Книжен мазохизъм | ТАГ

booktag11.jpg

Не съм правила книжен таг от повече от няколко месеца, но бях забелязала това ново попълнение в българското книжно общество, а след като Кали от LadyBug’s Page ме тагна да го направя, нямах извинение да го пропусна. Аз обаче, вярна на предишните си публикации от този род, ще оставя тага отворен, не защото не знам кой е бил тагнат (точно затова), но и за да не обидя някого. Приятно четене!

1. Книга, която не ми е харесала, но въпреки това съм завършил/a:
„Всички наши места“ е пример за такава книга, макар често да ми се случва да завършвам книгите, които не ми харесват, защото съм си мазохист. Към края на тази вече ми бе доста зле, защото освен, че не ми хареса, книгата е и доста тежка.

2. Автор, който продължавам да чета, въпреки че вече не ми е толкова любим:
Виктория Айвярд, авторката на „Алена кралица“. Харесах първата книга, втората прочетох малко мъчно, третата наполовина ми бе интересна, наполовина – изобщо, но вероятно ще прочета и четвъртата, за да ми е завършена поредицата. Не умирам за книгите ѝ обаче, дори ако не си я купя надали ще съжалявам. Може би единствено за красивата корица.

Свързано изображение3. Книжен навик, от който се дразня, но продължавам да правя:
Ами аз много „обичам“ (или по-скоро не мога да се отуча от този навик) когато не разбирам някаква част от историята, не си спомням кой точно е този герой или просто не ми се чака, за да разбера какъв е отговорът на главната мистерия, да потърся в гугъл съответното нещо. И дори просто да съм потърсила името на дадения герой, веднъж вляза ли в wikia-та на тази поредица, разглеждам почти всичко и ако съответната книга е първа или просто съм в началото ѝ – се спойлвам за нещо от края. Мразя го, много пъти съм си проваляла голямото разкритие по този начин, но не мога да спра да го правя. Любопитна съм си и толкова.

4. Неща в ревюта/видеа, които не харесвам, но упорито чета/гледам:
Изобщо не харесвам преразказването на сюжета, макар понякога аз също да го правя. Предпочитам сама да разбера какво прави книгата толкова специална, а човекът, ревюиращ книгата, да наблегне на това как го е накарала да се чувства тя и какво мисли за героите, без да разкрива премеждията, през които ще преминат, дори да са неща, които не спадат към спойлерите. И аз трябва да се постарая повече за това.

5. Кажете своя книжен мазохизъм:
Някои от вас може да не сметнат това за голям мазохизъм, но аз съм си патила много пъти – често купувам втората или третата книга в поредицата, понякога и всички излезли, без преди това да съм прочела дори първата. Все пак ако първата много ми хареса, няма да искам да чакам, за да започна продължението, но ако книга първа се окаже провал, то или останалите книги ще си стоят непрочетени и само ще ме дразнят от рафта, или ще се помъча да довърша и тях, просто от инат. Второто се е случвало по-често…

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s