„Свят без принцове“ от Соман Чейнани

uchilishteto-za-dobro-i-zlo-sviat-bez-printzove-soman-cheinani.jpgСлед като спасяват себе си и съучениците си от ужаса, последвал от последната им битка една срещу друга, Софи и Агата са върнати обратно в родното си село, за да заживеят щастливо завинаги заедно. Но вълшебните приказки имат свои правила и магическият свят на Училището за Добро и Зло не може да намери покой, докато историята на двете момичета не бъде завършена. Когато Агата тайно в себе си пожелава да бе избрала друг щастлив завършек, вратите на Училището се отварят отново за двете приятелки. Светът, който намират обаче, вече не е същият. Стари вражди са потушени, нови огньове са разпалени. Доброто и Злото вече не са врагове, балансът е нарушен, а неотдавнашните принцове и принцеси не са това, което изглеждат.

Ревю „Училището за Добро и Зло“

Продължавам да се изненадвам как една привидно детска книжка може по такъв начин да си играе с ума ми, да ме забавлява, но и да ме кара да се чудя какво ще се случи, кой ще получи своя щастлив край и кой – не, че дори кой ще излезе невредим от цялата тази лудост, която спохожда вече познатите ни герои. Казвам привидно детска, защото единственото по-детско тук са годините на главните персонажи, току-що навлезли в тийнейджърската възраст, но с проблеми доста по-големи от тях самите, които за съжаление почти никой не може да оправи. Или не иска.

След събуждането с целувка на Софи от Агата в края на предишната книга, двете училища, които толкова много обичах, вече са коренно различни. Вместо Училище за Добро и за Зло, имаме отделно за Момичета и за Момчета. Имената не са единствената разлика в училищата, защото Училището за Момичета си има нов декан, една много интересна и мистериозна жена на име Ивлин, която срещаме за пръв път, но която играе важна роля за спазването на дисциплината в Училището, както и за повторната поява на Софи и Агата в света, който двете преди месеци напуснаха. Още с първото им стъпване на познатото място всичко започва да се обърква, представени са много нови правила, нови ученици и от двете страни, както и нова цел, която звучи като най-трудната досега.

Не мога да кажа, че Софи и Агата са пораснали за периода между двете книги, но в „Свят без принцове“ определено се промениха, дали за добро, или зло – вие ще решите. Колкото и да харесвам двете приятелки обаче, не мога да не се дразня на глупавите им решения от време на време, постоянното недоверие, което стои между тях и всички тези тайни. Със заминаването си в края на първата книга двете момичета дават пример на всички ученици, по-точно на всички момичета, че те не се нуждаят от принц, за да бъдат щастливи, защото жените са много повече от това да бъдат принцеси, чакащи спасение. Това е и посланието на романа, което много харесах, защото учи момичетата, че са си напълно достатъчни. Особено ако наличните принцове са като Тедрос, който, горкия, май сам не знае какво точно иска и продължава да го доказва стотици пъти в „Свят без принцове“. Не се учудвам, че Софи и Агата го зарязаха преди една книга, но пуста му истинска любов, все трябва да се намеси…

Та, може и желанието на Агата да бъде със своя принц да е объркало предходния край на приказката на двете героини, но това не означава, че Агата също е напълно сигурна в себе си. Разкъсана между най-добрата си приятелка Софи и Тедрос, принцът на Камелот, Агата се лута и чуди какво би станало ако избере който и да е вариант, защото бъдещето на всички зависи от нея. Това е и главната дилема – смелият принц или приятелката, която обаче всеки момент може да се превърне във вещицата, която някога беше. Горката Софи също страда, гледаща как Агата бавно се отдалечава от нея и не ѝ има доверие, особено когато и баща ѝ се жени повторно за жена, която тя не харесва. За жалост в приказките не всичко е така, както искаме и както изглежда, затова нашите героини трябва да се постараят много и наистина да слушат чувствата си. Нещо, което е трудно, когато си тийнейджър.

Не се подвеждайте от красивата и цветна корица на втората книга в поредицата „Училището за Добро и Зло“ – „Свят без принцове“, защото зад нея се крият страници, изпълнени с предизвикателства, битки, кроене на планове и магия, наред с рецептите за разкрасяване и събуждане на принцеси. Краят пък е още по-напрегнат от предишния, с много неочаквани обрати и разкрития, затова хващайте „Свят без принцове“ и въпреки лятната ваканция се завърнете в училище.

Сърдечни благодарности на издателство Сиела за предоставената възможност! 

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s