„Луди богаташи“ от Кевин Куан

CrazyRichAsians_KevinKwan_CV-Front copy1534148563.6649.jpgКогато нюйоркчанката Рейчъл Чу се съгласява да прекара лятото с приятеля си Никълъс Йънг в родния му Сингапур, тя си представя спокойна семейна обстановка и неповторими мигове с любимия мъж. Това, което Ник е пропуснал да й спомене обаче, са няколко незначителни детайла относно живота на семейството си. Веднъж стъпила на сингапурска земя, Рейчъл научава, че семейството на Ник е едно от най-богатите в Сингапур, а той – един от най-желаните ергени в страната. При тези обстоятелства Рейчъл се озовава под постоянен прицел от секундата, в която слиза от самолета, а мечтаната й спокойна почивка се превръща в поредица от сблъсъци с потомствени аристократи и новобогаташи, шумни роднини и амбициозни кариеристи.

„Луди богаташи“ не спада към романите, които по принцип чета, но е толкова забавен и ненатоварващ, че нямаше как да не ми хареса. Да четеш дебютния роман на Кевин Куан е като да гледаш сапунен сериал – има толкова много герои, толкова много различни гледни точки, всяка от тях по-различна и по-луда от предишната, че читателят непрекъснато се забавлява и бързо забравя за външния свят. Кратките глави помагат още повече за летенето през страниците, а една съвсем леко загатната мистерия ме държеше в напрежение през цялото време.

Всъщност „Луди богаташи“ наскоро бе екранизиран и това бе една от причините, поради които исках да прочета романа. Все още не съм гледала филма и не мога да сравня двете преживявания, но пък Кевин Куан се е постарал да направи картината в главата ни възможно най-ясна, включвайки подробни описания на Сингапур, културата на азиатците, обичаите им и ежедневието на героите. Това със сигурност бе полезно и направи четенето по-приятно, защото за пръв път чета книга, която се развива толкова на изток и не бях запозната с тази част от света. След „Луди богаташи“ в мен се зароди желание да посетя Сингапур, така че, ако Кевин Куан е искал да привлече внимание към тази островна държава, е успял.

Героите в „Луди богаташи“ са изключително интересни, защото са толкова богати, че могат да си позволят абсолютно всичко. Различните гледни точки се местят между Ник и Рейчъл, главната двойка на романа, семейството на Ник и най-вече – майка му Елинор и братовчедката му Астрид, както и някои от по-далечните му роднини и приятели. Сред тези богаташи, свикнали на живот с безбройни удобства, Рейчъл се чувстваше доста странно, защото е свикнала да работи здраво за това, което получава и трудно възприе новата „визия“ на Ник. Много харесах Рейчъл заради това колко истинска и мила беше, как остана себе си до края и нито веднъж не каза лоша дума на някого, въпреки че имаше много причини да го направи.

Ник, от друга страна, малко ме дразнеше, защото не обръщаше достатъчно внимание на това как се чувства Рейчъл сред семейството му, не я подготви предварително какво да очаква и така затрудни живота ѝ в Сингапур още повече. Астрид, братовчедката на Ник, също бе един от ярките образи, защото бе по-земна от останалите, дори да харчеше луди пари за дрехи и глезотии, чиито суми често бяха скрити от съпруга ѝ. Нейната история също бе много интересна и изпълнена с напрежение. Не ми допаднаха единствено гледните точки на някои от по-страничните персонажи, защото ми се стори, че историята се удължаваше ненужно, както и краят на романа, който пък бе леко забързан. Можеше действията от него да се разкажат по-подробно, за сметка на някои в средата на книгата, но е и разбираемо защо е оставен така, след като има продължение, в което вероятно се отделя повече внимание на дадените събития.

Препоръчвам „Луди богаташи“ на любителите на леките, забавни и ненатоварващи книги, които сякаш оживяват пред очите ти и са изпълнени с драма, любов, ревност, тайни, много покупки, частни самолети, страхотна атмосфера и описания на вкусни ястия. Тази книга ще ви накара да се смеете искрено и да искате да посетите магическия Сингапур. Надявам се да ви хареса!

Изключителни благодарности на издателство Егмонт за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2-3.

2 мнения за “„Луди богаташи“ от Кевин Куан

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s