„Тъмен завет“ от Александра Бракен

Darkest_Legacy11540819613.7871Изминали са пет години след разрушението на така наречените рехабилитационни лагери, в които седемнайсетгодишната Сузуме „Зу“ Кимура и безбройните пси деца са били затворени. Сега Зу е поела ролята на говорител на временния президент, борейки се за правата на всички пси и против нарастващите дезинформация и предразсъдъци. Но когато е обвинена в извършването на ужасяващо престъпление, Зу е принудена да предприеме поредното бягство за живота си. Решена да изчисти името си, тя се оказва в сътрудничество с Роман и Приянка – двама мистериозни пси, които могат както да ѝ помогнат да докаже невинността си, така и да я предадат. Заедно те разкриват дори още по-мрачни тайни.

Ревю „Тъмна дарба“ Ревю „Неизчезваща“ Ревю „По залез“

Героите от „Тъмна дарба“ ми липсваха много, затова, щом разбрах, че ще има нова книга за тях и по-специално за Зу, която не присъстваше толкова много, колкото другите в предишните две книги, страшно се зарадвах! „Тъмен завет“ бе много интересна и изпълнена с изненади, запозна ни с някои нови герои, които харесах още от самото начало, чак до края, а развитието на Зу от предишните книги и това, което претърпя допълнително в тази, бе страхотно.

Типично за Александра Бракен не чакаме дори секунда преди да се включим в екшъна и напрегнатите моменти. Запознаването с новите герои – Приянка и Роман – също не се забавя и с първите страници разбираме, че волно или неволно са станали съучастници на Зу в интересен преврат. Но дали тя е тази, която го е организирала? За съжаление, дори след години борба за правата на децата с пси способности, все още много от хората не ги зачитат, страхуват се от собствените си деца или искат да ги използват за свои облаги. Нищо обаче няма да попречи на Зу, Дунди и Вида да защитават децата, които обществото така усилено отритва, но задачата става малко по-трудна, когато трябва да защитят и себе си.

Зу определено се е променила много през тези пет години, след като бива назначена за говорител на временния президент и се отдалечава от приятелите си, сред които винаги ще си остане онова малко момиче. Най-голямата разлика от Сузуме, която опознаваме в „Тъмна дарба“, е че новата Зу вече не се страхува да използва гласа си. Напротив, дори обвинена в нещо, което не е извършила, Зу не решава да се крие, а взема нещата в свои ръце и с всички сили се опитва да изчисти името си, да възвърне нормалния живот на децата пси и дори да спаси приятелката си, която познаваме повече от добре и която е изчезнала мистериозно. Много харесах новата Зу, която макар в началото да бе отвикнала от използването на силите си, бързо се приспособи отново към тях. А и нейните способности винаги са ми се стрували едни от най-интересните и полезните!

Новите спътници на Зу – Приянка и Роман, в началото страняха от нея, не ѝ се доверяваха и не бяха сигурни какво да ѝ споделят, но постепенно и след няколко опита за убийство по-късно, нещо често срещано в света, в който живеят, тримата станаха доста добър екип и бе така, сякаш винаги са били заедно. Техните способности също бяха много интересни, но не ми се ще да ви разказвам за тях, за да не разваля момента на изненада и насладата от книгата. Ще кажа само, че Приянка, макар понякога остра и избухлива, бе наистина мила, но и същинска машина за убиване, и си личеше колко скъпа ѝ стана Зу и как бе готова на всичко, за да ѝ помогне, а Роман спечели сърцето на младата ни героиня и със смелостта си, и бойните си умения, успя да спечели и моето.

Битката с правителството продължава, а „Тъмен завет“ доказва още веднъж колко е трудно да изкорениш нечие грешно мислене, дори когато има хиляди доказателства, които да сочат обратното. В допълнителната книга към „Тъмна дарба“ ще си припомните защо толкова обикнахте този свят от самото начало, а появата на познатите ни, но вече пораснали герои ще стопли сърцето ви. Зу, Приянка и Роман се отправят на приключение за един по-добър свят, което не бива да пропускате! „Тъмен завет“ със сигурност ще се хареса на всеки, обикнал предишната трилогия!

Огромно благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност! 

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s