Най-добрите книги за 2018

Свързано изображениеЗа момент си помислих, че няма нужда да пиша подобна публикация, защото през 2018 прочетох малко – 44 (и 1/3, но очевидно няма да успея да я завърша преди 2019), но прекрасни книги, все пак това бе една от най-различните ми и натоварени години, така че е разбираемо защо не ми оставаше време за всичко. После обаче размислих и осъзнах, че обичам да се връщам назад и да поглеждам кои книги са ми оставили най-силно впечатление през текущата година. От тези общо 44 книги успях да отлича 10, които да включа тук и макар повечето от тях да са фентъзи, все пак имах разнообразна книжна година, но разнообразието май си остана в другия куп. Книгите долу не са подредени в някаква класация, а по реда, в който съм ги чела. Надявам се вие също да сте останали доволни от прочетеното през 2018 и пожелавам на всички вас и на мен самата повече време за четене през 2019 година и все по-хубави книги! Да започваме!

Резултат с изображение за Леговище на сънища„Леговище на сънища“ – Либа Брей
„Леговище на сънища“ прочетох през януари и още с първите ѝ страници се влюбих в нея! Либа Брей ми стана фаворитка още с първата си книга от поредицата за хората с необикновени способности в Ню Йорк през 20-те години – „Ясновидците“, а с втората надмина всичките ми очаквания. Ако все още не сте започнали тези книги ви съветвам да поправите тази грешка веднага, защото са повече от невероятни.

Резултат с изображение за влизам в мракаТрилогията „Влизам в мрака“ – Кирстен Уайт
Ако преди време някой ми бе казал, че ще обикна историческа трилогия без грам фентъзи в нея толкова много, нямаше да му повярвам. Кирстен Уайт обаче е пресъздала събитията от управлението на Мехмед II и историята на Влад Дракула толкова добре, правейки ги нейни собствени, че често забравях, че всичко това се е случило наистина, макар някои роли да бяха разменени. Персонажите на Уайт със сигурност са любимото ми нещо в тази трилогия – всеки от тях е изпълнен с живот и скоро забравяш, че четеш за тях само на хартия, а имаш чувството, че са в стаята до теб. Препоръчвам ви тази трилогия с две ръце и два крака – страхотна е!

Резултат с изображение за анн от фермата грийн„Анн от фермата „Грийн Гейбълс“ – Луси Монтгомъри
Дълго се чудих дали да включа тази толкова обичлива книжка при най-любимите ми книги за годината, но припознах себе си в Анн прекалено много, за да не го направя. „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“ ми донесе много щастие и спокойствие и импулсивното ми решение да си я взема бе едно от най-добрите откъм книги, които съм правила. Със сигурност в бъдеще ще препрочитам това съкровище, а може дори и да продължа с поредицата.

Резултат с изображение за сборище на сенки„Сборище на сенки“ – В. Е. Шуаб
Продължението на „Четирите цвята на магията“ ми хареса дори повече от книга първа, защото приключенията на героите бяха още по-вълнуващи, интересни и дори плашещи откъм това какво може да се случи. Подробностите около света на тези четири Лондона ставаха все повече, докато въпросите ми постепенно намираха отговор. Нямам търпение да прочета и финалната книга!

Резултат с изображение за кулата на зората„Кулата на зората“ – Сара Дж. Маас
Много пъти съм казвала как Сара Дж. Маас е сред любимите ми автори, но с „Кулата на зората“ надмина дори себе си! Много хора се чудят дали трябва да четат посветената на Каол книга или направо да преминат към историята на Селена, но книга като тази не бива да се подминава и няма да бъде забравена лесно. Много съм щастлива, че Сара реши да разшири света си и да ни запознае отново с една прекрасна героиня, която открадна сърцето на познатия ни капитан. Сега остава единствено и последната книга в поредицата да излезе.

Резултат с изображение за косачи„Косачи“ – Нийл Шустърман
В година като тази, изпълнена с купища задачи, крайни срокове и наближаващи сесии, се появи това съкровище, което ме измъкна от сивото ми ежедневие и ми показа, че продължават да се издават нови страхотни антиутопични романи, които да ти вземат дъха и да те оставят да искаш още. „Косачи“ бе невероятна – героите, идеята, реализацията ѝ, дори загатването за следващата книга, която все още не съм прочела, но ще поправя тази грешка скоро. Препоръчвам „Косачи“ горещо на всички, които все още не са я прочели – заслужава си!

Резултат с изображение за божигроб книга„Божигроб“ – Джей Кристоф
„Божигроб“, за разлика от „Нивганощ“, в която също се влюбих, но първоначално ми бе по-трудно да навляза в историята, веднага открадна сърцето ми и не само това, ами направо го изтръгна. Не знам от къде Джей Кристоф има толкова много идеи и как ги изпълнява толкова перфектно, но този човек е гений. Друго си е да завършиш някоя книга и да се взираш в последните страници, неспособен да осъзнаеш какво точно се е случило. Това ми причини „Божигроб“ и нека ви кажа – изобщо не съжалявам. Прочетете я!

Резултат с изображение за гоблин„Гоблин“ – Джош Малерман
Обожавам книгите на Джош Малерман, а „Гоблин“ надмина всяка от тях! Половин година по-късно все още си спомням за плашещите разкази, обединени около града Гоблин, който няма нищо общо с познатите ви места за живеене. Винаги съм обичала книги, в които се разказват няколко различни истории, но във всяка от тях има детайл, сочещ към предишната или следващата. Точно това е направил и Малерман, а аз обмислям да прочета „Гоблин“ поне още веднъж, за да видя колко ли неща съм изпуснала.

Резултат с изображение за мечокът и славеят„Мечокът и Славеят“ и „Момичето в кулата“ – Катрин Арден
Помня как когато „Мечокът и Славеят“ излезе си помислих, че тази книга не е за мен и че вероятно няма да ми хареса, но тази година, точно посред лято, противоположния сезон на този в книгата, разбрах колко съм грешала. Прочетох първите две книги в трилогията на Катрин Арден за отрицателно време – буквално ги изгълтах, въпреки че ходех на работа, защото бяха прекалено добри. Сега нямам търпение да излезе и третата, защото не ми дава мира какво може да се случи.

Резултат с изображение за всичко неочаквано„Всичко неочаквано“ – Морган Матсън
Макар „Всичко неочаквано“ да не е първата книга на Морган Матсън, която чета, аз все пак не очаквах да ми хареса чак толкова много. Това май е и единственият съвременен роман в този списък, а аз прочетох още няколко през годината, но историята на Анди бързо се отличи със забавните ѝ и различни приятели, сладкият ѝ и много интересен романтичен интерес и, разбира се, всички кучета, които бяха включени в романа! Че кой не обича история с домашни любимци? Няма как да не ви препоръчам книгите на Морган Матсън – в тях има за всеки по нещо!

4 мнения за “Най-добрите книги за 2018

  1. Геният Кристоф ❤
    И аз гледам да чета разнообразно, но всички си имаме слабост, нали? Така че този пост много ме радва и нямам търпение да стигна до всички книги в него, които са ми в списъка за четене. Включително мъгълските. Но най-вече магическите 🙂

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s