„Софийски магьосници 2: В сърцето на Странджа“ от Мартин Колев

sofiiski-magiosnitzi-2-v-syrtzeto-na-strandzha-martin-kolev.jpgСтрашна буря идва… Вятърът довява пленителна самодивска песен и разярени мълнии. Фанатичната банда на непокорните всява смут в столицата, а страховити създания обикалят Народния театър. Здрачниците и зорниците усещат, че наближава голяма опасност, а странните инциденти зачестяват. Младият чирак Бриян Тенев попада в окото на бурята – станал е герой, всички го познават, но се чувства по-безпомощен отвсякога. Останал е без амулет след сблъсъка с демона на улица „Дъждовна“, Ванина и Свилен са изчезнали, а в сънищата му упорито се появява тайнствена врата, зад която съзира сянката на своя тайнствен и могъщ прадядо. Зад тази врата се крият всички отговори. Но дали Бриян знае правилните въпроси?

Ревю „Софийски магьосници“

Книги като тази ме карат да вярвам, че на българския пазар също могат да излизат страхотни фентъзи романи, и то не какви, а преплетени с българска митология, страхотна атмосфера и вълнуващи приключения. В продължението на „Софийски магьосници“ Бриян и приятелите му се завръщат година след битката на улица „Дъждовна“, в леко оредял състав, а някои от тях все още се справят с последиците. Бриян може и да е виждан като герой, но не се е чувствал по-изгубен – нито пробудникът му е до него, нито фамилиарът му, а амулетът му е напълно унищожен. Остава му единствено да слуша баба Буреносна, новата му учителка, да прави магическите си упражнения и да издирва странната врата, която все не може да достигне…

Мартин Колев отново ни потапя в атмосферата на София, която от страниците на романа звучи като приказка – и може би наистина е, за съжаление не съм достатъчно запозната с всички тези магически улички. Във втора книга авторът продължава да развива тайната страна на София, а и цялата магическа система, надгражда детайлите, познати ни от началото, като добавя и нови, правещи историята една идея по-сложна и оригинална. Описанията наистина са силната страна на Колев, вдъхват живот на романа, карат те да мечтаеш за началото на лятото и свободните ваканционни месеци, макар да чета „В сърцето на Странджа“ в края на август и почивката все да ми се изплъзва. Бриян всъщност мечтае точно за това – няколко месеца спокойствие, след като училището най-накрая е свършило, но невинаги получаваме това, което искаме, нито пък това, което заслужаваме. Бриян, Иза и Белота например получават мълниеносно кълбо, застрашаващо всички и донасящо ясно съобщение – „бъдете нащрек“, но за кого – нямат представа.

Резултат с изображение за в сърцето на странджаВрагът този път е още по-мистериозен от предишния, неясен, без да оставя следи, освен четири парчета от книга – за всеки по едно, в които се крие тайната на самоличността му. Да, парчетата са четири, а познатите ни герои само три, но тук срещаме едно много чаровно и интересно момиче – Плам, което, освен че има важна роля за шансовете за победа на героите ни, открадва сърцето на Бриян. Той самият все още превъзмогва загубата на амулета си, правенето на магии вече не му се отдава толкова лесно, колкото преди, а това далеч не е добре, след като е главната надежда на магическото общество. В книга втора научаваме повече и за произхода на силите на Бриян, откъде се е взел странният му амулет и кои са предците му – все интересни и изненадващи неща, които ще ви оставя да разберете сами.

Обърнато е повече внимание и на Иза и Белота, които се превърнаха в най-близките приятели на Бриян след като Свилен и Ванина решиха да си тръгнат. Определено водачите на здрачниците и зорниците ми липсваха, щеше да е интересно да разберем как се справят те след този голям сблъсък, но или Мартин Колев вече няма нужда от Свилен и Ванина, което е малко вероятно, или ни подготвя нещо още по-неочаквано и вълнуващо за книга трета. И все пак – радвам се, че Иза и Белота имаха по-голяма роля в романа, опознахме по-добре силите им, макар все още да има много неща около тях, които остават мистерия, но които искам да науча.

В дни на размирици из магьосниците, постоянно дебнене на маг-милицията, изоставени от приятелите си и несигурни на кого могат да вярват, Бриян и приятелите му са принудени да се изправят пред нов, по-страшен и силен враг, който не би пощадил никого и който може би не работи сам. Тайни ще бъдат разкрити, но и купища нови въпроси ще се оформят в съзнанието на читателя. Ще изчетете на един дъх „В сърцето на странджа“, книга втора от поредицата „Софийски магьосници“, гарантирам ви го, а след края ѝ ще искате още. Жалко само, че книга трета е толкова далеч…

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s