„Момичето в кулата“ от Катрин Арден

momicheto-i-kulata-9786191710638Обвинена във вещерство, осиротялата Вася яхва верния си кон Соловей и напуска родния дом, за да се озове сред мрачните дебри на древната Рус. Из селата върлуват зли сили, които оставят след себе си опожарени села и бездиханни трупове, но никакви следи. Преоблечена като момче, Вася се впуска в люти битки за спасяването на хората и домовете им, а геройствата ѝ привличат вниманието на Великия княз на Москва. Да признае ли пред него, че под дрехите на дързък воин се крие девойка от знатно семейство? Как да се справи с интригите в господарския двор? В чии съвети да се вслуша – на демона Мраз, на потайния Касиан или на собствения си брат Саша? Василиса ще намери верния път, но как… Невидимият свят е близо. Но малцина живеят в хармония с него.

Ревю „Мечокът и славеят“

Изумена съм от скоростта, с която прочетох не само „Момичето в кулата“, но и „Мечокът и славеят“, защото напоследък рядко ми се случва някоя книга да ме накара да не се разделям с нея, да не спирам да чета, да стоя до късно дори, за да разбера какво ще се случи, макар на следващата сутрин да съм на работа. Мислех си, че знам какво да очаквам от „Момичето в кулата“, все пак е втора книга в трилогия, а първата ми хареса страшно много, но сюжетът успя да ме изненада неведнъж – тъкмо си мислиш, че знаеш какво предстои да стане и нищо не може да те изненада, но тогава едно действие преобръща всичко, нещата тръгват в съвсем различна посока, а съдбата на героите става неизвестна.

Младата и необуздана Василиса продължава своето приключение, за пръв път далеч от бащините земи, а насочена към Москва, мечтания град. С компанията единствено на Соловей, верния ѝ магически кон, Василиса тръгва из студените земи на Рус, но докато всичко върви по план, изведнъж започват неприятностите. Все пак Вася е диво момиче, няма как около нея да е скучно… След редица перипетия, опожарени села, битки с разбойници и измръзване почти до смърт, Вася среща познато лице – своя брат Саша, напуснал родния дом, за да се посвети на Бог. Саша няма как да не познае своята по-малка сестра, но момчешките ѝ дрехи го учудват силно и макар да е верен до смърт на своя княз, Саша за пръв път избира семейството си пред него и опазва тайната на Вася. Новата ѝ самоличност, Василий Петрович, бързо набира популярност, а скоро придобива и няколко прякора. Злото обаче не се е отказало от виждащото момиче, след като стари и нови герои се обединяват срещу нея…

В „Момичето в кулата“ се запознаваме с братовчеда на Вася и княза на Рус – Дмитрий Иванович, който в предишната книга бе малко момче, а тук вече е властна фигура, но без наследник – нещо много опасно в тези времена. Не можем да се отървем и от един стар и изключително неприятен герой, Константин, отецът от Москва, който в книга първа бе един от опонентите на Вася и заради когото се случиха толкова много лоши неща, включително загубата на някои герои. Рядко мразя герои, но всичко в Константин ме кара да потръпвам, сцените с него тук ми бяха най-омразни, а всеки път, когато споменаваше Вася, ми идваше да се протегна през страниците и да го ударя. Силно се надявам да не го видим в книга трета.

Герой, който ме впечатли обаче е по-големият брат на Василиса – Александър. Макар отдаден на Бог, той не отритна сестра си, дори всички нейни действия да крещяха непорочност, без дори да зачитаме слуховете, че е вещица, той ѝ се довери, защитаваше я и правеше всичко възможно, за да опази своя братовчед и приятел, княза. Страхотен персонаж, нямам търпение да разбера какво ще се случи и с него. А понеже Катрин Арден много обича да ни държи в напрежение, най-интересният, но и мистериозен герой от всички тук бе Касиан Лютович, благородник с непознат произход, но смайващи придобивки. Именно неговите села бяха съсипани от пожари, което е причината за запознанството му с княза и Василиса. Около Касиан имаше много тайни, които постепенно се разкриваха, правещи историята все по-вълнуваща. И каращи Вася да стои нащрек.

„Момичето в кулата“ е зашеметяващ роман за земите на стара Русия, земи, покрити със сняг, в ъглите на които се крият безсмъртни създания и духове, а тайно сред хората се разхождат магьосници. В света на Василиса руските народни приказки оживяват, имена като Кашчей Безсмъртни, Морозко и Полунощница вече не са единствено легенди, а същества от плът и кръв, но не ги ли почиташ, става лошо. Не пропускайте продължението на „Мечокът и славеят“, защото творчеството на Катрин Арден заслужава внимание!

Изключителни благодарности на издателство Orange Books за възможността, която ми предоставиха!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s