„Пламтящият лабиринт“ от Рик Риърдън

97895427218641524653243.4972.jpgКОГАТО ТРИМАТА СА ПОЗНАТИ И СТИГНАТ ТИБЪР ЖИВИ,
ТОГАВА АПОЛОН ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ТАНЦУВА.

Ревю „Скритият оракул“.  Ревю „Тъмното пророчество“

„Пламтящият лабиринт“ е най-мрачната книга на Рик Риърдън от доста време насам. Тя бе доста по-страшна от първите две в поредицата, защото злодея срещу когото се изправят нашите герои е изключително лукав, далеч не играе игрички щом заплахата е срещу него, а действа веднага и смъртоносно. А милите ни персонажи, начело с уплашения Аполон в тялото на Лестър Пападопулос, който едва-едва се защитава сам, не изглежда да имат много шансове за победа в текущото си състояние. Добре че на помощ идва следващото дуо герои от предишните книги на Рик Риърдън.

Мисията на Аполон и Мег Макафри, неговата спътница, продължава с пълна сила, но този път, за да освободят третия велик Оракул, трябва да преминат през Лабиринта на Дедал, който обаче е пълен с всякакви пожари, точно както и целият Лос Анджелис. Слава богу, че Гроувър е с тях, а той вече има известен опит с Лабиринта благодарение на приключението си с Пърси преди години, а и винаги е приятно да видиш свой любим герой отново. Гроувър не е единственият стар герой, когото срещаме, защото Рик Риърдън май е решил да включи всички от „Героите на Олимп“, започвайки с Пърси, след това Лио и Калипсо, а сега Пайпър и Джейсън.

За жалост способностите на Аполон стават все по-трагични, а опасността около него – все по-голяма. Откакто наруши клетвата си в реката Стикс, той нито може да се бие, нито да страни от неприятности. На моменти дори се чудя кога ще се изчерпи огромната доза късмет, която го заобикаля, защото няма начин толкова непохватен герой да успява да оцелява. Е, всъщност има, когато приятелите му печелят сами по-голямата част откъм битките, а Аполон разчита на сладките си приказки и що-годе точната си памет. Едно му признавам – нищо, че продължава да мрънка колко е ужасно да си човек и иска да остави другите да свършат всичката работа, Аполон започва да осъзнава и приема все повече какво точно значи да си нормално, заплашено от смърт същество, което вероятно е и идеята на Зевс. Не, че той ще се сети за нещо така гениално, но все пак.

Малката, но все така яростна и бойна Мег, която доста често се натъжаваше в тази книга, продължава да е най-верния спътник на Аполон, а тук разбираме повече за миналото ѝ, което е главната причина за обзетата я меланхолия, но и гняв. Бе страхотно да видим отново и Пайпър и Джейсън, около които нещата доста са се променили, но не към много добро. Пайпър продължава да впечатлява с изумителната си дарба да очарова хората и по този начин да им казва какво да правят, макар бойните ѝ умения също да не са за подценяване, особено когато се изправя срещу стар враг, а Джейсън – с мъдрите си мисли и цялостно спокойствие дори в най-напечените ситуации. Те двамата обаче си имат и други неща, които ги притесняват, а те дават отражение на мислите им в битка.

В „Пламтящият лабиринт“ разбираме кой е третият император, оказващ се някой, за когото Аполон не иска и да чува, някой страшно зъл, обсебен от себе си и от своите цели. Много, много лош човек. Да не си помислите обаче, че хуморът на Рик Риърдън е прескочил „Пламтящият лабиринт“, защото това далеч не е така – дори в най-мрачните и напрегнати моменти Риърдън вмъква по някоя препратка от попкултурата или кара Аполон да си спомни история от славното си минало. Точно това направи книгата по-лесна за четене, защото след всички битки и смъртни заплахи на читателя му трябва малко време да осмисли нещата и да се примири със случващото се. Не, че аз съм го направила…

„Пламтящият лабиринт“ е най-добрата книга в поредицата за превърнатия в човек Аполон, а с края си загатва за още по-вълнуващи, страховити дори моменти по пътя на борбата със злите римски императори. Препоръчвам ви горещо това четиво, обединяващо стари и нови герои, приключения и легенди!

Огромно благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност! 

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s