„Черен лед“ от Андрю Лейн

mladiqt-sherlok-holms-andriu-lein-ibis-9786191572342.jpgГодината е 1868-a. Четиринайсетгодишният Шерлок Холмс се сблъсква с най-загадъчния си случай до момента. Майкрофт, по-големият му брат, е намерен с нож в ръка, надвесен над труп. Само Шерлок вярва, че брат му е невинен. Но може ли да го докаже? В една изумителна надпревара, която ще го отведе чак до Москва, младият Холмс трябва да разбере кой е натопил Майкрофт и защо, иначе има опасност брат му да увисне на въжето.

Ревю „Червената пиявица“

Андрю Лейн не спира да се развива и, с всяка своя нова книга за младия детектив Шерлок Холмс, успява да ме впечатли все повече и повече. Въпреки някои малки недостатъци, „Черен лед“ бе интересна, вълнуваща, изпълнена с напрегнати моменти, обрати и изненади. Действието се развива на две места – през първата част на романа се намираме в Лондон, а за втората заминаваме към Русия. Описанията на Москва и всички детайли, които Лейн е включил, отново направиха книгата и атмосферата ѝ много по-реална.

Третото приключение на младия Шерлок Холмс започва по обичайния начин – с урок от учителя му Еймиъс Кроу, който този път е решил да го заведе на риболов, докато не получава писмо от брат си Майкрофт, желаещ среща с Кроу и Шерлок. Всяка ситуация около нашия герой може да се превърне в полезен урок и американският му учител не забравя да му го напомни. По този начин читателите също научават някоя и друга техника за ловене на риба, която може и да не използват на практика, но винаги могат да впечатлят някого с нея. Последвалото посещение до Майкрофт обаче хвърля дуото в съвсем различна посока, щом по-големият Холмс бива обвинен в убийство, което е очевидно, че не е извършил. Полицията обаче вярва в това, в което поиска, така че привилегията да измъкне Майкрофт от затвора се пада именно на Шерлок.

В „Черен лед“ приятелите на Шерлок и познатите ни от предишните книги герои – Мати и Вирджиния – почти не участват, но за сметка на това ни е дадена възможност да опознаем по-добре Майкрофт и да видим всички прилики, но и разлики между двамата братя. Шерлок продължава да се справя страхотно във всички уроци, но започва да проявява голям интерес и към нещо, опитал за първи път в предишната книга – свиренето на цигулка. За моя радост учителят по цигулка на Шерлок се завръща и тук, а със себе си носи и немалко тайни. Познанията на Шерлок се увеличават с всяко следващо приключение и той вече забелязва всеки детайл около себе си, но дали го разчита правилно е друг въпрос.

Резултат с изображение за черен лед андрю лейн книгаМайкрофт е един изключително интелигентен и находчив персонаж, който обаче не обича да пътува особено много и предпочита да е заобиколен от познати и сигурни неща. Ставаме свидетели и на това колко загрижен е Майкрофт за Шерлок, което макар понякога да не си личи заради странния нрав на големия Холмс, той винаги се стреми да осигурява най-добрите уроци и безопасност за своя по-малък брат. Мистерията в „Черен лед“ отново бе изпипана до последно, всичко бе обмислено и нямаше дупки в сюжета, но на мен чакането за разкритието ми дойде твърде много за такава кратка книжка и смятам това за недостатък на романа. Разкриването кой стои зад всичко можеше да започне от по-отрано, за да имаме накрая повече време за самите герои и техните мисли след случилото се.

„Черен лед“ ще ви разведе из улиците на Русия, ще ви предаде някой друг урок по история, но за една интересна сделка – сделката коя страна ще получи Аляска, и ще ви позволи да проследите развитието на Шерлок Холмс като детектив. Третата книга на Андрю Лейн ще ви държи в напрежение, ще ви изненада и дори ще ви научи на нещо ново. Нямам търпение да разбера какви ще са следващите приключения на младия Шерлок Холмс!

Изключителни благодарности на издателство Ибис за предоставената възможност!

2 мнения за “„Черен лед“ от Андрю Лейн

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s