„Музата“ от Джеси Бъртън

369515f1f3cd42806be503d805ff3ed5.jpgВ един горещ юлски ден през 1967 година Одел Бастиен попада в лондонската галерия „Скелтън“. След продължителна борба да намери мястото си в големия град, от напускането на дома си в Тринидад, Одел намира работа като секретарка на бляскавата и мистериозна Марджъри Куик, която я взема под крилото си, а скоро се появява тайнствена изгубена картина шедьовър, която намира дом в галерията. Историята на картината се простира чак до 1936 година, в стара къща в провинциална Испания, където Олив Шлос, дъщеря на известен търговец на изкуство, крие собствената си амбиция на художник. В нейния крехък рай обаче безвъзвратно нахлуват художникът революционер Исаак Роблес и сестра му Тереса, които плавно се превръщат в част от семейство Шлос с неочаквани и трагични последствия.

В „Музата“ ни очаква една много интересна и вълнуваща история, разказана в две времеви линии, обединени от забележителна картина, чийто произход крие много тайни. Винаги съм харесвала книгите с две гледни точки, едната в миналото, а другата – в настоящето, преплитащи се постепенно, докато читателят се опитва да разбере връзките между двете и да разкрие мистерията. Джеси Бъртън се е справила страхотно със задачата си и макар историята в миналото да ми бе по-интересна, почувствах близки героите и от двете линии, макар те да бяха много различни един от друг.

Започваме историята с Одел Бастиен, млада жена, търсеща мястото си в големия Лондон, но вечно пренебрегвана заради цвета на кожата си. Одел бе героинята, която почувствах най-близка, защото страстта ѝ е писането – мечтае да бъде публикуван автор и дори по време на работа краде моменти, в които пише. Отношението на останалите към таланта ѝ и нейният отговор към тях също усетих, че разбирам. Одел бе интелигентна, любопитна и се бореше за целите и правото си да бъде там, където е, вместо да оставя нещата на мъжете и да се крие в кабинета си – нещо, което не е обичайно за 1967 година.

Назад в миналото, в Испания през 1936 година, се запознаваме с друга млада дама – англичанката Олив Шлос, с друг изумителен талант – рисуване. Олив, дъщеря на богат търговец на картини, харесах по-малко от Одел, защото на моменти ми се струваше прекалено дразнеща – тя често действаше, преди да мисли, което невинаги е хубаво, особено когато го правиш единствено за себе си, без да се съобразяваш с мнението на околните и да помислиш какво би могло да им причини това. Олив, като по-малка, бе и по-наивна и въпреки неописуемия талант да изобразява чувствата си върху платното, сякаш не разбираше напълно света около себе си.

Историята в Испания ми бе по-интересна, защото виждах връзката ѝ с тази в Лондон и нямах търпение да разбера как са свързани, какво се е случило и какъв е произходът на картината „Руфина и лъвът“, която така преобърна живота на героите. В Испания имаше и други персонажи – братът и сестрата Роблес – Исаак и Тереса, прислужници в домът на семейство Шлос и новите приятели на Олив. Тереса също бе интересна личност, която показа на какво е способно едно момиче в името на любовта. Исаак не харесах изобщо, защото нито за миг не помисли за някой друг, освен за себе си и нямаше проблем да си играе с чувствата на другите към него.

Джеси Бъртън е създала една история, изпълнена с любов, талант, мистерия, интересни герои и още по-интересно изкуство, развиваща се и в Лондон, и в Испания, където тепърва ще избухне гражданска война. „Музата“ ме спечели с постепенно разкриващите се тайни и вълнуващата история, преплитащите се сюжетни линии и връзките между персонажите. Препоръчвам ви я горещо!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

2 мнения за “„Музата“ от Джеси Бъртън

  1. Ако тази книга ти е допаднала, може би и “Крадци на лебеди” на Елизабет Костова ще ти хареса. Темата е подобна, става дума за една картина и две истории около нея, които се преплитат.

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s