно от тази на доброто, и всичко това – съпроводено от много хумор и страхотни описания на света, който посетите ли веднъж, няма да искате да напуснете. Обикнах „Училището за Добро и Зло“ страшно много. Ако вие също искате да станете част от тази магия – не пропускайте да прочетете книгата!

Сърдечно благодаря на издателство Сиела за възможността, която ми предоставиха!

Източници на снимките: 1, 2-3.

Едно мнение за “„Училището за Добро и Зло“ от Соман Чейнани

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s