„Къщата на фуриите“ от Маделин Ру

kashtata-na-furiite-9786191710614_1.jpgСлед бягството си от училище със сурови порядки, където възпитават с наказания, на седемнайсетгодишната Луиза Дитън ѝ се усмихва щастието да си намери работа като камериерка в пансион. Но скоро след пристигането си в имението „Ветровала“ Луиза започва да осъзнава, че неговият загадъчен господар Морнингсайд предоставя нещо повече от подслон и храна за гостите си. Къщата се оказва не място за отмора, а за възмездие, а господин Морнингсайд и прислугата му са поели в ръцете си правосъдието над онези, чиито души са отвъд спасение. Луиза започва да се бои за младеж на име Лий, който не е като останалите гости. Той е харизматичен и добър, Луиза знае, че от нея зависи да го спаси от преждевременна гибел. Но как може да е сигурна на кого да вярва в тази къща на тайни и лъжи?

„Къщата на фуриите“ със сигурност ще привлече вниманието ви в книжарницата, не само заради красивата си корица в тези страхотни сини нюанси, но и заради своето заглавие, обещаващо страховити приключения, една необичайна къща, поредица от злополучия и тайни, които постепенно се разкриват на читателя, а за някои ще трябва да почакаме до книга втора.

Не бих определила „Къщата на фуриите“ като книга на ужасите, защото ужаси в нея няма, но има изобилие от напрегнати моменти, не знаеш от кой ъгъл ще дойдат неприятностите и кога героите ще пострадат. За съжаление страданието не може да бъде избегнато, защото чаровната и зловеща къща „Ветровала“ е специална заради това, че привлича единствено хора, извършили непростими неща в своето минало – къде кражба, къде убийство – а след това ги наказва за греховете им. Разбира се, никой от гостите не знае това, но главната героиня Луиза, озоваваща се във „Ветровала“ съвсем случайно, след като в една мрачна вечер бива пресрещната от мистериозна баба, даряваща я със златна монета и обещаваща ѝ подслон и храна, бързо надушва нередното и застава против действията на останалата част от персонала. Особено след като един от гостите е момче, което бързо се превръща в неин приятел, може би и нещо повече.

Луиза се превърна в любимата ми героиня, не защото разказваше историята, а защото доказа, че държи на близките си хора и има морал – нещо, което липсваше при почти всички герои в романа. Макар да умираше от страх заради обитателите на къщата и странния си работодател, да искаше да си тръгне във всеки свободен миг, Луиза все пак намери сили да се противопостави на това, което се иска от нея, да защити и предупреди Лий, момче от по-висока от нейната класа, но вероятно единственият нормален сред останалите персонажи. Луиза разкри и много неща – мистерия около убийство, причина защо един от гостите е изпратен във „Ветровала“, дори факти за своето собствено минало и истинската си същност.

„Къщата на фуриите“ може и да изглежда като голяма книга, но в нея са включени много снимки и илюстрации, които не само придават плътност на историята, но и правят четенето по-леко – можеш да си представиш лесно всичко, което се описва, като например множеството видове странни създания, духове, сенки, пищящи деца, техните свръхсили и какво ли още не – историите им са разказани сред тази на Луиза. Много харесах тези допълнения, пасваха перфектно на атмосферата на романа. Не ми допадна обаче фактът, че усетих останалите персонажи по-далечни, някак неразвити и следователно не успях да ги опозная и харесам толкова. Ще ми се да беше отделено повече внимание на тяхната същност, а не единствено да се споменава нещо малко, което след това да се забравя.

„Къщата на фуриите“ носи страхотна готическа атмосфера, особено с действие, развиващо се през 1809 година, с мистерията около „Ветровала“ и нейните обитатели, както и леко загатнатата забранена романтична връзка. Препоръчвам ви „Къщата на фуриите“, защото ще ви изведе от скучното ежедневие, за да изживеете дни, изпълнени с четене за свръхестествени същества, магически трикове и убийства. Не я пропускайте!

Много благодаря на издателство Orange Books за предоставената възможност! 

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s