„Обсидио“ от Ейми Кауфман и Джей Кристоф

obsidio1542811800.4457.jpgКейди, Езра, Хана и Ник тъкмо са избягали на косъм от атаките над станция „Хиймдал“ и сега се намират в претъпкания с бежанци товарен кораб „Мао“. Предвид унищожението на порталната станция и недостига на ресурси, единственият им вариант е да се насочат обратно към Керенза IV. Но какво ли ще открият седем месеца след инвазията? Междувременно братовчедката на Кейди – Аша, е оцеляла от първоначалното нападение над „БайТек“ и се е присъединила към съпротивата на Керенза IV. Когато Рийс – стара тръпка на Аша – се появява отново на Керенза, двамата се оказват от различните страни в конфликта. Времето изтича, а последната битка ще се води както на суша, така и в космическото пространство. Героите ще бъдат победени, а сърцата – разбити.

Ревю „Илумине“. Ревю „Гемина“ 

Ейми Кауфман и Джей Кристоф са любимото ми литературно дуо! Дори да е имало някакво съмнение до момента, то веднага се изпари след шедьовъра, който е „Обсидио“. Не мисля, че съм чела по-забележителна трилогия, едновременно откъм оформление и история. Определено обикнах този уникален начин за представяне на събитията – чрез файлове, звукозаписи и наблюдателни архиви, и ми е много тъжно, че повече няма да имам възможност да прочета нова история от този свят. Страшно съм щастлива обаче за начина, по който всичко завърши и макар сълзите в очите ми, сърцето ми бе пълно с радост и любов.

„Обсидио“ е толкова специална, защото обединява историите на всяка от двойките, с които се запознахме до момента, и дори ни представя двама нови персонажа – Рийс и Аша, които бързо ме спечелиха. Предишните ни любимци – Езра, Кейди, Хана, Ник и Ела – също участват активно в подготовката за нападението над „БайТек“, а то е едно от най-напрегнатите, изумителни и изпълнени със страх за съдбата на героите битки, за които съм чела. Сега след завършването на трилогията най-накрая мога да осъзная и кои са героите, които най-много харесах и без грам съмнение казвам Кейди, Ник и Ела. Те определено правеха всяка сцена и по-емоционална, и по-забавна, което е важно качество по време на война.

Новата ни героиня, братовчедката на Кейди – Аша Грант – стажант-фармацевт и каквото още трябва в болницата, е най-обикновения персонаж до момента. Тя няма черен колан по бойни изкуства и не може да хакне сървъра на врага за отрицателно време, но има предостатъчно вяра, надежда и хъс, за да се бори за правото си на живот. Аша нито за момент не се отказа от целта си, а всичко – гладуването, образът на Рийс, мисълта за неясната съдба на Кейди и тази за още един специален човек, единствено я мотивираше все повече да се опълчва на „БайТек“ и да се постарае те да загубят.

Рийс Линдстрьом пък, новият мъжки персонаж, работи за злодеят на историята – „БайТек“. Въпреки професията си обаче, Линдстрьом затвърждава прякора си „Хитрец“ след като бързо намира начин да се свърже с Аша и да ѝ помогне – без неговата намеса нищо нямаше да е същото. За пръв път имаме и герой, чрез когото можем да надникнем какво се случва при врага – не просто основните им действия, а свободните им вечери, раздаването на заповеди и отношенията между войниците. Благодарение на това читателят осъзнава, че независимо от коя страна, всички в тази история са хора, повечето от които са били на неподходящо място в точния момент.

Все повече осъзнавам и че един от най-важните и значими герои в трилогията е КАЗИМ. Невинаги съм съгласна с методите му, даже напротив, но е забележително колко съществен се оказа той за действието и колко много помогна на Кейди и останалите, макар да не го осъзнават, тогава, когато те бяха неспособни да вземат дадено решение. В „Обсидио“ мистериите най-накрая започват да се разкриват (дори научаваме кой е страхотният видео анализатор), а напрегнатите и неочаквани моменти нямат край. За съжаление, смъртните случаи също рязко се увеличават, което още веднъж показва на героите и на нас самите ужаса на войната.

Надеждата е в един-единствен ден, подготовката за него е на два фронта, но дали това ще е достатъчно за победата на група Илумине над „БайТек“? И коя ще е последната капка в бурята, която така и не стихна през последните седем месеца? „Обсидио“ ще ви покаже всичко това и още много, на фона на приятелства, любов, надежди и мечти. Не пропускайте зашеметяващия финал на спиращата дъха трилогия на Ейми Кауфман и Джей Кристоф – ще го помните дълго.

Огромни благодарности на издателство Егмонт за възможността, която ми предоставиха!

Източници на снимките: 1, 2-4, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s