„Златната кула“ от Холи Блек и Касандра Клеър

magisterium_11537273896.1604Калъм Хънт е бил и герой, и аутсайдер, бил е сила на доброто и носител на злото. Въпреки че вратите на Магистериума са отворени за него, той не се чувства съвсем на място там. Най-малкото защото усеща обидата и страха у другите… В началото на последната му година в магическото училище той усеща още по-голяма несигурност. С малки изключения той е чужд за повечето от съучениците си. Спотаен мрак все още го преследва из коридорите, а най-тежкото изпитание се задава като черна бездна…

Ревю „Медната ръкавица“. Ревю „Бронзовият ключ“. Ревю „Сребърната маска“

Тези дни явно ми върви на завършване на поредици, защото казвам край на още един литературен свят. Много съм щастлива, че преди четири години реших да започна поредицата „Магистериум“, макар тогавашните ми съмнения дали ще ми хареса или вече съм надраснала подобни книги, защото в противен случай дълбоко бих съжалявала сега. Още не ми се е случило да не харесам нещо, което Касандра Клеър е написала, а двете с Холи Блек, известна с детските си романи, успяват да направят историята на Калъм Хънт подходяща както за деца, така и за малко по-големи.

След последните две трагични книги силно се надявах тази да е малко по-щастлива, но това е доста неизпълнимо желание, особено когато въпросната книга е краят на поредицата. В ревюто си на „Сребърната маска“ споменах как „Златната кула“ обещава епичен край и сега мога да заявя, че далеч не грешах. Още в началото Калъм се намира в ситуация, която дава възможност на всичко да се обърка, а именно присъствието на Аарън в главата му, след като душите на двамата се сляха. Достатъчно трудно е да си шестнадесетгодишно момче, което почти всички в училище не харесват и подозират, но все пак очакват да ги спаси, като се изправи срещу злото, а сега и някой друг, дори това да е най-добрият ти приятел, непрекъснато чете мислите ти.

Поне мисълта, че предателят Алекс е мъртъв, успокоява героите ни за малко, докато не откриват, че, о, той е жив и по-мрънкащ и нуждаещ се от внимание от всякога. Не стига, че е зъл, ами е и единственият Погълнат от Хаоса, за който маговете са чували и унищожението му е пълна загадка. Загадка, чието разрешаване е в ръцете единствено на Кал. За щастие, Тамара бързо му прощава за всички глупости от книга четири и веднага се заема да изслуша уникалните му идеи и признания. В „Златната кула“ към дуото на Майстор Руфъс се присъединяват още двама ученици – познатият ни велик Джаспър и Гуенда, която се оказа доста добро допълнение на геройския отбор.

Наред с изпълняването на обикновените си задължения като ученици, героите ни са принудени да се тревожат за още много неща – като търсене на тяло за Аарън, измисляне на план как да победят Алекс, неприятни спомени, пътуване до Ниагарския водопад, родителски тревоги и любовни тръпки. Калъм обаче се справя доста добре с всичко това, макар обичайния му негативизъм, или просто вече е свикнал да ходи на училище и да върши всичко друго, освен да учи. Трудно ми е да кажа довиждане на тези специални герои, но малка част от мен все още се надява да има продължение продължение и да ги видя като младежи, посещаващи Колегиума.

Касандра Клеър и Холи Блек определено знаят как да завършват поредиците си, защото в „Златната кула“, освен забавните моменти, имаше много екшън, магия, напрежение, дори тъга и купища обрати, които далеч не успях да предвидя и ме изненадаха силно. Препоръчвам ви цялата поредица, независимо на каква възраст сте, защото покрай историята има много скрити послания, които си заслужава да се открият.

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s