‘Leah on the Offbeat’ by Becky Albertalli

31180248.jpgПисането на ревюта на книгите на Becky Albertalli се превърна в традиция за мен и макар да не съм изразявала мислите си за книга по този начин от повече от месец, нямаше как да пропусна да отбележа прочита на най-новото допълнение в света на ‘Simon vs.’ – ‘Leah on the Offbeat’. Въпреки че краят на книгата ме разочарова мъничко (за това по-късно), аз все пак обикнах историята за вече познатата на читателите Leah от дебютната книга на Becky и съм сигурна, че вие също ще я намерите за просто очарователна и страшно забавна.

Ревю ‘Simon vs. the Homo Sapiens Agenda’. Ревю ‘The Upsight of Unrequited’

Действието в ‘Leah on the Offbeat’ се развива около година след края на ‘Simon vs.’, в последната училищна година на нашите герои. Всъщност тук няма някакъв определен сюжет, ако мога да се изразя по този начин, защото нямаме голяма мистерия като в книга първа, нямаме и въведение на героите, както в ‘The Upsight of Unrequited’, а понеже сме запознати с всички персонажи, действието започва незабавно и така успяваме да опознаем още повече всеки един от героите, най-вече Leah, да ги видим в друга светлина, да проследим последните им ученически трепети, кандидатстването в университет и, разбира се, да станем свидетели на малко драма, която е ключова част от тийнейджърските книги.

Няма да ви лъжа, преди да започна тази книга не си спомнях много-много какво мислех за Leah докато четях ‘Simon vs.’, дори не си спомнях много за представянето ѝ там, но щом подхванах нейната собствена книга (и с малко помощ от Интернет) много от детайлите си дойдоха на мястото. Leah в ‘Simon vs’ се изявяваше като невероятен приятел за Simon, какъвто бе и тук, но там сякаш бе по-сърдита и затворена, докато тук успях да я опозная добре и разбрах каква е причината за честото ѝ дърпане настрана от Abby, разбрах, че има проблеми у дома, защото живее единствено с майка си и имат финансови проблеми, което може да е трудно ако си единствения с подобен проблем в групата си от приятели. Представени са ни по-обстойно и хобитата на Leah, тя е изключително талантлива художничка и, което е още по-вълнуващо, е обсебена от Хари Потър, Пърси Джаксън и какви ли още не фендъми, често включваща ги в произведенията си. Бе много забавно да чета за героиня, харесваща същите неща като мен, а препратките на Becky Albertalli от поп културата както винаги бяха на ниво.

Не знам колко точно да коментирам останалите герои, защото не искам да издавам сюжета, но ще кажа само това – нещо става между Abby и Leah. И макар да харесвам това нещо, не съм фен на начина, по който Abby се държа с приятеля си Nick. Разбирам, че е объркана, разбирам, че се опитва да намери коя е, но не мисля, че трябваше да игнорира Nick по този начин, държейки го на тъмно, забравяща за всички тези месеци, в които бяха заедно. Не одобрявам това нейно държание, може би не я разбирам напълно, но според мен трябваше да постъпи по друг начин.

Друго нещо, което бих искала да бъде различно, бе краят на книгата – винаги съм харесвала финалите на Becky, но този на ‘Leah on the Offbeat’ просто не ми бе достатъчен. Някои доста важни неща се случиха в последните страници и не мисля, че им бе обърнато достатъчно внимание – като започнем от едно признание между Simon и Blue, до развръзката между Leah и Abby. Всичко се случи твърде бързо, имах нужда от още поне петдесетина страници, които да затворят историята като хората и в които да видим за последно останалите герои, а не единствено Leah и Abby, защото второстепенните персонажи също са важни – например очарователния Garret, който заслужаваше повече, и Nora, сестрата на Simon, която видяхме само в първата част на книгата, а после сякаш се изпари вдън земя. Също така, бандата на Leah трябваше да бъде по-често споменавана! Бях толкова развълнувана за нея…

Но, дори понякога любимите ти автори мъничко да те разочароват, те все пак си остават твои любимци и аз нямаше как да не обикна ‘Leah on the Offbeat’ – всяка книга на Becky Albertalli ме кара да се чувствам у дома. Силно се надявам това да не е последната книга от вселената на Simon и Leah, а например те най-накрая да се запознаят с братовчедките на Abby – Molly и Cassie от ‘The Upsight of Unrequited’, защото много обичам и тях, но кой знае какво ни е подготвила тази прекрасна авторка. Аз само казвам, че бих дала всичко за книга или кратка история, посветена на любимите ми герои в университета. А на вас, скъпи читатели, които още не сте се запознали с ‘Leah on the Offbeat’ или която и да е друга книга от Becky Albertalli – приканвам ви да го направите. Няма да съжалявате.

“Imagine going about your day knowing someone’s carrying you in their mind. That has to be the best part of being in love – the feeling of having a home in some else’s brain.”

2 мнения за “‘Leah on the Offbeat’ by Becky Albertalli

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s