„Двор от скреж и звездна светлина“ от Сара Дж. Маас

sara11530784902.9814.jpgФейра, Рис и техните най-доверени приятели са погълнати от възстановяването на Двора на Нощта и променения свят отвъд. Зимното слънцестоене наближава, а с него идва ред и на заслужена почивка. Само че и празничната атмосфера не може да удържи надигащите се сенки от миналото. Докато организира първото си Зимно слънцестоене като Велика господарка, Фейра открива, че най-скъпите й хора имат повече рани, отколкото е очаквала – белези, които ще окажат въздействие върху бъдещето на техния Двор.

Ревю „Двор от рози и бодли“. Ревю „Двор от мъгла и ярост“. Ревю „Двор от крила и разруха“

„Двор от скреж и звездна светлина“ от една страна е продължение на „Двор от рози и бодли“, но от друга е допълнителна история, служеща за въведение в новата трилогия на Сара Дж. Маас. „Двор от скреж и звездна светлина“, макар почти триста страници, не притежава сюжет, изпълнен с мистерия и битки, а залага на представянето на героите, мислите, с които се борят след войната, целите им и мечтите им за бъдещето. Тази кратка по стандартите на Маас книга ми донесе много радост, защото виждаме любимците си като обикновени хора, радващи се на празненството по случай зимното слънцестоене, заобиколени от смях, игри и много храна и алкохол.

Фейра, първата ни гледна точка, защото тук е даден поглед към почти всички, в тази книга преоткрива любовта си към рисуването, осъзнава, че не бива да пропилява дарбата си, а трябва да изведе най-доброто от нея, да помага на другите и да даде път на емоциите си, преобразувайки ги в картини. Главната ни героиня е станала и доста добра в организационните работи, след като в момента точно тя се грижи за повечето финансови задължения и сметки, както и следи да бъде добре осведомена за всички благотворителни дейности, за да се включва в тях. Рис пък изглежда все по-влюбен в своята другарка, както и тя в него, нежелаещ да се откъсне от нея дори за миг, но макар войната да е свършила, мирните преговори все още продължават и Великият господар на Двора на нощта трябва силно да се постарае за тях.

Касиан пък си е поставил важна цел, която макар да среща много съпротива и неодобрение, гледа да изпълни на всяка цена – да помогне за обучението на всички момичета, които проявяват желание да се научат да се защитават и бият. Касиан го притесняват и други тревоги, включващи още един персонаж, на които може би ще се обърне внимание в следващите книги, поне според откъса в края на тази. Ставаме свидетели и на неща, тормозещи Азриел от векове, като правилното отношение към жените, на което той много държи, също като Касиан, както и колко внимателен е сенкопоецът към сестрата на Фейра – Илейн, макар между двамата все още да не се е случило нищо. Особено след като другарят на Илейн е Люсиен, когото обаче почти не виждаме тук.

Мориган е все така волна и забавна, но вече знаем една от тайните, които я измъчват. Тук тя се опитва да се справи със собствените си конфликти, особено с дългогодишната битка с баща си и това как да прекара дори няколко минути в една стая с него. Тежки битки очакват Мор, както и трудни за взимане решения. Амрен, от друга страна, все още се нагодява на елфическото тяло, учи се как да се храни като нормално същество, докато се наслаждава на любовта на елфическият принц Вариан. Илейн също започва малко по малко да свиква с живота си като елф, макар все още да скърби за проваления си годеж с човекът Грейсън. Любовта ѝ към градината и кулинарството обаче правят преминаването към новия начин на живот по-лесно. Нещо, което не мога да кажа за Неста – най-голямата от трите сестри. Тя напълно отрича съдбата си, прекарва дните си в ходене по кръчмите и прибиране с нов непознат всяка вечер, без да приема помощта нито на Фейра, нито на Илейн. Едно Неста е запазила – суровия си поглед и ината си, защото не би послушала никого, дори с част от себе си да осъзнава, че другите са прави.

Макар излизаща през лятото, „Двор от скреж и звездна светлина“ би била страшно подходяща за снежна вечер пред камината. Приятелските спорове на любимите ни герои, забавните реплики дори в най-напрегнатия момент и държането на свирепите илириански бойци като малки деца са само част от причините „Двор от скреж и звездна светлина“ да е следващото ви четиво, но и са напълно достатъчни. Не пропускайте тази лека и забавна книга, защото никой не знае какво ни е подготвила Сара Дж. Маас по-нататък.

Много благодаря на издателство Егмонт за възможността, която ми предоставиха!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

2 мнения за “„Двор от скреж и звездна светлина“ от Сара Дж. Маас

  1. Добре, убеди ме да си купя книгата някъде по Коледа и тогава да я прочета. Точно ще имам време да прочета и третата дотогава (която вече 4-5 месеца стои на рафта :D)

    Харесвам

    • Наистина я запази за Коледа, перфектна е за това време, защото има размяна на подаръци, бой със снежни топки и страхотна атмосфера! Няма да съжаляваш. ❤

      Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s