„Небе в дълбините“ от Адриен Йънг

214.jpgОтгледана като воин, седемнайсетгодишната Ийлин се бие заедно с останалите от клана аска в отколешна война с клана рики. Животът ѝ е суров, но простичък: битки и оцеляване. Докато не вижда на бойното поле невъзможното – своя брат, биещ се редом с врага… Брата, който преди пет години е умрял пред очите ѝ. Тя трябва да оцелее цяла зима в село, където всеки е враг и всеки белег от битка може би е оставен от нея. Ала когато родното ѝ село и това на риките са нападнати от воини на безмилостен клан, смятан за легенда, Ийлин става още по-решена да се върне при обичното си семейство. Тя трябва да реши какво означават за нея лоялността и семейството и да се довери на хората, които е мразила цял живот…

Досега не бях чела книга за викинги или поне базирана на викинги, но „Небе в дълбините“ успя да ме изненада приятно. Изненадата не дойде от това, че ми хареса, защото имах това предчувствие – историята е за младо, обучаващо се за воин момиче, живеещо в интересен свят, което наред с откриването на себе си изживява още много други събития – като научаването, че единственият ѝ брат, уж починал преди пет години, всъщност е жив и живее при врага – събития, които ще я направят по-силна и целеустремена. Изненадата ми породи това колко ме увлече книгата, макар да имам някои малки забележки към края, както и че е самостоятелен фентъзи роман с различни и интересни герои.

tumblr_p62bmtNef81sqlj48o1_640.pngИйлин, главната героиня, ми допадна заради вярванията си и факта, че не подви коляно, а дори в най-трудните моменти се опитваше да бъде силна и самостоятелна. Героите в романа са от две племена – аски и рики, врагове помежду си, които всеки боен сезон имат една-единствена цел – да се срещнат, за да се бият и да донесат слава на своя бог. Боговете за тези племена са много важни, всички вярват в своя покровител и, за да преминат душите им към отвъдното, има някои правила, които трябва да се спазват. За съжаление Ийлин многократно бе поставена в ситуации, които застрашаваха бъдещия покой на душата ѝ и макар това да бе едно от най-важните неща за нея, тя го пренебрегна, за да се доближи до брат си Ири. Личеше си колко силна е била връзката им преди години, личеше си колко са важни един за друг, дори след неразбирателствата между тях, но си личеше и как Ири е свикнал с новото си място, а Ийлин ненужно го караше да се върне – нещо, което предизвика доста конфликти.

Семейната връзка бе главна тема в романа, защото за племена, които живеят единствено, за да се бият с враговете си, изгубването на някой близък е често срещано и ценното време с любимите хора е важно – точно заради това и Ийлин така трудно прие предателството на брат си. Хубавото на романа е, че авторката не представя героинята си като безгрешна и безстрашна – Ийлин има своите страхове, своите слабости и определено има своите грешки, също като всички останали. Тя не бе „избраната“, не бе тази, която ще предотврати края на света, защото дори действието да се въртеше около нея, брат ѝ бе този, който постигна повече.

tumblr_p7qnntgNt21u1vkbco1_1280.jpg

Едно не ми хареса в „Небе в дълбините“ – краят. Романът е самостоятелен, но дълго време не можах да осъзная това, защото към края имаше толкова много въпроси, които все още нямаха отговор, че си помислих, че ще има продължение. За мое нещастие финалните действия преминаха твърде бързо, не им бе отделено достатъчно внимание и останаха малко претупани. Все пак е невъзможно някоя книга да бъде перфектна, особено пък когато е дебютен роман. И въпреки това – „Небе в дълбините“ е един чудесен роман за отношенията между хората, за това как човек може да промени мисленето си дори след години противоположни вярвания, за приемствеността, любовта в различните си форми и, не на последно място, за битките. Защото жанрът на „Небе в дълбините“ е фентъзи, а с него вървят и доста кръвопролитията – пригответе се за тези!

Искрени благодарности на издателство Ибис за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s