„С обич, завинаги, Лара Джийн“ от Джени Хан

200.jpgЛара Джийн е щастлива, че най-накрая всичко в живота ѝ върви по план. А и предстоят още толкова интересни неща: екскурзията на класа им до Ню Йорк, денят на завършването, традиционната седмица на плажа след дипломирането, както и сватбата на баща ѝ с госпожица Ротсчайлд. А после двамата с Питър ще заминат за колежа, който е достатъчно близо до дома ѝ, за да може тя да се връща през уикендите вкъщи и да пече любимите си шоколадови сладки. Животът не може да бъде по-хубав! Или поне така мисли Лара Джийн, докато не получава неочаквана вест. Сега момичето, което се страхува от промени, ще трябва да преосмисли своите планове. А когато сърцето и разумът ти говорят различни неща, кое трябва да послушаш?

Ревю „До всички момчета, които съм обичала“. Ревю „P. S. Все още те обичам“

Невероятно е колко се привързва човек към литературни герои в рамките не на три, а дори на една книга. Често нямаме щастието да се наслаждаваме на любимците си толкова дълго време, но с Лара Джийн имах цели три книги, в които да се ядосвам на решенията ѝ, да се радвам, когато се случи нещо хубаво, да се притеснявам заедно с нея и да се гордея с жената, в която се превърна пред очите ми.

Действието в „С обич, завинаги, Лара Джийн“ се развива около година след края на „P. S. Все още те обичам“, Лара Джийн и Питър са по-влюбени от всякога, почти на финалната права в училище, вече готови да завършат и да отидат в колежа заедно, мечтаещи за всички нови неща, които предстоят да им се случат. Животът на Лара Джийн се променя и вкъщи, защото баща ѝ ще се жени повторно за съседката им, госпожица Ротсчайлд, за което тя и сестра ѝ Кити много се радват, а и организирането на сватбата за Лара Джийн е като подарък. Всичко е перфектно докато изведнъж вече не е, бъдещето на героите ни става неизвестно, нещата в къщата на момичетата Сонг също не са от най-розовите, щом Марго се прибира за пролетната ваканция, а в средата на всичко, като лепило за пропукани планове, стои надеждата за измислянето на рецепта за най-добрата шоколадова курабийка. Как да не обичаш тази книга?

Нещо тук, което ми хареса много, е че третата книга слага края не само на поредицата, но и на дните на главната героиня в гимназията, защото по този начин се затваря един период от живота на Лара Джийн и в моментите, в които тя се сбогува със своите приятели и семейство, читателят прави същото. На всеки герой е отделено заслужено внимание преди да продължи с истинския живот – наблюдаваме как Лара Джийн се справя с всички нови решения, които трябва да вземе, понякога неуспешно и глупаво, което на моменти много ме ядосваше, но накрая успя да направи правилния избор; Питър, който се концентрира върху спорта, за да се подготви за новия си отбор в университета, но същевременно опитващ се да даде втори шанс на баща си, който изобщо не го заслужава; Крис, която бе толкова добра приятелка на Лара Джийн и макар да не ѝ обръщах достатъчно внимание, е един страхотен персонаж; дори Женевив, някогашната съперничка на Лара Джийн, която тук се променя поне малко към по-добро.

Проследяваме обстойно и семейство Кови – Кити е по-пораснала, вече със свое собствено мнение, стил и навици, макар често в нея отново да се показваше малкото и очарователно момиченце от книга първа, а и тя винаги ще остане малка в очите на сестрите си и в тези на читателите. Марго също е променена от началото на поредицата, има си нов приятел, вече е свикнала с живота извън Америка и макар все още да е на деветнадесет, счита, че е достатъчно голяма за всичко, но баща ѝ не е на същото мнение. Той самият също получава своя щастлив завършек с женитбата си за Трина, която го прави толкова щастлив и нервен, и която се разбира перфектно с Кити и ще е добра опора за нея.

Друго нещо, което ценя, е как, отново, освен романтичната страна на романа и очарователните сцени, имаме разгледани и много важни теми – начина, по който нещата се променят щом нов човек се присъедини към семейството и трябва да се свикне с един куп неща, както и идеята за това какъв предстои да стане животът ти веднъж щом завършиш гимназия и отидеш в университет, как вече няма да виждаш старите си приятели, ще живееш далеч от вкъщи и изобщо решението кой университет да избереш, за да получиш най-доброто.

„С обич, завинаги, Лара Джийн“ е перфектният край на тази очарователна, забавна, изпълнена с усмивки, любов, семейство и шоколадови курабийки книга и ако все още не сте чели нея или някоя от предишните – губите много. Тази трилогия се превърна в любима и много ценна за мен, и съм сигурна, че ще я прочета отново. Дотогава обаче казвам довиждане на любимите си герои, които ще ми липсват много.

Сърдечни благодарности на издателство Ибис за предоставената възможност! 

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s