„Деца от кръв и кости“ от Томи Адейеми

97895427214371526893483.0833.jpgЗели Адебола все още помни времето, когато почвата на Ориша е жужала със силата на пропитата в нея магия. Огнените магове са творили пламъци, Приливните магове са подчинявали вълните, а Жътварите са зовели душите на мъртвите. Но всичко се променя в една нощ… нощта, в която магията внезапно изчезва. По заповед на безмилостен крал маговете са преследвани и убити. Това оставя Зели без майка, а народа ѝ – без надежда. Сега Зели има възможността да възроди магията и да отвърне на удара на монархията. С помощта на една хитроумна принцеса тя трябва да изпревари онези, които са решени да заличат магията завинаги.

„Деца от кръв и кости“ е една от различните книги на пазара – дори само заради това, че историята е базирана на западно-африканската митология, но и заради брилянтността, която се сипе от нея. Всичко – магията, препратките към миналото, обратите и целият сюжет бяха изпипани до последно и с нищо не си личеше, че това е дебютен роман. Светът на „Деца от кръв и кости“ ми стана толкова близък и скъп, че със страх четях последните страници, да не би да се случи нещо с вече любимите ми герои. Страхотно начало на трилогия!

Много нови автори забравят да обърнат достатъчно внимание на подробностите на света, който са изградили, магическата система или друг фентъзи елемент, но Томи Адейеми не допуска тази грешка и се е постарала читателят да не остане объркан от множеството титли и способности, като дори в самото начало на книгата, наред с картата на Ориша, са изброени видовете магове и техните сили. Разказани са легенди за възникването на магията в Ориша, за изчезването ѝ, представено ни е разнообразие от заклинания и сили, но най-интересното е, че единствено хората с бяла коса са благословени от боговете с тази дарба. Или това проклятие.

Историята не е разказана от една единствена гледна точка, а от цели три. Срещаме първо Зели, момиче от божниците, чиято майка е била убита заради способностите си на маг, а сега и на Зели се гледа по възможно най-ужасния начин. Самата Зели вечно си навлича неприятности, неспособна да стои на едно място без да помогне на някого или пък да го обиди, за съжаление на брат ѝ Тзеин, чиято коса обаче няма този бял цвят и заради това му е по-лесно да се вписва сред хората. Връзката брат-сестра присъства силно в романа, защото останалите две гледни точки са на Инан и Амари, децата на краля на Ориша, човекът унищожил магията и наредил избиването на божници. Противоположно на баща си и на брат си, Амари е момиче, което не се страхува от магията и божниците, но с години принудително следва заповедите на родителите си – да внимава какво яде, да не бъде толкова страхлива и слаба, да удря, да се държи изрядно и да не забравя своя дълг.

Първоначално Амари бе неуверена, чудеща се как би могла да помогне, а не единствено да вреди, но впоследствие, с малко помощ от Зели и Тзеин, повярва в себе си и се превърна в оръжието, което баща ѝ бе искал от нея да бъде – все пак е тренирана не само за принцеса, но и за воин. Амари бе и героинята, която харесах най-много, усетих я по-близка, може би заради промяната, която претърпя. Брат ѝ Инан също преживя много в периода на действието, от момче, страхуващо се от баща си, се превърна в мъж, готов да му се опълчи и да защити момичето, което обича, докато отново не се срещна със своя крал и не забрави всичко, което е планирал преди това. Не харесвам, когато персонажите са толкова колебливи и затова Инан не ми допадна колкото другите, но винаги има място за прогрес и се надявам да видим такъв в книга втора. 

Между всичките борби и приключения все пак остава място за любов, като са разгледани две романтични линии – Зели и Инан, както и Амари и Тзеин. Аз харесах повече взаимоотношенията между втората двойка, защото нещата при тях възникнаха по-бавно, постепенно, без избързване, докато Зели и Инан изведнъж спряха да се мразят и започнаха да се харесват. Дано връзката им, която към края стана по-сложна, също да се подобри в продължението.

„Деца от кръв и кости“ е спиращ дъха роман, който ще ви отведе в свят на магия, любов, приятелство, силни персонажи, борби за свобода и неочаквани обрати. Не пропускайте това невероятно приключение, защото може да съжалявате!

Огромни благодарности на издателство Егмонт за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2-3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s