„Жената-чудо: Вестител на войната“ от Лий Бардуго

zhenata-chudo-lee-bardugo-ciela-coverПринцеса Даяна се стреми да докаже себе си на легендарните си сестри воини. Но когато най-накрая възниква възможността, тя отхвърля шансовете си за слава и нарушава закона на амазонките, за да спаси смъртен. Даяна скоро ще научи, че не е спасила обикновено момиче и че с това смело действие може би е обрекла света на гибел. Защото Аля се оказва… Вестител на войната, потомък на легендарната Елена от Троя, обречена да носи война, реки от кръв и нещастие на всяка своя стъпка. Двете момичета са изправени пред армия от врагове – смъртни и божества. Даяна и Аля трябва да намерят начин да обединят силите си. Защото спасението на света зависи само от крепкия им съюз.

Вълнуващо и интересно е, когато един от любимите ти автори напише книга за герой, който макар все още да не познаваш, си сигурен, че ще харесаш много. Да започнем с истината: не съм гледала филма „Жената-чудо“, не знам абсолютно нищо за героинята, единствено ми е познат фактът, че в ролята ѝ е Гал Гадот, която е зашеметяваща жена и като която през цялото време си представях Даяна в книгата. Нямах търпение обаче да науча повече за принцесата на амазонките, затова какво по-добро начало от „Жената-чудо: Вестител на войната“, която разказва за тийнейджърката Даяна.

Всъщност книгата не е единствено за Даяна, а и за смъртното момиче, което тя спасява един ден и отвежда на своя таен остров – Темискира. Аля е с много специално потекло, наследница е на Хубавата Елена, жената, заради която се е водила Троянската война. Но дали наистина хубостта ѝ е предизвикала всички тези кръвопролития, или нещо друго? Насочени от Оракула, Аля и Даяна се впускат в приключение до Гърция и мистичен извор, като по пътя постепенно научават истината за произхода на Аля, за способностите ѝ да всява раздор и разруха. Даяна и Аля не са сами – с тях е братът на Аля – Джейсън, който също крие свои тайни, най-добрата ѝ приятелка – Ним, чиято суперсила е модният дизайн, и Тео – хакерът в групата и синът на човека, поел семейната компания на Аля и Джейсън – „Кералис“ – след смъртта на родителите им.

За моя радост започваме книгата на остров Темискира, родното място на Даяна, която единствена не е отишла там заради смърт в битка, а защото е дъщеря на кралицата на амазонките. По тази причина много от сестрите ѝ не мислят, че тя е достойна да бъде амазонка, съмняват се в способностите ѝ, но по-късно, в човешкия свят, Даяна стотици пъти доказва, че това не е така. Всъщност Даяна наистина не е като сестрите си, не би загърбила човек, търсещ помощ, дори това да означава да бъде осъдена на изгнание. Тя показа много пъти колко е смела, не само заради бойните си умения, но и заради това, че толкова лесно се вписа на място, за което единствено е чела из книгите и е слушала историите на майка си и сестрите си – човешкият свят.

Аля също е интересна героиня и от нейната страна виждаме повече неща – как се опитва да открие и разбере произхода си; връзката ѝ с брат ѝ Джейсън, който макар да ѝ мисли единствено доброто, защото се притеснява за нея, не ѝ дава достатъчно свобода; виждаме колко държи на приятелството си с Ним, както и как крие чувствата си към Тео, дори как ѝ се отразява не просто знанието, че е наследница на Елена от Троя, но и това, че е наследница на една от най-важните компании в Америка. Лий Бардуго е създала две много силни героини и макар да мисля, че трябваше да бъде обърнато малко повече внимание на Даяна, която на моменти сякаш оставаше на заден план, пътят на Аля също бе изпълнен с обрати.

Цялостната картина, която романа изрисува, също е страхотна – включени са старогръцки легенди, споменати са известни герои като Херкулес и Менелай, разказана е и историята на амазонките, макар все още да има неща, които остават мистерия. Радвам се, че старогръцката митология бе толкова важна за романа, защото е една от любимите ми, а и направи историята още по-вълнуваща. Радвам се също, че точно Лий Бардуго задава началото на тази поредица с истории за героите на DC – тя се е справила перфектно, макар да не отказвам още малко битки, описанията ѝ вдъхват живот на героите, а постепенното разплитане на сюжета не позволява на читателя да спре да чете, докато не достигне края и не разбере какво ще е бъдещето на персонажите. Препоръчвам „Жената-чудо: Вестител на войната“ на всички, които харесват супергерои, гръцка митология, нестихващи приключения и истории за силни момичета – няма да останете разочаровани!

Изключителни благодарности на издателство Сиела за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s